"L'atracció", una nova proposta d"El Punt D"
"L'atracció", una nova proposta d"El Punt D"
L'atracció a "El Punt D"

L'atracció sexual: per què m'excita?

Hi ha persones que no ens atreuen sexualment i d'altres sí. Algunes molt! Què hi ha darrere d'un crush? Hi ha química? És amor a primera vista? Parlaran del paper que hi juguen les hormones i els neurotransmissors, els ideals de bellesa culturals, els trets atractius universals, la pròpia autoestima, les afinitats i els pols oposats, una veu, una olor, una foto a Tinder, com se sedueix i un es deixa seduir.

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Castro

Psicòloga, especialitzada en sexologia i teràpia de parella

MarinaCastroPsi

Factors que influeixen en l'atracció sexual

L'atracció sexual es basa en diversos factors. En veiem alguns.

Biològics: com l'olor i la variabilitat genètica, que s'identificarien amb les feromones, però que estan en debat científic, amb conclusions contradictòries. Per tant, haurem d'esperar que ens puguin confirmar o desmentir la seva importància real. Mentrestant, podem comprar colònies amb feromones, encara que no funcionin: si ens sentim atractius, també som més seductors/es. Hi ha un fet que sovint la gent m'explica, que és que, quan han tingut una molt bona experiència sexual amb algú que portava una colònia, posteriorment, només d'olorar-la, encara que sigui en una altra persona, se'ls activa el desig. (Els records són poderosos.)

Socials: com l'estètica i la moda del moment, que fan que resulti atractiu un prototip físic o un altre. Només cal veure les icones sexuals al llarg de la història per adonar-se que els nostres gustos no són tan personals com ens agradaria pensar.

Psicològics: que es basen en l'admiració que l'altra persona ens desperta. Admirem el que és diferent de nosaltres i ens agradaria ser, o inclús el que s'assembla a nosaltres i valorem de nosaltres mateixos. Per tant, l'admiració se'ns pot despertar en similitud o en complementarietat. Però que et surti un "uauuu!" quan veus l'altre fent o comportant-se de manera admirable activa l'atracció cap a aquella persona.

Emocionals: buscar la proximitat, la intimitat, la connexió amb una altra persona en fa augmentar l'atractiu. El sexe pot ser només follar per divertir-se i per plaer, però alhora pot ser fer l'amor si el que es busca és aquesta connexió emocional amb l'altre. Això explica que després d'una situació de distanciament, com un viatge, una bronca amb la parella..., de cop el/la trobem més atractiu/va i hi vulguem tenir relacions sexuals (depèn de qui, per poder tornar a connectar prèviament, s'haurà d'haver resolt el conflicte que va generar el distanciament).

Durant l'adolescència es disparen els sentiments
Durant l'adolescència es disparen els sentiments

Al voltant de l'atracció hi ha mites, frases fetes que poden fer bastant de mal

Els oposats s'atreuen. Realment, puc establir una relació amb algú que és oposat a mi? Doncs dependrà en quina àrea sigui oposat. Si ho és en aspectes superficials, com gustos, aficions..., sí que serà possible; però si és en aspectes profunds, com valors de vida, estil de vida..., això farà que, a l'hora d'establir una relació, aquesta fàcilment faci aigües i que, un cop satisfeta l'atracció sexual, no quedi res més. Si ens fixem en els amics estables que tenim al llarg de la vida, veurem el que ens uneix a ells/es. Si és una cosa superficial, seran amistats superficials, temporals mentre durin aquella afició o aquells gustos. En una relació de parella seria semblant: les unions profundes solen portar relacions més estables.

Els homes dolents són sexis i les noies innocentones també. Les pel·lícules i novel·les romàntiques han fet molt de mal. Per veure el patró sols falta mirar "Grease", "Dirty Dancing", etc. Però podríem seguir amb 250 ombres de Grey" i moltes altres de l'estil. En aquests films hi ha una simbiosi entre la seducció i els rols estereotipats masclistes de l'home dominant/pervertidor i la dona salvadora, barrejat amb una bona dosi d'amor que sovint ratlla el mal tracte i una alta passió irrefrenable que els fa estar junts. I les pel·lícules s'acaben amb la consumació de la seva passió. I a la vida real, un cop superada la novetat i el morbo del desconegut desapareix, què ens queda?

Les històries d'amor comencen pel llit; si no sents una atracció animal, no val la pena intentar ser parella. Com si la resta de les bases de la parella no poguessin ser un millor inici de la història. Una relació de parella té diverses potes: amistat, amor, amants, associats i assistència. De totes, la menys estable és la d'amants, ja que la sexualitat és inestable al llarg de la nostra vida, fluctua. Per tant, de fet, millor que se sostingui en algun factor més fort.

L'atracció és temporal i superficial, però ens emociona i ens mou cap a l'acció sexual. Però no és ni suficient ni indispensable per iniciar una relació basada en l'amor i l'amistat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut