Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Tenir parella o no, a "El punt D"

Els singles s'escapen de les convencions de la societat?

El fet de no voler casar-se i tenir fills pot generar malestar i incomprensió. No tothom busca la seva mitja taronja, i de singles, n'hi ha de molts i diversos..., perquè ser o estar single no és necessàriament sentir-se sol

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Castro

Psicòloga, especialitzada en sexologia i teràpia de parella

MarinaCastroPsi

Vivim en una societat que pressuposa que la gent té parella, conviu, es casa i té fills (ara s'ha flexibilitzat l'ordre del casament). Quan algú no segueix aquest ordre preestablert genera confusió i malestar en el seu entorn, que no sap com encaixar aquesta opció de vida. La persona single capta aquest malestar i se sent jutjada com a poc vàlida. Es trobarà que la gent sovint li insistirà per què no ho fa i haurà de justificar la seva no elecció. En canvi, ningú justifica per què sí que fa l'elecció de tenir parella. No se us farien estranyes aquestes preguntes? "Per què tens parella?", "I per què et cases?", "I com és que tens fills?".

Una de les primeres convencions socials a trencar és la idea que la vida gira al voltant de l'amor romàntic, que la finalitat a la vida és trobar la mitja taronja i llavors ja serem feliços. I, per tant, s'etiqueta de fracàs quan algú no vol o no pot seguir aquest mandat. Actualment, per positivitzar el concepte de solteria utilitzem paraula anglesa "single", ja que així sembla més modern. Però de gent soltera n'hi ha hagut sempre, tot i que no tothom ho viu igual.


Hi ha...


·    Solters per convicció: no creuen que estar en parella sigui el millor per a elles i prefereixen la solteria com a sistema de vida.
·    Solters per elecció: després d'intentar diverses relacions i veure que no hi encaixen ja no tenen ganes i/o energia per buscar.
·    Solters per resignació: no troben la parella i estan solters mentre no aconsegueixen canviar el seu estat. 

Quan es parla de buscar, fer alguna cosa activament perquè passi un fet, això xoca amb la idea de l'amor romàntic, que la persona adequada apareixerà i ho sabràs per l'enamorament passional que sentiràs. Quan algú està solter i busca parella passa que amb l'edat cada vegada és més complicat perquè coneixem menys gent nova i cada vegada tenim més clar què volem i què no. Seria com amb el vi. Als 15 anys qualsevol et va bé, però amb 40 ja no. Tens més clar què és important per a tu a l'hora d'escollir parella i què faria que algú fos descartat. Ja no n'hi ha prou d'enamorar-se; sobretot, ha d'encaixar en els nostres valors, estil de vida, projectes, etc.

 

 

Això fa que el procés de cerca sigui tan tediós que sovint es desisteix en la cerca activa, també a través de les aplicacions de contactes, on s'ha de destriar entre milers d'opcions. Aleshores s'opta per estar sols o perquè la cerca la faci una empresa de "selecció de personal", però de buscar parella, tipus agències matrimonials però actualitzades, en què un programa informàtic mira els nivells de compatibilitat, fa la selecció i estalvia la part carregosa.

L'entramat de relacions socials és superimportant per a qualsevol persona, però agafa un sentit més fort per a les persones singles sense fills, perquè es poden trobar que el seu entorn, quan té parella i/o família, desapareix de la seva esfera social i aleshores pot aparèixer la soledat.
Necessitem formar part de la vida dels altres i sentir que els altres formen part de la nostra vida; som animals molt socials. Però la soledat és un sentiment; per tant, no és només la gent que tens o no al teu entorn, sinó la qualitat dels vincles que hi estableixes. Pots tenir molts amics superficials i sentir-te sol, ja que no pots compartir la teva intimitat amb cap, o tenir només un parell d'amistats, però sentir-te que formes part de la seva vida i ells de la teva, i, per tant, no sentir-te sol tot i estar solter. 

Ser o estar single no és necessàriament sentir-se sol; hi ha molts tipus de vincles que omplen molt les persones: relacions d'amistat, relacions familiars, relacions laborals, relacions sexoafectives més o menys duradores o puntuals. La quantitat i la varietat de vincles són molt enriquidores i la gent sense parella les potencia i les cuida especialment. Crear una bona xarxa social és molt important siguis o estiguis single. Per aquests motius hi ha viatges per a singles, activitats i grups de singles, caps de setmana amb canalla per a singles..., tot un ampli ventall d'opcions.

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut