Les últimes investigacions judicials entorn la monarquia espanyola

"El virus de la corona", el cas del rei emèrit Joan Carles

El reportatge produït per Euskal Telebista recull el testimoni de periodistes que coneixen els moviments de les empreses "offshore" en les quals figuren el rei emèrit Joan Carles I i l'actual monarca Felip VI

Fa ben poc va saber-se que la Fiscalia del Tribunal Suprem espanyol investigaria les suposades comissions que el rei emèrit, Joan Carles de Borbó, hauria cobrat a compte de la construcció de l'AVE a la Meca, a l'Aràbia Saudita. La investigació volia delimitar o descartar les responsabilitats penals d'uns fets que haurien passat un cop Joan Carles I va perdre la inviolabilitat que el càrrec li atorgava fins al moment d'abdicar, el juny de 2014.

En relació amb aquest cas, el programa "360º" de la televisió pública basca, ETB, va produir "El virus de la corona". El reportatge, dirigit i presentat per la periodista Eider Hurtado, s'endinsa en les investigacions de la Fiscalia suïssa per un suposat blanqueig de capitals a través de societats opaques, amb la intenció d'ocultar pagaments de comissions al rei emèrit d'Espanya.

 

A través del testimoni de periodistes que coneixen els moviments de les empreses "offshore" en les quals figuren el rei emèrit Joan Carles I i l'actual monarca Felip VI, es posa llum a actuacions presumptament delictives que es podrien convertir en "El virus de la corona".

El reportatge també parla amb Corinna Larsen, relacionada amb Joan Carles I fins al 2012, quan va rebre d'ell un obsequi de 65 milions d'euros. Actualment també se la investiga a Suïssa per saber l'origen dels fons d'un compte de la Fundació Lucum del qual serien beneficiaris, entre altres, el rei emèrit i el seu fill, Felip VI, que va renunciar i es va desvincular dels fons del seu pare quan es va saber la notícia. Larsen assegura que ha rebut amenaçes de mort, robatori de documents i que s'ha muntat una campanya en contra seva, en la qual veu la mà dels serveis secrets i de la casa reial espanyola.

 

En el reportatge, hi intervenen José María Irujo (El País), James Badcock (The Telegraph) i Caroline Zumbach (Tribune de Genève), que s'endinsen en les últimes investigacions que han posat la monarquia espanyola contra les cordes. Tal com apunta l'expert en banca suïssa Rudolf Elmert, s'investiguen delictes que podrien transcendir del blanqueig de capitals.

 

 

ARXIVAT A:
Monarquia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut