"Un blues per a Teheran"
"Un blues per a Teheran"
Amb participació de TV3

"El ventre del mar" i "Un blues per a Teheran", al Festival Sant Sebastià

"El ventre del mar" i "Un blues per a Teheran", totes dues amb participació de TV3, es projectaran a la secció no competitiva Made in Spain de la 69a edició del certamen, que se celebrarà del 17 al 25 de setembre

"El ventre del mar" i "Un blues per a Teheran", amb participació de TV3, també seran presents al Festival de Cinema de Sant Sebastià. Aquestes dues pel·lícules se sumen a "Competencia oficial", "Las leyes de la frontera", "El buen patrón" i "Mediterráneo", que ja havien estat seleccionades prèviament. "Mediterráneo" tindrà la première internacional en aquest festival.

"El ventre del mar"
Amb la projecció al Festival de Cinema de Sant Sebastià, el llargmetratge escrit i dirigit per Agustí Villaronga continua el recorregut internacional després de rebre la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula al 24è Festival de Cinema de Màlaga, a més de cinc guardons més de la secció oficial: Bisnaga de Plata a la millor direcció (Agustí Villaronga), a la millor interpretació masculina (Roger Casamajor), al millor guió (Agustí Villaronga i Alessandro Baricco), a la millor música (Marcús J. G. R.) i a la millor fotografia (Josep Maria Civit i Blai Tomàs). L'abril passat també va rebre el Premi de la Crítica al 43è Festival Internacional de Cinema de Moscou. A més, l'Acadèmia del Cinema Europeu ha seleccionat la pel·lícula per participar als Premis del Cinema Europeu, que aquest any arriben a la 34a edició.

Basada en fets reals, la pel·lícula s'inspira en el capítol que porta el mateix títol a la novel·la "Oceà mar", en què l'escriptor italià Alessandro Baricco pretén entendre com s'enfronta l'ànima humana amb els conflictes. L'argument gira al voltant de l'horror que viuen durant dies i dies 147 homes confinats en un rai a la deriva al mig del mar. Aquest naufragi va ser immortalitzat pel pintor francès Théodore Géricault en el famós llenç "El rai de la Medusa", conservat al Museu del Louvre.

D'aquests 147 homes, només nou es van salvar, entre els quals hi havia Savigny, un oficial metge implacable que interpreta Roger Casamajor, i Thomas, un rebel mariner ras que interpreta Oscar Kapoya. Oficial i mariner són els dos protagonistes del film, que representen dos punts de vista oposats a l'hora d'enfrontar-se al naufragi. L'actriu mallorquina Muminu Diallo fa el paper de Thérèse.

La pel·lícula no només narra un terrible fet real ocorregut durant la colonització del Senegal, sinó que posa el focus en molts conflictes actuals, com les tensions racials sorgides als Estats Units i l'abandonament que viuen moltes persones per la crisi econòmica arran de la Covid-19, i és una referència inevitable als moviments migratoris del Mediterrani.

Rodada íntegrament a Mallorca l'agost del 2020 i amb fotografia de Josep Maria Civit i Blai Thomas, és una producció de Testamento i La Perifèrica Produccions, amb la coproducció de Turkana Films, Link-up Barcelona i Bastera Films, la participació de TV3 i IB3, el suport de l'ICEC (Institut Català de les Empreses Culturals), el finançament de l'ICAA (Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals) i el patrocini de la Fundació Mallorca Turisme i la Mallorca Film Commission.

 

"Un blues per a Teheran"

'Un blues per a Teheran'
'Un blues per a Teheran'


L'òpera prima de Javier Tolentino es projectarà a la secció Made in Spain del Festival de Sant Sebastià després d'estrenar-se internacionalment al Festival de Moscou, de participar a la secció Sound & Vision del prestigiós CPH:DOX, el Festival Internacional de Cinema Documental de Copenhaguen, de clausurar el Festival de Gijón el novembre passat i de projectar-se al Festival Internacional de Cinema de Las Palmas de Gran Canaria, al Festival de Màlaga, al Festival MiradasDoc de Guía de Isora, a la Filmoteca Española, la Filmoteca de Navarra i el Cineclub FAS de Bilbao, entre d'altres.

En el seu debut com a cineasta, el conductor del programa de cinema "El séptimo vicio", de Radio 3, desplega tot el seu amor i fascinació per l'Iran, la seva cultura, la seva música i la seva gent. Superposant històries i personatges com si fossin un mosaic, Javier Tolentino fuig de la narrativa convencional per deixar-se emportar per un viatge sensitiu i humanista que, inspirat per mestres com Kiarostami, combat prejudicis i deixa al descobert aspectes fonamentals i desconeguts del poble persa. Un cant d'amor i respecte, poètic i compromès, que fuig de l'anècdota i aprofundeix en l'essència.

Diversos rostres mostren un Iran on tradició i modernitat conviuen i es confronten. L'Erfan, un jove kurd, divertit i irònic que vol convertir-se en director de cinema, convida a descobrir un país tan misteriós com culte a través de la música i la gent. L'Erfan canta, escriu poesia i viu amb els seus pares i el seu lloro, però no sap res de l'amor.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

Anar al contingut