Asens en 10 frases: "Votar PSOE és votar que Arrimadas pugui ser ministra"

El cap de llista d'En Comú Podem per Barcelona assegura que el 28A "la ciutadania ha de decidir si a l'altra banda vol que hi hagi una paret, o hi vol un interlocutor"

Juli RodésActualitzat

Jaume Asens, cap de llista d'En Comú Podem per Barcelona, a les eleccions generals del 28A, defensa que votar el PSOE és fer possible un govern dels socialistes amb Cs, com volen, assegura, els grans poders econòmics i les empreses de l'Ibex35.

En l'entrevista electoral en el programa "Els Matins" de TV3, Asens també ha assegurat que només la presència dels comuns assegura "un govern a Espanya que escolti Catalunya".

Encara en l'àmbit dels pactes, no descarta sumar amb ERC, si és necessari, tot i que ha expressat inquietud sobre el que considera una manca de definició dels republicans.

Entre les propostes concretes, Asens ha defensat la necessitat de derogar les reformes laborals del PP i del PSOE i canviar el paradigma que ha portat a la precarietat, i fer una reforma fiscal "més eficaç i moderna".


Què està en joc el 28A

"La ciutadania ha de decidir si a l'altra banda vol que hi hagi una paret, o vol un interlocutor. Si no hi som nosaltres, difícilment hi haurà un govern a Espanya que escolti Catalunya. Ara mateix, votar el PSOE, atès que no ha volgut descartar un pacte amb Ciutadans, és votar la possibilitat de fer Arrimadas ministra. Tothom sap que Ciutadans obeeix el mandat dels grans poders econòmics, de les grans empreses de l'Ibex35, que van fer les clavegueres el 2015 per intentar expulsar-nos de l'arena política."

"Catalunya només avança quan Espanya avança, i Espanya només avança quan governen les esquerres. L'única condició que hem posat [al PSOE] és entrar al govern, perquè si hem aconseguit el que hem aconseguit estant a l'oposició, estem segurs que si estem al govern podrem aconseguir molt més."


El debat a TV3

"Crec que el balanç és positiu. Va haver-hi algunes sortides de to, i crispació, que van desbordar el debat. Es nota que a les candidates de la dreta no els agrada això de debatre, perquè se senten incòmodes i tenen la necessitat d'interrompre. Les vaig trobar impertinents, en algunes ocasions."


Un programa amb quatre propostes

"Fem quatre propostes per dotar de contingut la taula de diàleg: un pacte de claredat a l'estil del Quebec, blindar el nostre model d'escola catalana i immersió lingüística, un reconeixement de Catalunya com a nació i una reforma del Codi Penal per evitar interpretacions molt esbiaixades sobre els delictes de rebel·lió i sedició. Volem que el Congrés torni a aclarir que no hi va haver un cop d'estat, que és el que diuen els jutges a Europa i és el que diu el sentit comú."


Derogar les reformes laborals

"Si tenim tanta temporalitat com tenim, això acaba repercutint en tota l'economia, per exemple en les cotitzacions a la Seguretat Social, i això acaba repercutint en les pensions. Cal derogar les dues reformes, la del PP i la del PSOE i canviar el paradigma des del qual s'ha enfocat fins ara el món del treball, perquè ens ha portat a ser el país d'Europa amb més precarietat. Això ho hem de revertir, pel futur de la nostra societat."


Reforma fiscal

"Cal una fiscalitat progressista: l'impost verd i també l'impost a la banca i als fons d'inversió. Volem abaixar els impostos de les pimes, però apujar els de les multinacionals. També volem apujar els impostos sobre els béns de luxe i abaixar els dels productes de primera necessitat. És el model al qual tendeixen la majoria de països europeus, més eficaç i més modern."


Un escenari nou a Espanya

"Les enquestes assenyalen que el bipartidisme ha mort, i en part el vam matar nosaltres. Ara, com a Europa, els governs hauran de ser de coalició, haurem d'aprendre a posar-nos d'acord. S'obre un escenari totalment nou a la política espanyola, que és un govern no monocolor."


Possible pacte amb ERC

"Si els números sumen, soc partidari de comptar amb ERC."

"He perdut molt la confiança en ERC, en el sentit que no tinc clar on està, i això em fa patir, perquè no sé quins seran els càlculs electorals que tindran en compte. Amb una certa ERC no hi tinc problema, però amb una altra certa ERC que hem vist sí que em neguiteja dependre dels seus vots."


La diversitat dels comuns

"No és cert que hi hagi hagut una gran desbandada en les nostres files: en aquestes eleccions, si es compara amb tots els altres partits, som la llista en què repeteix més gent."

"La nostra formació és un reflex de la nostra societat, que és diversa. Això és el que ens fa més forts. El que tenim en comú és que Catalunya és una nació i té dret a decidir el seu futur. Aquesta és una línia que hem de protegir. Hem de tornar allà on som més forts, on havia federalistes i independentistes defensant les escoles."

ARXIVAT A:
Eleccions 28AEn comú
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut