Enderroquem les fake news més arrelades a "El punt D"
Enderroquem les fake news més arrelades a "El punt D"
Parlem clar sobre el sexe, a "El punt D"

Les fakesex: les fake news del sexe

Tothom ha sentit a parlar de les fake news. Però en l'àmbit del sexe i la sexualitat també es troben idees esbiaixades que van en boca de tothom, però que realment no tenen una base científica. "Mirant porno aprens a follar", "La primera vegada has de sagnar", "El normal és ser heterosexual", "Si comences has d'acabar...". En aquest article s'enderroquen tòpics preconcebuts, estereotips simplificadors i construccions socioculturals

Tots sabem què són les fake news, aquelles notícies i informacions enganyoses que s'escampen com una taca d'oli sobretot a través a les xarxes socials. En l'àmbit del sexe i la sexualitat també trobem idees que van en boca de tothom, però que són falses o tergiversades (i des de fa segles!) És el que nosaltres anomenem les fakesex. Si bé és cert que la vivència de la sexualitat és totalment individual i subjectiva, això no treu que hi hagi certeses objectives més enllà de les opinions i judicis personals. De la mateixa manera que hem d'estar atents amb les informacions que rebem i qüestionar-nos si són certes o no per detectar les fake news, també ho hem d'estar amb les idees sobre sexualitat perquè no ens donin gat per llebre. O en aquest cas, perquè no ens donin com a veritats inamovibles el que en realitat són tòpics preconcebuts, estereotips simplificadors o construccions socioculturals.
 
Aquestes són algunes de les fakesex més famoses i arrelades:

 

"La primera vegada has de sagnar"

Hem sentit mil i una vegades que, si ets una persona amb vulva i és la primera vegada que practiques sexe amb penetració vaginal, se't trencarà l'himen, sagnaràs i perdràs la virginitat. Fake! L'himen és una membrana i, per tant, no es trenca, en tot cas s'estripa. I no sempre és així: hi ha dones que neixen sense himen, hi ha hímens tan elàstics que amb una penetració queden intactes, hi ha hímens que s'estripen prèviament fent esport, amb un tampó... Per tant, no sempre sagnem amb la primera penetració vaginal i, encara menys, això és cap prova que siguem verges. De fet, la virginitat no és més que un constructe social perquè el sexe va més enllà de la penetració i la nostra vida sexual està plena de primeres vegades.
 

"Ells sempre en tenen ganes"

Sempre ens han dit que els homes tenen un desig sexual molt més gran que les dones, permanent i quasi incontrolable. Fake! El desig no depèn del gènere. Si bé les persones amb penis en general tenen més quantitat de testosterona (una hormona associada al desig sexual) que les persones amb vulva, el desig depèn de molts altres factors com l'estat d'ànim, l'estrès, el cansament, la relació sexoafectiva... Certes idees de masculinitat porten a una pressió i a una exigència sobre els homes a estar sempre a punt, disponibles, predisposats i erectes que és absolutament tòxica i gens sana per a qualsevol tipus de relació sexoafectiva.
 

 

"Si comences, has d'acabar"

Tots hem sentit aquesta norma silenciosa que diu que no es pot deixar a mitges. Fake! Qualsevol pràctica sexual és reversible. En qualsevol moment, quan ja estiguem despullats, quan ja ens haguem posat el condó, sempre es pot i és legítim canviar d'idea i fer-se enrere. És veritat que si, pel motiu que sigui, decidim aturar-nos, ens podem trobar reaccions de pressió i exigència ("no em pots deixar així", "em faran mal els ous", "no haver començat"...) i cal una autoestima forta i uns límits clars per dir prou. Però has de triar entre deixar l'altra persona amb malestar o consentir una pràctica que no vols fer i que això et generi a tu un malestar. L'altra persona potser només la veuràs un dia a la teva vida, però tu conviuràs amb tu mateix/a tota la teva vida. A més a més, si ho necessita, l'altra persona sempre pot acabar sola masturbant-se.

 

Fakesex: No necessàriament la primera penetració ha de fer mal
Fakesex: Com trencar els tabús sobre el sexe

 

"Donar pel cul és per a gais"

El sexe anal és una pràctica atribuïda només a les relacions homosexuals entre homes. I, en tot cas, quan es practica en relacions heterosexuals, entenem que serà l'home qui penetrarà la dona. Fake! Les persones amb penis, sigui quina sigui la seva orientació sexual, tenen el punt P, un punt de plaer que es troba a la pròstata i la seva estimulació a través de l'anus - tant amb la penetració d'un altre penis o d'un dispositiu manipulat per una dona per exemple - pot provocar un orgasme prostàtic. Per tant, el sexe anal pot ser una pràctica molt plaent per a qualsevol home, si té ganes de provar-la, més enllà del tabú heterosexual d'associar-la amb una pràctica exclusivament gai.
 

"És normal que faci mal"

És normal que la primera penetració faci mal, és normal que la regla faci mal… Fake! El dolor no és normal, el dolor és una alerta del nostre cos. No hem nascut per patir! En el cas de la regla, quan l'úter produeix les contraccions per expulsar l'endometri, pot causar un cert dolor, però ha de ser d'una intensitat que el cos pugui gestionar bé. Si en canvi es tracta d'un dolor incapacitant i que requereix medicació, cal consultar al ginecòleg. En el cas de la penetració, cap tipus de pràctica sexual ha de provocar dolor; el sexe és plaer. Només ha de fer mal quan nosaltres decidim lliurement voler sentir dolor perquè ens agrada i ens excita. Si tenim dolor no desitjat, cal consultar l'especialista. Que sigui habitual que ens faci mal no vol dir que sigui normal i, per tant, tampoc que ens haguem d'aguantar.

 

 

"L'heterosexualitat és natural"

Més enllà de la LGTBIQ+-fòbia, hi ha una idea subjacent que diu que és innegable que, com a animals, ser heterosexual és allò natural. Fake! Trobem comportaments homosexuals i/o bisexuals descrits en més de 1.500 espècies animals: els pingüins flirtegen amb els del mateix gènere, les balenes mascles es freguen els genitals entre ells, les femelles coales es donen plaer entre elles, els bonobos, els dofins, les cabres, les girafes… La veritable lliçó a aprendre de la natura és que els contactes sexuals entre membres del mateix gènere no són res estrany entre els animals, que hi ha realment gran diversitat, i que, per tant, l'orientació sexual és també una variant més de l'expressió sexual humana i, en cap cas, es pot considerar una desviació o malaltia.
 

La llista de fakesex és molt més llarga, potser no acabaríem mai. L'important per anar-les desemmascarant és que parlem clar sobre sexe, que admetem que encara hi ha tabús i convencions socials que fan que ens costi, però que a poc a poc les hem d'anar superant. Perquè ja sabem que la informació i el coneixement és poder i, en aquest cas, poder i llibertat per viure una sexualitat sana, plaent i sense pors!

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut