Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La medicina de família, a "Els matins"

Com millorar l'atenció primària: "S'ha de fer desaparèixer la burocràcia de la consulta"

Els metges de família es reivindiquen com els especialistes amb qui els pacients tenim més relació al llarg de la vida: "Atenem un mateix pacient per diferents temes i durant molts anys"

Aquest any el 20% de places de MIR de metges de família han quedat buides, però aquesta especialitat és bàsica en el sistema sanitari català. El programa "Els matins" ha reunit a tres metgesses de família (una de jubilada, una en actiu i una que exerceix des de fa quatre anys) per analitzar l'especialitat.

Per Laura Oromí Valls (resident de quart any), el principal problema és que "és una especialitat poc coneguda, encara que obre les portes a treballar i créixer en molts aspectes, tant científics com humans".

 

 

"Encara hem de recordar que els metges de família hem fet una carrera, un MIR i una especialitat", afegeix Elena Ruiz (metgessa de família al CAP Verdaguer de Sant Joan Despí), que lamenta que "una gran part de la població pensa que els metges de família estem a l'atenció primària i que els de l'àmbit hospitalari són els especialistes, els de debò... Això no és així!"

 

 

En canvi, el metge de família és l'especialista amb qui "tenim més relació al llarg de la vida, és la porta d'entrada al sistema sanitari", apunta la doctora Ruiz. Aquesta és l'única especialitat "longitudinal": "Atenem un mateix pacient per diferents temes i durant molts anys", una relació que necessita "comptar amb un temps per dedicar al pacient, perquè ens el mereixem nosaltres i se'l mereix el pacient".

Per Tey Barraquer, ja jubilada, l'especialitat de metge de família "observa el pacient en tots els seus aspectes: psicològic, biològic, social..., de manera que pots saber més coses de molts àmbits. No té límits, és apassionant! És un repte constant".

 

 

A més, per la doctora Barraquer, "l'esperit de la medicina de família és el mateix, continua aquell idealisme de poder treballar d'aquesta manera". Potser per aquest idealisme no s'espremen al màxim les possibilitats que ofereix l'especialitat: "Les inversions són molt poques, i estàs fent el mateix quan entres a l'ambulatori i quan surts. No s'aprofiten les habilitats de la gent més experimentada ni els equips gerencials hi dediquen els recursos que calen".

Tampoc no se soluciona un dels grans problemes que es troben els metges de família: la burocràcia. "És una cosa que se'ns menja un percentatge molt elevat de la consulta... És totalment incomprensible", lamenten les tres doctores.

Tot i això, Elena Ruiz apunta que "la pandèmia ha posat de manifest que moltes coses que no es feien es podien fer, i això ha agilitzat moltíssimes coses que nosaltres feia temps que batallàvem perquè es fessin". Amb aquests temes burocràtics no sempre calen més diners, "hi ha coses que només necessiten planificació", conclou Ruiz.

 

Les mancances de la sanitat catalana

La crisi econòmica del 2008 va ser devastadora: "Es va notar molt, sobretot en les retallades, i la primària en va patir més que ningú", denuncia Barraquer. Malauradament, "això no s'ha recuperat" i la falta de recursos massifica les consultes. "Em vaig jubilar (que jo no em volia jubilar, m'hi van obligar), i ara resulta que falten metges!", recorda Barraquer: "No vam poder seguir treballant i els nostres pacients es van quedar sense metge. Resultat? Els van repartir entre altres companys".

 

La sanitat catalana, de les pitjors d'Espanya

Un informe recent de la federació d'associacions en defensa de la sanitat pública afirmava que els serveis sanitaris de Catalunya estan entre els pitjors de tot Espanya. Per Barraquer aquesta és una notícia "molt trista", però que no retrata prou correctament la situació: "El resultat no està separat per àmbits, i si ja està prou malament tot el sistema sanitari, a l'atenció primària ho patim encara més, moltíssim". És més, "aquesta època de la pandèmia ha empitjorat molt la situació, i ha incidit en sentit molt negatiu en la relació metge-pacient".

 

 

La recepta per millorar

Per tot plegat, la via per millorar la situació dels metges de família és clara. Tant per la doctora Barraquer com per la doctora Ruiz o per la doctora Oromí, s'ha de "fer desaparèixer la burocràcia de la consulta" i que els especialistes tinguin més temps per dedicar als pacients. I també calen més mans: "Necessitem més metges de família... Un metge de família no pot tenir aquesta quantitat de pacients a càrrec seu!"

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut