Imatge d'alguns dels esdeveniments que s'analitzen a "Els dies clau"
Imatge d'alguns dels esdeveniments que s'analitzen a "Els dies clau"
Els capítols de la sèrie "Els dies clau"

25 de juliol de 1985: es fa públic que Rock Hudson té la sida
Rock Hudson, la icona cinematogràfica de tota una generació, és el primer personatge famós que reconeix que té aquesta malaltia i, al mateix temps, la seva homosexualitat. Els 80 és la dècada de la sida, l'epidèmia que estigmatitza el col·lectiu homosexual quan tot just es començava el llarg camí per al reconeixement de la igualtat de drets.
Recordarem els fets i el personatge amb Àngel Casas, que el va entrevistar l'any 84 per al programa de TV3 "Àngel Casas Show". I entrevistarem activistes i testimonis directes d'una malaltia que va marcar tota una època.

26 d'abril de 1986: l'accident de Txernòbil
A la 1.23 de la matinada esclatava el reactor número 4 de la central nuclear d'Ucraïna, l'accident més greu de la història de les centrals nuclears.
En aquest capítol abordem el debat sobre l'energia nuclear i el model energètic a partir d'altres grans desastres ecològics. Però també recordarem els fets que van passar a la central de Vandellòs l'any 1989, quan un incendi va estar a punt de provocar una tragèdia de grans dimensions. És un capítol poc conegut de la nostra història que el reviurem amb els treballadors i els bombers implicats, que van viure unes hores dramàtiques a la central del Baix Camp.

19 de juny de 1987: l'atemptat d'Hipercor
Una bomba d'ETA a l'aparcament de l'Hipercor de Sant Andreu de Barcelona fa 19 morts. Diversos protagonistes i testimonis (víctimes, fotògrafs, policies, metges...) ens aporten els seus records per construir la narrativa dels fets d'aquell dia. El tema d'aquest episodi és el terrorisme, que ha marcat aquests trenta anys i que té algunes altres dates clau que també recordarem en l'episodi:  l'atemptat de Vic (1991), la dissolució de Terra Lliure (1992), l'atemptat contra Ernest Lluch (2000), etc.

10 de setembre de 1988: el concert d'Amnistia de Barcelona
Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman o Joshua N'dour visiten Barcelona en un concert mític. Són els anys en què el rock s'alia amb les ONGs per fer campanyes d'ajuda i solidaritat amb el Tercer Món. A partir d'aquest concert emblemàtic a la ciutat, parlem de l'evolució dels moviments socials al llarg d'aquests trenta anys.

9 de novembre de 1989: la caiguda del mur de Berlín
Aquest dia és la fi d'una època, d'un món que vivia dividit en dos blocs: el comunista i el capitalista. El mur era el símbol d'aquesta divisió i el programa reviurà les últimes hores d'aquell règim. Eduard Sanjuan, periodista de TV3, i Valentí Popescu, corresponsal de "La Vanguardia" a Bonn, ho van viure en primera persona i ens ajuden a fer memòria d'uns dies que van canviar el món per sempre.

17 de gener de 1991: la guerra del Golf
A les 2.44 minuts d'aquell dia, una coalició internacional bombardejava Bagdad iniciant l'operació "tempesta del desert", una guerra televisada de la qual els Estats Units controlaven la imatge. Aquest és un capítol que tracta sobre els conflictes armats que han marcat aquest període històric: la guerra dels Balcans, el genocidi de Ruanda o  la guerra d'Angola. Periodistes i fotògrafs, Eduard Sanjuan, Bru Rovira , Sandra Balsells, Gervasio Sánchez i Esteve Soler, reflexionen sobre les seves experiències com a cronistes de guerra.

25 de juliol de 1992: inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona
Aquell dia Barcelona saludava el món orgullosa de la transformació que havia fet després de gairebé una dècada d'obres. Recordarem els dies olímpics amb protagonistes com Diana Garrigosa, dona de Pasqual Maragall, o l'arquitecte Oriol Bohigas, però també analitzarem la transformació urbanística de Barcelona i el model de ciutat que s'ha anat conformant al llarg de 30 anys.

27 de gener 1993: apareixen assassinades les nenes d'Alcàsser
El cas de crònica negra més famós de la història de la televisió ens permet reflexionar sobre el sensacionalisme a la televisió i com ha anat evolucionant el tractament dels successos. És l'època del "Quién sabe dónde" i de Nieves Herrero, que van explotar el cas. Veïns d'Alcàsser que van patir la pressió mediàtica, periodistes com Paco Lobatón o crítics de televisió com Ferran Monegal recorden el cas que va commocionar tot un país.

29 d'abril de 1994: el cas Roldán
El periodista José Maria Irujo destapa el cas de corrupció política que inaugurava una època que ens porta irremeiablement fins a l'actualitat.
Polítics, periodistes i fiscals repassen els detalls d'un cas esperpèntic: la fuga i detenció rocambolesca, la implicació dels serveis secrets, els diners que no han aparegut mai i les clavegueres de l'Estat. El capítol aprofita per fer una mirada a l'actualitat repassant altres grans casos de corrupció de la política catalana i espanyola: el cas Palau, el cas Urdangarin, els EROs d'Andalusia i el finançament dels partits polítics.

20 de gener del 2001: la tancada d'immigrants a l'església del Pi
Més de 700 persones sense papers decideixen iniciar una protesta històrica. L'església els dóna refugi per fer visible una problemàtica que afectava centenars de milers de persones que vivien amb por de ser expulsats del país. Parlarem del fenomen migratori que fa que, en pocs anys, Catalunya passi de 6 a 7 milions d'habitants.

1 de gener del 2002: l'entrada en vigor de l'euro
Miquel Ramon, Albert Closas o Miren Etxezarrreta són alguns dels protagonistes d'aquest capítol. Periodistes i economistes ens ajuden a recordar com es va dur a terme la unitat monetària d'Europa just en un moment històric en què se'n qüestiona la unitat.

13 de març del 2004: "Pásalo" i les manifestacions contra el PP després dels atemptats d'Atocha
Aquell dia una persona anònima, indignada pel tractament que el govern del PP va fer de la investigació de l'atemptat d'Atocha, va escriure un missatge de mòbil que va fer decantar unes eleccions generals. I això va ser possible perquè la tecnologia mòbil començava a ser imprescindible en les nostres vides. Després vindrien les xarxes socials, les primaveres àrabs i el nou concepte de privacitat.
En aquest capítol parlem de com han canviat les nostres vides i tot el món a partir de la irrupció de les noves tecnologies.
Anar al contingut