L'asexualitat, una opció sexual més
L'asexualitat, una opció sexual més
No sentir atracció sexual, a "El punt D"

L'asexualitat, l'orientació més invisible

No és el mateix la manca de desig sexual que l'asexualitat. En general, els asexuals no senten desig sexual cap a altres persones, però això no vol dir que no tinguin cap mena de desig sexual

Enllaç a altres textos de l'autor Ignasi Puig, psicòleg, sexòleg i terapeuta de parella

Ignasi Puig

psicòleg, sexòleg i terapeuta de parella, especialitzat en sexualitats alternatives

Popularment, el terme asexual es fa servir per menystenir una persona acusant-la d'estar mancada de desig sexual o de no tenir una sexualitat definida, ni activa ni potent. Si ser massa sexual es té per dolent, estar per sota d'un suposat mínim saludable, també. Ser asexual no vol dir tenir un baix desig sexual, ni haver escollit abstenir-se. L'asexualitat és una orientació sexual, no és ni una malaltia ni una decisió.

 

L'asexualitat i les seves variants dins de l'espectre LGTBIQA+

Lluny d'aquesta visió, el terme asexualitat només indica que una persona no sent atracció sexual per cap persona, independentment de la seva identitat de gènere. Si les persones homosexuals se senten atretes per persones del seu mateix gènere, les heterosexuals per les de gèneres diferents, les bisexuals per les dues identitats de gènere majoritàries i les pansexuals per qualsevol identitat, les persones asexuals no senten cap d'aquestes atraccions. No significa això que no tinguin desig sexual. Sols que no el focalitzen vers altres persones.

Hi ha diferents posicions en l'espectre asexual:

  • L'atracció sexual pot aparèixer en condicions concretes. És un terme paraigua que a vegades se'l considera englobador de totes les variants següents.
  • Només se sent atracció sexual quan hi ha un fort vincle afectiu amb l'altra persona.
  • Persones que no senten atracció romàntica per altres persones.
  • Se sent atracció sexual però neix un interès a dur-ho a la pràctica.
Les persones asexuals tenen desig sexual però no cap a altres persones
Les persones asexuals tenen desig sexual però no cap a altres persones


Acebòfia, la discriminació de l'asexualitat

La concepció de l'asexualitat com una negació de la sexualitat ha portat les comunitats ACEs (forma abreujada de mencionar l'asexualitat) a rebre el que es coneix com a acefòbia, una sèrie d'atacs i discriminacions pel sol fet de ser asexuals. Des de la població general, que pot usar el terme asexual com a insult vers qui té una vida sexual escassa. Des del món acadèmic de la sexologia, que nega el dret de merèixer ser investigat ni tingut en compte. Des d'altres orientacions en la comunitat no-heterosexual, que en mencionar l'anagrama LGTBI no menciona la A, facilitant-ne la invisibilització.

En la Conferència Mundial dels Dret Humans del 2017 (Madrid Summit) es va declarar l'ús de les sigles LGTBIQA+, oficialitzant la presència de la A d'asexualitat.

 

Asexualitat a Catalunya

A casa nostra, l'Associació Catalana d'Asexuals (asexualitat.cat) des del 2017 fa una tasca ferma per a la visibilització i la defensa dels drets de les persones asexuals, participant activament en el Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals, com promovent a casa nostra la celebració del 6 d'abril com a Dia Internacional de l'Asexualitat (entre molts altres actes).

 

 

ARXIVAT A:
Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut