• 10 de setembre de 1983: primera emissió de TV3
  Veure vídeo

  10 de setembre de 1983: primera emissió de TV3

  L'any 83 s'aprova la Llei de normalització lingüística que regulava la difusió de la llengua i la cultura catalana a través dels mitjans de comunicació públics, ràdio i televisió. Uns mesos després comencen les emissions experimentals del primer canal de televisió íntegrament en català.
  Un grup de professionals comencen a dissenyar un nou mitjà de comunicació on tot estava per fer, fins i tot, els criteris lingüístics.
  En aquella època, per primera vegada, els actors americans parlarien en català i veuríem partits del Barça retransmesos en la nostra llengua.
  Professionals de la ràdio i la televisió, lingüistes i traductors ens explicaran quins eren els reptes i com van trobar les coordenades d'una llengua que respectés els criteris lingüístics i fos propera a l'espectador.

  L'any 83 s'aprova la Llei de normalització lingüística que regulava la difusió de la llengua i la cultura catalana a través dels mitjans de comunicació públics, ràdio i televisió. Uns mesos després comencen les emissions experimentals del primer canal de televisió íntegrament en català. Un grup de professionals comencen a dissenyar un nou mitjà de comunicació on tot estava per fer, fins i tot, els criteris lingüístics. En aquella època, per primera vegada, els actors americans parlarien en català i veuríem partits del Barça retransmesos en la nostra llengua. Professionals de la ràdio i la televisió, lingüistes i traductors ens explicaran quins eren els reptes i com van trobar les coordenades d'una llengua que respectés els criteris lingüístics i fos propera a l'espectador.

 • 26 de juny del 2000: la seqüenciació del genoma humà
  Veure vídeo

  26 de juny del 2000: la seqüenciació del genoma humà

  Aquell dia, una roda de premsa conjunta del president dels Estats Units, Bill Clinton, i del primer ministre britànic, Tony Blair, anunciava que s'havia completat el mapa genètic humà. El projecte havia trigat 15 anys a dur-se a terme i és, probablement, la notícia que tindrà més repercussió en el nostre futur.
  Dos científics catalans, Roderic Guigó i Josep Francesc Abril, van participar en aquell projecte i ens explicaran com ho van viure.
  Pocs anys després, la seqüenciació del genoma ja comença a tenir aplicacions pràctiques: investigacions mèdiques, càncer, selecció d'embrions o la genètica forense fa temps que avancen gràcies a la feina d'aquells científics.
  Metges i pacients ens explicaran com s'han beneficiat d'aquell avenç històric

  Aquell dia, una roda de premsa conjunta del president dels Estats Units, Bill Clinton, i del primer ministre britànic, Tony Blair, anunciava que s'havia completat el mapa genètic humà. El projecte havia trigat 15 anys a dur-se a terme i és, probablement, la notícia que tindrà més repercussió en el nostre futur. Dos científics catalans, Roderic Guigó i Josep Francesc Abril, van participar en aquell projecte i ens explicaran com ho van viure. Pocs anys després, la seqüenciació del genoma ja comença a tenir aplicacions pràctiques: investigacions mèdiques, càncer, selecció d'embrions o la genètica forense fa temps que avancen gràcies a la feina d'aquells científics. Metges i pacients ens explicaran com s'han beneficiat d'aquell avenç històric

 • 20 de gener del 2001: la tancada d'immigrants a l'església del Pi
  Veure vídeo

  20 de gener del 2001: la tancada d'immigrants a l'església del Pi

  Més de 700 persones sense papers decideixen iniciar una protesta històrica. L'església els dóna refugi per fer visible una problemàtica que afectava centenars de milers de persones que vivien amb por de ser expulsats del país.
  Parlarem del fenomen migratori que fa que, en pocs anys, Catalunya passi de 6 a 7 milions d'habitants.

  Més de 700 persones sense papers decideixen iniciar una protesta històrica. L'església els dóna refugi per fer visible una problemàtica que afectava centenars de milers de persones que vivien amb por de ser expulsats del país. Parlarem del fenomen migratori que fa que, en pocs anys, Catalunya passi de 6 a 7 milions d'habitants.

 • 26 d'abril de 1986: l'accident de Txernòbil
  Veure vídeo

  26 d'abril de 1986: l'accident de Txernòbil

  A la 1.23 de la matinada esclatava el reactor número 4 de la central nuclear d'Ucraïna, l'accident més greu de la història de les centrals nuclears.
  En aquest capítol abordem el debat sobre l'energia nuclear i el model energètic a partir d'altres grans desastres ecològics.
  Però també recordarem els fets que van passar a la central de Vandellòs l'any 1989, quan un incendi va estar a punt de provocar una tragèdia de grans dimensions. És un capítol poc conegut de la nostra història que el reviurem amb els treballadors i els bombers implicats, que van viure unes hores dramàtiques a la central del Baix Camp.

  A la 1.23 de la matinada esclatava el reactor número 4 de la central nuclear d'Ucraïna, l'accident més greu de la història de les centrals nuclears. En aquest capítol abordem el debat sobre l'energia nuclear i el model energètic a partir d'altres grans desastres ecològics. Però també recordarem els fets que van passar a la central de Vandellòs l'any 1989, quan un incendi va estar a punt de provocar una tragèdia de grans dimensions. És un capítol poc conegut de la nostra història que el reviurem amb els treballadors i els bombers implicats, que van viure unes hores dramàtiques a la central del Baix Camp.

 • 1 de gener del 2002: l'entrada en vigor de l'euro
  Veure vídeo

  1 de gener del 2002: l'entrada en vigor de l'euro

  Miquel Ramon, Albert Closas o Miren Etxezarrreta són alguns dels protagonistes d'aquest capítol. Periodistes i economistes ens ajuden a recordar com es va dur a terme la unitat monetària d'Europa just en un moment històric en què se'n qüestiona la unitat.

  Miquel Ramon, Albert Closas o Miren Etxezarrreta són alguns dels protagonistes d'aquest capítol. Periodistes i economistes ens ajuden a recordar com es va dur a terme la unitat monetària d'Europa just en un moment històric en què se'n qüestiona la unitat.

 • 25 de juliol de 1992: inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona
  Veure vídeo

  25 de juliol de 1992: inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona

  Aquell dia Barcelona saludava el món orgullosa de la transformació que havia fet després de gairebé una dècada d'obres.
  Recordarem els dies olímpics amb protagonistes com Diana Garrigosa, dona de Pasqual Maragall, o l'arquitecte Oriol Bohigas, però també analitzarem la transformació urbanística de Barcelona i el model de ciutat que s'ha anat conformant al llarg de 30 anys.

  Aquell dia Barcelona saludava el món orgullosa de la transformació que havia fet després de gairebé una dècada d'obres. Recordarem els dies olímpics amb protagonistes com Diana Garrigosa, dona de Pasqual Maragall, o l'arquitecte Oriol Bohigas, però també analitzarem la transformació urbanística de Barcelona i el model de ciutat que s'ha anat conformant al llarg de 30 anys.

 • 18 de juliol de 1998: gran incendi a la Catalunya Central
  Veure vídeo

  18 de juliol de 1998: gran incendi a la Catalunya Central

  L'incendi que comença a Aguilar de Segarra és el més ràpid registrat a Europa. En tres dies crema sense control unes 20.000 hectàrees i representa un abans i un després en l'extinció al nostre país.
  Va ser la confirmació que estàvem tenint un altre tipus d'incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema i la manca de gestió forestal.
  Bombers i afectats reconstruiran aquells tres dies de juliol i, al mateix temps, els científics ens explicaran perquè els incendis seran un dels riscos futurs associats al canvi climàtic.

  L'incendi que comença a Aguilar de Segarra és el més ràpid registrat a Europa. En tres dies crema sense control unes 20.000 hectàrees i representa un abans i un després en l'extinció al nostre país. Va ser la confirmació que estàvem tenint un altre tipus d'incendi provocat per una climatologia cada cop més extrema i la manca de gestió forestal. Bombers i afectats reconstruiran aquells tres dies de juliol i, al mateix temps, els científics ens explicaran perquè els incendis seran un dels riscos futurs associats al canvi climàtic.

 • 17 de gener de 1991: la guerra del Golf
  Veure vídeo

  17 de gener de 1991: la guerra del Golf

  A les 2.44 minuts d'aquell dia, una coalició internacional bombardejava Bagdad iniciant l'operació "tempesta del desert", una guerra televisada de la qual els Estats Units controlaven la imatge.
  Aquest és un capítol que tracta sobre els conflictes armats que han marcat aquest període històric: la guerra dels Balcans, el genocidi de Ruanda o la guerra d'Angola.
  Periodistes i fotògrafs, Eduard Sanjuan, Bru Rovira , Sandra Balsells, Gervasio Sánchez i Esteve Soler, reflexionen sobre les seves experiències com a cronistes de guerra.

  A les 2.44 minuts d'aquell dia, una coalició internacional bombardejava Bagdad iniciant l'operació "tempesta del desert", una guerra televisada de la qual els Estats Units controlaven la imatge. Aquest és un capítol que tracta sobre els conflictes armats que han marcat aquest període històric: la guerra dels Balcans, el genocidi de Ruanda o la guerra d'Angola. Periodistes i fotògrafs, Eduard Sanjuan, Bru Rovira , Sandra Balsells, Gervasio Sánchez i Esteve Soler, reflexionen sobre les seves experiències com a cronistes de guerra.

 • 25 de juliol de 1985: s'anuncia que Rock Hudson té la sida
  Veure vídeo

  25 de juliol de 1985: s'anuncia que Rock Hudson té la sida

  Recordarem els fets i el personatge amb Àngel Casas, que el va entrevistar l'any 84 per al programa de TV3 "Àngel Casas Show". I entrevistarem activistes i testimonis directes d'una malaltia que va marcar tota una època.

  Recordarem els fets i el personatge amb Àngel Casas, que el va entrevistar l'any 84 per al programa de TV3 "Àngel Casas Show". I entrevistarem activistes i testimonis directes d'una malaltia que va marcar tota una època.

 • 29 d'abril de 1994: el cas Roldán
  Veure vídeo

  29 d'abril de 1994: el cas Roldán

  El capítol aprofita per fer una mirada a l'actualitat repassant altres grans casos de corrupció de la política catalana i espanyola: el cas Palau, el cas Urdangarin, els ERE d'Andalusia i el finançament dels partits polítics.

  El capítol aprofita per fer una mirada a l'actualitat repassant altres grans casos de corrupció de la política catalana i espanyola: el cas Palau, el cas Urdangarin, els ERE d'Andalusia i el finançament dels partits polítics.

 • 10 de setembre de 1988: el concert d'Amnistia Internacional a Barcelona
  Veure vídeo

  10 de setembre de 1988: el concert d'Amnistia Internacional a Barcelona

  Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman o Joshua N'dour visiten Barcelona en un concert mític. Són els anys en què el rock s'alia amb les ONGs per fer campanyes d'ajuda i solidaritat amb el Tercer Món.
  A partir d'aquest concert emblemàtic a la ciutat, parlem de l'evolució dels moviments socials al llarg d'aquests trenta anys.

  Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Sting, Tracy Chapman o Joshua N'dour visiten Barcelona en un concert mític. Són els anys en què el rock s'alia amb les ONGs per fer campanyes d'ajuda i solidaritat amb el Tercer Món. A partir d'aquest concert emblemàtic a la ciutat, parlem de l'evolució dels moviments socials al llarg d'aquests trenta anys.

 • 9 de novembre de 1989: la caiguda del mur de Berlín
  Veure vídeo

  9 de novembre de 1989: la caiguda del mur de Berlín

  Aquest dia és la fi d'una època, d'un món que vivia dividit en dos blocs: el comunista i el capitalista.
  El mur era el símbol d'aquesta divisió i el programa reviurà les últimes hores d'aquell règim.
  Eduard Sanjuan, periodista de TV3, i Valentí Popescu, corresponsal de "La Vanguardia" a Bonn, ho van viure en primera persona i ens ajuden a fer memòria d'uns dies que van canviar el món per sempre.

  Aquest dia és la fi d'una època, d'un món que vivia dividit en dos blocs: el comunista i el capitalista. El mur era el símbol d'aquesta divisió i el programa reviurà les últimes hores d'aquell règim. Eduard Sanjuan, periodista de TV3, i Valentí Popescu, corresponsal de "La Vanguardia" a Bonn, ho van viure en primera persona i ens ajuden a fer memòria d'uns dies que van canviar el món per sempre.

 • 13 de març del 2004: "Pásalo" i les manifestacions contra el PP després dels atemptats d'Atocha
  Veure vídeo

  13 de març del 2004: "Pásalo" i les manifestacions contra el PP després dels atemptats d'Atocha

  En aquest capítol, parlem del canvi de vida i del món a partir de la irrupció de les noves tecnologies

  En aquest capítol, parlem del canvi de vida i del món a partir de la irrupció de les noves tecnologies

 • 27 de gener 1993: apareixen assassinades les nenes d'Alcàsser
  Veure vídeo

  27 de gener 1993: apareixen assassinades les nenes d'Alcàsser

  El cas de crònica negra més famós de la història de la televisió ens permet reflexionar sobre el sensacionalisme a la televisió i com ha anat evolucionant el tractament dels successos.

  El cas de crònica negra més famós de la història de la televisió ens permet reflexionar sobre el sensacionalisme a la televisió i com ha anat evolucionant el tractament dels successos.

 • 19 de juny de 1987: l'atemptat d'Hipercor
  Veure vídeo

  19 de juny de 1987: l'atemptat d'Hipercor

  El terrorisme ha marcat aquests trenta anys i té algunes altres dates clau que també recordarem en l'episodi: l'atemptat de Vic (1991), la dissolució de Terra Lliure (1992), l'atemptat contra Ernest Lluch (2000), etc.

  El terrorisme ha marcat aquests trenta anys i té algunes altres dates clau que també recordarem en l'episodi: l'atemptat de Vic (1991), la dissolució de Terra Lliure (1992), l'atemptat contra Ernest Lluch (2000), etc.

Anar al contingut