Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tancades per la inseguretat al país, a "Els matins"

Adopcions bloquejades a Haití: "Cada expedient d'adopció que no arriba és un infant que perd el tren del futur"

La presidenta de l'Associació d'Adoptants a Haití demana que es reobrin els processos, perquè els orfenats, que no reben ajudes públiques, poden quedar en una situació molt precària

El maig del 2020 el govern espanyol va decidir aturar els processos d'adopció d'infants a Haití, basant-se en la inestabilitat i els perills que presentava aquest país, ja que no podia garantir la seguretat dels ciutadans que hi viatgessin per recollir els seus fills. Aquesta restricció afecta plenament Asunción Lacueva, que des de l'estiu de 2020 té registrada a Haití una sol·licitud per adoptar un menor.

 

Asunción Lacueva es troba que la seva sol·licitud està aturada, arran del bloqueig del govern espanyol, mentre ella espera que li assignin una criatura. És per això que, amb l'ajuda de diverses famílies que comparteixen la situació, ha creat l'Associació d'Adoptants a Haití (presidida per Lacueva), una entitat creada especialment per reclamar que s'obrin altre cop els processos d'adopció al país caribeny.

La situació d'Haití no és fàcil: als problemes derivats per les catàstrofes naturals (aquest estiu el país va ser devastat per un terratrèmol) s'hi afegeix la inestabilitat política (el juliol passat el president del país va ser assassinat a trets) i evidents problemes de seguretat (a mitjans d'octubre disset missioners nord-americans que visitaven un orfenat van ser segrestats i encara estan captius). Tot i això, Lacueva i la seva associació demanen la reactivació dels processos.

 

 

"Aquest tancament perjudica els nens", argumenta Lacueva: "Cada expedient que no arriba a Haití és un infant que perd una oportunitat de futur, i per nosaltres el futur de cada nen compta". Lacueva afirma que altres països europeus (com Alemanya o Itàlia) continuen fent adopcions, i adverteix que les famílies són conscients dels perills que hi ha Haití. "Sabem on anem i prenem aquesta decisió de forma totalment voluntària i lliure", argumenta.

"No hi ha hagut mai cap problema amb els viatges que s'han fet fins ara", afirma, ja que s'han organitzat tenint en compte la situació. El protocol contempla fer-ne dos: "El primer, de familiarització, actualment es fa de forma virtual i no cal anar al país; el segon, per recollir la documentació i el fill, s'organitza de manera que la família no hagi de sortir de l'aeroport".

 

Sobre els obstacles legals, Lacueva afirma que "el procés, que pot durar uns tres anys, és totalment transparent i jurídicament no hi ha cap tipus d'inseguretat", ja que Haití va reformar tot el sistema el 2013 i el 2014 va firmar el conveni de la Haia en matèria d'adopcions.

Actualment, segons que afirma Asunción Lacueva, hi ha uns 50.000 nens que viuen als orfenats d'Haití. Aquestes entitats no reben cap tipus d'ajut governamental i depenen fortament dels processos d'adopció per poder continuar funcionant.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut