Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'alimentació del futur a debat, a "Els matins"

Carn animal o vegana: quina és més assequible, sostenible i saludable?

Una veterinària especialitzada en boví i ramadera, Imma Puigcorbé, i el conseller delegat de l'empresa Heura, Marc Coloma, defensen el seus productes

Com serà l'alimentació del futur? Hi haurà prou aliments d'origen animal per abastir tota la població? Seran prou assequibles? I sostenibles? O bé haurem de centrar-nos en aliments d'origen vegetal que imitin l'aparença d'hamburgueses i bistecs? El consum de carn és saludable? Aquest és un debat amb moltes arestes (i no sempre contradictòries), que hem volgut posar sobre la taula a "Els matins" de TV3.

 

 

Imma Puigcorbé, veterinària especialitzada en boví

Imma Puigcorbé és veterinària i explota una granja amb 25 vaques adultes que produeix i comercialitza carn de boví i productes làctics. Ella en destaca la importància del benestar animal: "Es compleix a totes les granges d'Europa, on la normativa és molt estricta". I no només per això, ja que els animals que no compleixen aquests estàndards "no produeixen prou". El bestiar, segons Puigcorbé, és una peça clau en la cadena alimentària: "Utilitzen fibra que nosaltres no podem processar per generar energia, que acabem consumint".

Per fer-ho, però, alerta que és molt important la manera com s'alimenten els animals: "Ha de ser amb producte de proximitat, que redueixi els transports". I destaca que aquest és un aspecte important, tant en la producció animal com en la vegetal: "Una soja ecològica que importem de l'Argentina no és ecològica". De la mateixa manera, aposta per un mercat de proximitat, que potenciï l'economia circular.

I reivindica la importància de la carn: "És una proteïna de qualitat", rebla.

 

 

Marc Coloma, comercialitzador de productes vegetals substitutius

Marc Coloma és conseller delegat de l'empresa Heura, especialitzada en productes vegetals. El seu plantejament intenta aportar al món de l'alimentació una transició energètica: "La carn vegetal representa per a la carn animal el que les energies renovables representen per a les fòssils". I explica que "no cal utilitzar els animals com a intermediaris per aconseguir proteïnes" perquè "el repte d'aquesta indústria és la magnitud".

Coloma afirma que "hi ha el doble de vaques al món que habitants a la Unió Europea", cosa que fa que es facin servir molts llegums i cereals per alimentar animals, però se n'acaba obtenint poca carn. "Al ritme actual, en què es consumeix entre 80 i 100 quilograms de carn per habitant, cada any, no hi ha prou espai per produir-ne". És per això que aposta per una transició proteica, amb l'ambició que s'incorporin diferents llegums a la cadena alimentària.

Ara bé, cal processar tant el menjar per acabar consumint una hamburguesa que, en el fons, és un plat de pèsols? "Fem productes que atreguin els amants de la carn", argumenta.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut