Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La vacuna de la Covid per nens?, a "Els matins"

"Als pediatres ens preocupen molt més el VRS o la grip"

Pendents de l'aprovació de la vacuna de la Covid-19 per als infants de 5 a 11 anys per part de les agències de salut internacionals, "Els matins" planteja la qüestió sobre la immunització dels més petits a dos pediatres i investigadors: Toni Soriano, de l'Hospital Vall d'Hebron, i Quique Bassat, de l'Institut de Salut Global.

TEMA:
Vacunes

L'Agència Europea de Medicaments podria aprovar a finals d'octubre o principis de novembre la vacuna de Pfizer per a menors de 5 a 11 anys. Les companyies Pfizer i BioNTech han publicat un estudi de la vacuna amb més de 2.000 infants. Se'ls ha donat una dosi més petita que en els adults i han conclòs que és segura i que genera una bona resposta d'anticossos quan es posen dues dosis amb 21 dies de diferència.

Sempre s'havia dit que els beneficis de la vacunació dels infants era la més difícil calibrar perquè són els que tenen afectacions menys greus i és per això que hem volgut saber, què en pensen, els experts, d'aquest estudi i d'una hipotètica aprovació per part de l'EMA. Els pediatres i investigadors Quique Bassat, d'Institut de Salut Global de Barcelona, i Toni Soriano, de la Unitat de Patologies Infeccioses Pediàtriques de l'Hospital Vall d'Hebron, n'han parlat a "Els matins".

Prevenir la Covid persistent

La protecció individual és un dels objectius de la vacuna i en els nens, tot i que el risc de malaltia greu i mort és petit, Bassat i Soriano consideren que la possibilitat de tenir Covid persistent és un factor a tenir en compte i que vacunar els infants tindria un clar benefici en aquest sentit.

"La Covid persistent és una complicació relativament freqüent, també dels infants, fins i tot d'aquells que han estat asimptomàtics, i prevenir-ne el risc és un argument clar a favor de la vacuna" apunta Quique Bassat.

Segons Soriano:

"La Covid persistent també és un tema a tenir en compte quan discutim sobre vacunació infantil, això com també ho és el quadre inflamatori multisistèmic, que veiem rarament, sobretot en nens de mes de vuit anys".

 

Contribuir al control de la pandèmia

La contenció de la transmissió a nivell comunitari és un dels principals objectius de la vacunació, després de la prevenció de la malaltia greu o mort. Vacunar els infants de 5 a 11 anys suposaria tenir un 11% més de població immunitzada i contribuiria al control de la transmissió comunitària.

"Els nens també juguen un cert paper en la transmissió del virus. És cert que infecten menys, proporcionalment, que els adults, però tenir vacunats els nens ajudarà a assolir el control funcional de la pandèmia" explica Bassat.

Toni Soriano considera, en canvi, que caldria immunitzar abans els altres grups d'edat.

"Hi ha un cert component de transmissibilitat de nens cap a adults però és mínim. Allà on cal incidir amb més força és en la immunització dels adults joves, de 20 a 35 anys, que és una franja de població on no s'han assolit percentatges de vacunació gaire elevats. Estan al voltant del 62% i és prioritari vacunar aquest grup de població, abans que els nens de 5 a 11".

"Els models matemàtics suggereixen que si la cobertura vacunal d'adults que tenim ara i li afegíssim una cobertura igual en adults joves i adolescents, probablement seria innecessari vacunar els menors de 12 anys, des del punt de vista de la contenció de l'epidèmia." concreta Bassat, en aquest sentit.

 

Preocupen més altres virus respiratoris

Tot i que consideren que la vacuna contra la Covid serà efectiva per als nens per protecció individual i per contribuir al control de la pandèmia, tant Toni Soriano com Quique Bassat, insisteixen en què actualment als pediatres els amoïnen molt més altres virus respiratoris amb més prevalença entre els més petits.

Segons Soriano:

"Els nens tenen un comportament immunològic particularment diferent a la resta de població i els dona un factor de protecció afegit. I això també evita que els més petits siguin transmissors del virus".

"Als pediatres ens preocupen molt més el VRS o la grip. Estem començant a veure un augment dels virus respiratoris sincicials, que produeixent un quadre de bronquiolitis sobretot en els lactants, menors de 2 anys i això ara mateix preocupa més als pediatres. Més que el SARS-Cov_2".

En aquest sentit, el nou comitè científic de la Covid va insistir ahir en la necessitat de la immunització contra la grip. El Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria recomana la vacunació contra la grip a tots els nens d'entre 6 mesos i 4 anys i mig, perquè no van estar exposats a la malaltia l'any passat.

Pel que fa a la vacunació contra la Covid caldrà esperar al veredicte de l'Agència Europea de Medicaments, que sembla que es podria produir a finals d'octubre o principis de novembre, amb l'aprovació de la vacuna de Pfizer per a menors de 5 a 11 anys.
ARXIVAT A:
Vacunes
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut