"El talp" és un concurs presentat per Pol Izquierdo on 10 concursants han de superar tot un seguit de proves: de risc, d'habilitats i d'intel·ligència. Però hi ha un inconvenient afegit: un dels participants és fals: és un talp.

"El talp" és un programa d'entreteniment; un concurs, una gran gimcana, amb tocs de "reality show"; però amb la novetat d'un joc psicològic, un "thriller".

Un dels 10 concursants és un talp, un intrús que intentarà fer fracassar i dinamitar la tasca del grup. Actua per impedir que es guanyi, però amb prou habilitat per no ser descobert.

Cada prova superada, sempre en equip, implica un premi monetari, però al final tot el premi serà per a una sola persona, ja que un dels concursants és eliminat al final de cada episodi. L'eliminat és el personatge que coneix menys detalls sobre el talp. Cada episodi acaba amb un qüestionari sobre l'intrús que responen individualment tots els concursants (és home?... té dos fills?... té estudis superiors?... li agrada el golf?...). Qui n'encerta menys, ha d'abandonar el programa. Ni els participants ni els espectadors saben mai quines són les respostes correctes per mantenir obertes totes les incògnites respecte a cada un dels personatges. Probablement el principal repte del programa, i especialment del presentador és estendre les sospites a tots els concursants.

Tota la sèrie s'enregistra seguida, en espais naturals o artificials però sense decorats, i s'emet posteriorment, a raó d'un capítol per setmana. Les proves tenen sempre relació amb l'entorn on són.

Cada capítol conté tres proves que han de superar els concursants, escenes de vida quotidiana i l'eliminació d'un d'ells.

Cada capítol conté una part important de vida quotidiana entre els concursants: les seves converses durant els trasllats, els àpats i les estones de descans. No es furga, però, en la morbositat ni en la intimitat dels personatges. La majoria d'implicacions personals dels concursants s'orienten a intentar descobrir l'intrús, no a furgar en la intimitat dels altres.

El conjunt de les proves intenta primar la intel·ligència per sobre de la gran forma física i dels coneixements enciclopèdics. Es busca un guanyador que ho hagi estat per les seves capacitats d'adaptació, d'observació, de treball en equip, de deducció..."El talp" és una adaptació d'un format televisiu belga, "The mole", exportat amb èxit a tot el món. Una quarantena de països han comprat els drets i alguns ja han arribat a la quarta edició.

Anar al contingut