suplent adj./n. m. i f.

  1. [persona] Que reemplaça provisionalment algú en les seves funcions
Us heu preguntat mai què passaria si un dia, en una classe batxillerat, faltés el professor i una persona famosa es presentés en el seu lloc?

Això és exactament el que veurem a "El suplent", el nou "docutainment" del Departament de Nous Formats. Quatre personatges destacats d'àmbits molt diversos es converteixen, per un dia, en professors substituts i accepten el repte d'impartir una classe que no serà gens acadèmica.

El suplent s'apartarà del temari habitual per fer una classe que busca ser inspiradora per als alumnes, una "classe de vida" que pugui transformar-los a través de la reflexió, les experiències pròpies i un diàleg emocional. Un programa dedicat al món de l'escola, als mestres i a un alumnat que està a punt d'acabar el batxillerat i que es troba en el moment de la seva etapa de formació en què haurà de prendre decisions importants i encaminar la vida adulta. "El suplent" és, sobretot, una manera d'exorcitzar els temors, superar les barreres generacionals i oferir punts de comparació sobre qüestions importants i potser poc tractades a l'escola.

Els suplents famosos seran capaços de revelar facetes imprevisibles de les seves vides i de la seva trajectòria per tal de captar l'atenció de l'alumnat i fer una classe que no els deixi indiferents. Una experiència inoblidable per als alumnes i per al mateix suplent, ja que cap d'ells s'ha enfrontat a una experiència semblant amb un públic tan obert, sincer i exigent.

"El suplent" és l'adaptació del format italià "Il supplente", produït per la Rai 2 i estrenat a Itàlia l'any 2018.

La mecànica

Els alumnes de batxillerat saben que el seu matí escolar serà filmat per un equip de Televisió de Catalunya. Quan arriben a l'aula els espera un desplegament tècnic de set càmeres i més d'una vintena de micròfons que tenen com a objectiu captar les seves reaccions i comentaris.

La premissa inicial de filmar una classe amb el seu professor/a habitual es trenca quan un responsable de l'institut els avisa de la indisposició del docent. És llavors quan els alumnes quedaran descol·locats i començarà una aventura desconeguda per a ells. Pocs minuts després entra per la porta un personatge a qui els alumnes reconeixen per la seva popularitat i que està disposat a fer la substitució del seu professor.

En realitat el professor titular es manté amagat en una estança contigua observant quina reacció provoca en els seus alumnes l'arribada del personatge suplent i la classe que els impartirà.  

Finalment, tots dos comparteixen l'últim tram de la classe i d'aquesta manera els alumnes descobreixen la dimensió de l'engany.

Anar al contingut