Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'endometriosi i els dolors menstruals, a "Els matins"

Anna Bassols: "La regla no hauria de fer mal; per tant, la baixa hauria de ser per malaltia"

Malalta d'endometriosi, Anna Bassols celebra que es trenqui el tabú a parlar de les regles doloroses, però reclama que s'investigui una malaltia que afecta a 1 de cada 10 dones

El govern espanyol està acabant de preparar la reforma de la llei de salut sexual, que ha protagonitzat molts titulars pels canvis que introdueix en la interrupció de l'embaràs. Però aquesta norma també introdueix la possibilitat de donar dies de baixa en casos de regles doloroses, com passa amb l'endometriosi.

Anna Bassols, malalta d'endometriosi, és la promotora de l'Endofest, un festival destinat a recaptar recursos per a la investigació de la malaltia. En una conversa a "Els matins", Bassols ha manifestat les seves reticències sobre aquesta nova normativa: "Tinc certes contradiccions i molts interrogants... Per una banda, celebro que puguem estar-ne parlant, perquè patim un dolor crònic que, fins ara, ha estat silenciat; però per una altra banda, estic d'acord que es podria crear algun estigma a l'hora de buscar una feina si tens l'etiqueta de la malaltia".

 

 

Aquesta etiqueta és l'informe mèdic que caldrà per poder accedir a les baixes per dolor menstrual, una denominació que a Bassols no li agrada gens: "La menstruació no ha de fer mal; per tant, no hem de parlar de baixa per dolor menstrual, sinó que hauria de ser una baixa mèdica. És una malaltia que afecta 1 de cada 10 dones". En el seu cas, els dolors que li genera l'endometriosi la incapaciten "perquè o bé realment no em puc moure, o bé estic hospitalitzada i no puc ser físicament a la feina".

Per això, Bassols defensa que aquesta baixa hauria de ser "una mesura temporal", perquè el que és realment necessari és "investigar de debò la malaltia, perquè deixem de tenir-la tantes dones". A més d'això, l'endometriosi "suposa un gran desgast econòmic mensual, ja que si vols trobar-te bé has de fer coses alternatives o buscar metges especialistes privats".

Per això, Bassols demana que es trenqui amb la normalització del dolor i es continuï investigant: "L'Endofest va ser un festival per reivindicar més investigació; treballem per a una segona edició, perquè s'ha d'investigar molt!".

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut