EL FET: El filipista rebel

L'any 1714 cauen Barcelona i Cardona. Les tropes borbòniques tenen les mans lliures per començar la pressió a Catalunya. 
Les poblacions fidels a l'arxiduc Carles són castigades violentament i sense pietat, mentre que les que s'han decantat per Felip d'Anjou reben la seva recompensa. L'any 1716, Felip V publica el Decret de Nova Planta, que aboleix les lleis, furs i institucions de Catalunya, i instaura l'absolutisme. Tot el país queda desmantellat, incloses les universitats. 
Això marca la història de la Universitat de Cervera, la gran aposta educativa de Felip V a escala estatal, tot i l'enfrontament del filipista Manuel Alòs amb l'autoritat reial. 

 

ELS PERSONATGES

Els personatges

 

EL LLOC: Universitat de Cervera

Cervera té una de les construccions barroques més boniques de Catalunya. L'edifici de la Universitat és la petjada que en queda del que va suposar. Va ser fundada pel rei Felip V l'any 1717 com a compensació pels danys soferts durant la guerra de Successió, i es converteix en centre intel·lectual de Catalunya.

L'espai més significatiu d'aquest edifici és el paranimf o saló d'actes, que inclou també la capella. A l'altar hi ha un retaule barroc realitzat pel mestre Jaume Padró, un petit absis amb escultures d'alabastre de Sarral envoltades de marbres de colors. Presideix el conjunt la Immaculada Concepció, patrona de la Universitat i representant de la saviesa.

Visita-ho!

Visita Cervera!

Universitat de Cervera

26/05/2017

La Universitat de Cervera

L'any 1716, Felip V va publicar el Decret de Nova Planta, que abolia les lleis, furs i institucions de Catalunya i instaurava l'absolutisme. Tot el país va quedar desmantellat, incloent-hi les universitats. Una situació que havia de marcar la història de la Universitat de Cervera, el 1748, la gran aposta educativa de Felip V a escala estatal. I tot es va complicar quan el filipista Manuel Alòs es va enfrontar amb l'autoritat reial.

Anar al contingut