Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Voluntaris fent acompanyament, a "Els matins"

Beneficiari d''Alella, poble cuidador': "Jo estava mort i la Sandra va venir a donar-me un cop de mà"

La Sandra, voluntària del projecte, dedica dues hores cada setmana a acompanyar en Mohammed i fer activitats que els agrada fer junts, com jugar a escacs

En Mohammed i la Sandra són dos veïns d'Alella que es troben cada dijous, per passejar, parlar, fer relaxació i jugar als escacs. Els dos participen en el projecte Alella, poble cuidador, una iniciativa que ofereix acompanyament a persones grans, que estan malaltes, en situació delicada o que necessiten companyia.

La Sandra és voluntària del projecte i ajuda en Mohammed a superar una situació difícil: és un dels supervivents de l'incendi que va devastar fa dos anys una nau ocupada a Badalona i que va provocar la mort de 4 persones, una d'elles la seva cosina germana. "Jo no estava viu, estava mort... I, gràcies a Déu, la Sandra va venir a donar-me un cop de mà, portant-me a passejar, acompanyant-me...", explica en Mohammed a "Els matins".

 

Alella, poble cuidador

En Mohammed i la Sandra

 

Però el projecte va més enllà de casos com el de Mohammed. Àlex Prats, un dels impulsors de la iniciativa, explica que una de les potes més importants del projecte és la feina que es fa a les escoles: "L'escola, per a una gran part de la població, és el lloc on passen la major part del dia... ha de ser un espai de cura i acompanyament". Per això, a través de formacions de pedagogia amb la mort i el dol (que també pot ser originat per un divorci), han buscat que "els mestres puguin treballar per ajudar a integrar l'envelliment, la malaltia, el dol, la cura... que formen part de la vida, són fets naturals, i fins ara són experiències tabú".

Una altra de les potes són els voluntaris que donen forma al projecte. "No hauria estat possible fer-ho sense els veïns, que van identificar que calia un projecte així", afirma Prats, que també parla de "les residències, les escoles i l'Ajuntament, amb qui hem treballat conjuntament perquè el poble sigui millor". Però el pal de paller són "el grup de voluntaris; en tenim 25 que, una vegada a la setmana, durant dues hores, acompanyen una persona del poble".

 

 

Els voluntaris acompanyen altres veïns que "pateixen soledat, una malaltia crònica, una situació de final de vida, una pèrdua i un dol... Els expliquen l'essència del projecte i miren de refer els vincles. La idea és prendre consciència de viure en comunitat", assegura Prats. Tot i l'èxit del projecte, Prats lamenta que dels 25 voluntaris només n'hi ha 3 que siguin homes: "El treball d'atenció recau en les dones i hem impulsat aquest projecte perquè és important visibilitzar la cura i que sigui corresponsable".

Alella no és el primer poble que compta amb una iniciativa com aquesta, però aquí es troben sobretot amb gent sola: "És un problema social molt important, ja que tenim la necessitat de ser cuidats des que naixem... Hem perdut la capacitat natural d'acompanyar-nos", apunta Prats.

Les persones que reben l'atenció del programa no han de pagar res, perquè les despeses se sufraguen amb "contribucions de la comunitat (entitats del poble, establiments, cuidadors i veïns), de l'Ajuntament, de la Fundació la Caixa i de la Diputació de Barcelona", però també existeix la possibilitat de fer-se soci de l'associació amb una aportació de 5 euros al mes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut