La fundadora de l'Asha School ha explicat la seva història a "Els matins"

Aina Barca, l'activista catalana que ha creat una escola per a discapacitats al Nepal

Va anar de vacances al Nepal i la situació dels nens i nenes amb discapacitat la va colpir de tal manera que va decidir fundar una escola on poguessin ser atesos.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Després d'enllestir els seus estudis de Treball social i Direcció i gestió d'entitats sense ànim de lucre, la catalana Aina Barca va viatjar el 2012 fins a Hetauda, al sud del Nepal, per fer un voluntariat. El que en principi era només una experiència d'estiu li va canviar la vida. Ella mateixa ho ha explicat a "Els matins".

La situació en què vivien els nens i nenes amb discapacitat intel·lectual en aquell país la va impressionar de tal manera que va decidir que havia de fer alguna cosa.

"Allà, els nens discapacitats estaven dintre de casa, a vegades lligats, fins i tot dintre de gàbies. Segons l'hinduisme, a vegades un neix discapacitat per pecats comesos en una vida anterior".  

La diferència entre les condicions que aquests nens tenen a Catalunya, on ella treballava en un centre amb tots els mitjans a l'abast, i el que havia vist al Nepal la va impulsar a tornar-hi amb la idea de fundar una escola que millorés la seva vida.

"Quan vaig tornar al Nepal, pensava que seria fàcil fundar l'escola, però vaig patir amenaces, coaccions i abusos, coses per a les quals no estava preparada als 21 anys. Vaig tenir moltes baralles amb el govern nepalès als inicis".

Tots aquells entrebancs no la van aturar i avui dia l'Asha School és una realitat. A través de l'ONG Família de Hetauda, atén 44 nens i nenes i té també un taller ocupacional per als nens que es van fent grans.

De com va néixer el seu projecte i de les dificultats que va haver de patir pel fet de ser dona i estrangera, Aina Barca dona testimoni també en el llibre "Asha o la fuerza de la esperanza".

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut