La revolució de les copes menstruals
La revolució de les copes menstruals
La revolució de les copes menstruals, a "El punt D"

Com es tria la copa menstrual?

Les compreses i els tampons no són l'única manera de recollir la sang. Cada vegada agafa més força la copa menstrual o el sagnat lliure, mètodes més respectuosos amb el medi ambient

La sostenibilitat i l'ecologisme també han arribat al món de la menstruació. Cada vegada són més les dones i persones que menstruen que decideixen deixar de banda les compreses i els tampons d'un sol ús per poder fer servir mètodes de recollida de la sang menstrual que siguin reutilitzables. I això és molt més econòmic i ecològic. A més, et permet millorar la relació amb la teva regla. Veient, realment, quina quantitat de fluix tens, pots veure com varia i també t'ajuda a millorar la relació amb la teva vulva, perquè la copa fa que hagis de tocar-la, veure-la, i això sempre ajuda a normalitzar què tenim entre les cames.

La copa menstrual està vivint un moment revolucionari: cada vegada som més les que escollim aquesta opció per recollir la nostra regla. No tot són avantatges, al principi. M'explico: pot costar una mica trobar el truc per col·locar-te-la bé i això pot generar que puguis tacar una mica o que hagis d'aprendre com posar-te-la o treure-te-la bé. Però, un cop tens això dominat, llavors no notes que la portes i no hi ha pèrdues. Si et segueix passant, et recomanem que provis una altra copa menstrual i que valoris bé si has fet servir la talla adient. Per tant, una de les coses que cal tenir en compte és com triar la copa menstrual més adient per a cadascú. Hi ha dos elements clau: la talla i el material.

La copa menstrual ni molesta ni es nota
La copa menstrual ni molesta ni es nota


 

La talla


Pel que fa a la talla, cada marca té la seva pròpia guia de talles. Al principi hi havia dues talles: una per a les persones de menys de 30 anys i/o que no havien tingut mai cap part vaginal. I l'altra per a les persones de més de 30 anys i/o que havien tingut un part vaginal. Però ara s'ha incorporat, en la majoria de copes menstruals, una talla més petita per a persones adolescents o amb la vagina molt tonificada i una talla més gran per a les persones que tenen la musculatura pelviana molt debilitada. Cada marca de copes menstruals anomena les seves talles de la seva manera, però, per entendre'ns fàcilment, seria una cosa així:


· Talla S: per a adolescents, persones que no han tingut cap part vaginal i persones amb la musculatura pelviana molt tonificada.
· Talla M: talla estàndard, per a persones que no han tingut cap part vaginal.
· Talla L: talla estàndard, per a persones que han tingut un part vaginal.
· Talla XL: per a persones que tenen la musculatura pelviana molt debilitada.


Cada marca té la seva pròpia guia de talles, per tant, informa't bé de quina és la més adient per a tu i, de fet, per acabar de decidir la talla és recomanable fer una revisió amb la fisioterapeuta de sòl pelvià, que és qui sabrà valorar quin tipus de musculatura pelviana tens.


La talla fa referència a l'amplada, l'alçada i la capacitat d'emmagatzematge de sang que permet. Per això, en funció de com sigui i de què hagi viscut la teva musculatura vaginal, t'anirà més bé una o altra talla.

 

Les copes menstruals es classifiquen per material i talla
Les copes menstruals es classifiquen per material i talla

 

El material


Pel que fa al material, és important que sapiguem que hi ha copes menstruals de tres tipus de materials diferents: de silicona mèdica, de TPE (elastòmers termoplàstics) i de làtex.


Les copes menstruals de làtex es fabriquen amb la saba d'alguns vegetals i, tot i que és antibacterià, sí que pot causar algunes al·lèrgies i irritacions.
- Les copes de TPE són hipoal·lergèniques i no produeixen irritacions, el material el coneixem com a plàstic quirúrgic i poden durar entre tres i cinc anys.
- Les de silicona mèdica també són hipoal·lergèniques i no produeixen irritacions i poden durar fins a 10 anys. Per tant, la copa menstrual de silicona mèdica seria una de les millors opcions per al teu benestar menstrual i perquè són les més respectuoses amb el medi.
Independentment del material, n'hi ha unes que són una mica més toves i d'altres més rígides. Hauràs de veure quina és la que s'adapta més bé a tu! Potser n'hauràs de provar un parell abans que trobis la que li funciona millor al teu cos!

Solucions més ecològiques per a la regla
Solucions més ecològiques per a la regla
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut