Com millorar l'atenció primària: "S'ha de fer desaparèixer la burocràcia de la consulta"
Els metges de família es reivindiquen com els especialistes amb qui els pacients tenim més relació al llarg de la vida: "Atenem un mateix pacient per diferents temes i durant molts anys"
Aquest any el 20% de places de MIR de metges de família han quedat buides, però aquesta especialitat és bàsica en el sistema sanitari català. El programa "Els matins" ha reunit a tres metgesses de família (una de jubilada, una en actiu i una que exerceix des de fa quatre anys) per analitzar l'especialitat.
Per Laura Oromí Valls (resident de quart any), el principal problema és que "és una especialitat poc coneguda, encara que obre les portes a treballar i créixer en molts aspectes, tant científics com humans".
? Laura Oromí: "Vaig triar l'especialitat de metge de família perquè és la que em permetia créixer en més camps. És una especialitat poc atractiva per als estudiants de Medicina i molt desconeguda".#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) May 30, 2022
? https://t.co/DHzmhcEiUu pic.twitter.com/gxaLAH1Yuu
"Encara hem de recordar que els metges de família hem fet una carrera, un MIR i una especialitat", afegeix Elena Ruiz (metgessa de família al CAP Verdaguer de Sant Joan Despí), que lamenta que "una gran part de la població pensa que els metges de família estem a l'atenció primària i que els de l'àmbit hospitalari són els especialistes, els de debò... Això no és així!"
? Elena Ruiz: "La població en general pensa que els metges de família estem a l'atenció primària i que els de l'àmbit hospitalari són els especialistes. Nosaltres hem fet una carrera, un MIR i una especialitat!"#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) May 30, 2022
? https://t.co/DHzmhcEiUu pic.twitter.com/co5uL2bg6o
En canvi, el metge de família és l'especialista amb qui "tenim més relació al llarg de la vida, és la porta d'entrada al sistema sanitari", apunta la doctora Ruiz. Aquesta és l'única especialitat "longitudinal": "Atenem un mateix pacient per diferents temes i durant molts anys", una relació que necessita "comptar amb un temps per dedicar al pacient, perquè ens el mereixem nosaltres i se'l mereix el pacient".
Per Tey Barraquer, ja jubilada, l'especialitat de metge de família "observa el pacient en tots els seus aspectes: psicològic, biològic, social..., de manera que pots saber més coses de molts àmbits. No té límits, és apassionant! És un repte constant".
? Tey Barraquer: "La medicina de família continua mantenint l'esperit de ser el metge de capçalera. El problema és que els equips gerencials no hi dediquen els recursos que calen".#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) May 30, 2022
? https://t.co/DHzmhcEiUu pic.twitter.com/VGws5HxRdL
A més, per la doctora Barraquer, "l'esperit de la medicina de família és el mateix, continua aquell idealisme de poder treballar d'aquesta manera". Potser per aquest idealisme no s'espremen al màxim les possibilitats que ofereix l'especialitat: "Les inversions són molt poques, i estàs fent el mateix quan entres a l'ambulatori i quan surts. No s'aprofiten les habilitats de la gent més experimentada ni els equips gerencials hi dediquen els recursos que calen".
Tampoc no se soluciona un dels grans problemes que es troben els metges de família: la burocràcia. "És una cosa que se'ns menja un percentatge molt elevat de la consulta... És totalment incomprensible", lamenten les tres doctores.
Tot i això, Elena Ruiz apunta que "la pandèmia ha posat de manifest que moltes coses que no es feien es podien fer, i això ha agilitzat moltíssimes coses que nosaltres feia temps que batallàvem perquè es fessin". Amb aquests temes burocràtics no sempre calen més diners, "hi ha coses que només necessiten planificació", conclou Ruiz.
Les mancances de la sanitat catalana
La crisi econòmica del 2008 va ser devastadora: "Es va notar molt, sobretot en les retallades, i la primària en va patir més que ningú", denuncia Barraquer. Malauradament, "això no s'ha recuperat" i la falta de recursos massifica les consultes. "Em vaig jubilar (que jo no em volia jubilar, m'hi van obligar), i ara resulta que falten metges!", recorda Barraquer: "No vam poder seguir treballant i els nostres pacients es van quedar sense metge. Resultat? Els van repartir entre altres companys".
La sanitat catalana, de les pitjors d'Espanya
Un informe recent de la federació d'associacions en defensa de la sanitat pública afirmava que els serveis sanitaris de Catalunya estan entre els pitjors de tot Espanya. Per Barraquer aquesta és una notícia "molt trista", però que no retrata prou correctament la situació: "El resultat no està separat per àmbits, i si ja està prou malament tot el sistema sanitari, a l'atenció primària ho patim encara més, moltíssim". És més, "aquesta època de la pandèmia ha empitjorat molt la situació, i ha incidit en sentit molt negatiu en la relació metge-pacient".
? Tey Barraquer: "El sistema sanitari està malament, i a l'atenció primària ho patim molt. La pandèmia ha degradat la relació entre metge i pacient, ha estat molt difícil treballar en aquestes condicions".#ElsMatinsTV3
Els matins TV3 (@elsmatins) May 30, 2022
? https://t.co/DHzmhcEiUu pic.twitter.com/Uouxq8BG5v
La recepta per millorar
Per tot plegat, la via per millorar la situació dels metges de família és clara. Tant per la doctora Barraquer com per la doctora Ruiz o per la doctora Oromí, s'ha de "fer desaparèixer la burocràcia de la consulta" i que els especialistes tinguin més temps per dedicar als pacients. I també calen més mans: "Necessitem més metges de família... Un metge de família no pot tenir aquesta quantitat de pacients a càrrec seu!"