TV3 estrena una sèrie documental sobre el judici als líders independentistes catalans
"El judici" vol aportar les claus jurídiques, polítiques i emocionals del judici contra els dotze líders independentistes catalans
TV3 estrena una sèrie documental sobre el judici als líders independentistes catalans
"El judici"

TV3 estrena una sèrie documental sobre el judici als líders independentistes catalans

"El judici" vol aportar les claus jurídiques, polítiques i emocionals del judici contra els dotze líders independentistes catalans

"El judici" és una sèrie documentalen format de thriller judicial que narra i reconstrueix de forma rigorosa el judici als dotze líders independentistes catalans jutjats per rebel·lió, sedició, malversació i desobediència al Tribunal Suprem arran de la convocatòria del referèndum per la independència de Catalunya, celebrat l'1 d'octubre del 2017.

La sèrie, escrita i dirigida perLluís Arcarazoi produïda perThe Mediapro Studio, amb producció executiva deJaume Roures, recull dos anys d'investigacions judicials i policials i 54 sessions de vista oral al Tribunal Suprem, amb més de 400 hores d'emissió en directe, i compta també amb més de 30 entrevistes a tots els implicats en el procés: advocats, jutges, fiscals, juristes, experts, acusats, familiars, observadors internacionals, testimonis i representants de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

A més, la sèrie també reflexiona sobre la independència del sistema judicial i sobre la vigència dels drets civils i dels valors democràtics a l'estat espanyol.

Entre els testimonis recollits destaquen els dels acusats Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila; el del fiscal de la sala II del Tribunal Suprem,Javier Zaragoza, en les seves primeres i úniques declaracions referents al judici; el de la Premi Nobel de la PauJody Williams; el de Carles Puigdemont, president de la Generalitat de Catalunya del 2015 al 2017; el d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona; el de Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya del 2018 al 2020; i el d'experts i juristes com August Gil-Matamala, advocat expert en drets humans; José Guevara, membre del grup de treball sobre detencions arbitràries de l'ONU; Enrique Gimbernat, jurista; Jaume Alonso-Cuevillas, advocat; Olga Tubau, advocada penalista; Joaquín Giménez, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, i Anaïs Franquesa, coordinadora d'International Trial Watch, entre d'altres.

El fiscal Javier Zaragoza
El fiscal Javier Zaragoza

La sèrie també ofereix imatges inèdites que permeten ser testimoni del que va passar a les entranyes d'aquest judici històric. Es té accés privilegiat als preparatius de la vista, a les diferents visions i estratègies de defensa, i s'és testimoni dels neguits, les esperances i frustracions que han acompanyat tot el procés judicial.

Durant els 8 capítols de la sèrie, resultat de més de disset mesos de feina, es veuran passar per la sala II del Tribunal Suprem els dotze acusats i els seus equips legals, amb les seves diverses estratègies de defensa; els testimonis, fiscals, jutges i l'acusació particular. Però també es fa un seguiment als familiars en els seus incansables desplaçaments, s'assisteix a reunions de les defenses i es repassen els fets que van portar aquests 9 homes i 3 dones a ser jutjats.

La narració, feta des del punt de vista dels advocats defensors i que compta amb la veu en off de Jordi Boixaderas, submergeix l'espectador en la dinàmica interna del judici més important de l'era democràtica a Espanya. Un judici mediàtic que els acusats estan convertint en un altaveu per denunciar la vulneració de drets civils i polítics per part de l'estat espanyol. Un judici polític que, coincidint amb múltiples convocatòries electorals, posa a prova la independència del poder judicial i la imparcialitat del Tribunal Suprem. Un judici històric que marcarà el futur de les relacions entre Catalunya i la resta de l'estat espanyol.

Els líders independentistes catalans
Els líders independentistes catalans

* Diumenge 18, capítol 1: "Qüestions prèvies"
El primer episodi de la sèrie ofereix les respostes a les qüestions necessàries per entendre aquest procés judicial: Què va desencadenar aquest judici? Qui són els processats i de què se'ls acusa? Qui forma les acusacions i el tribunal? Quines seran les estratègies de les defenses?

A les primeres jornades del judici, les parts posen les cartes sobre la taula i es planteja, a més, una altra qüestió que deriva d'aquest procés: en ple segle XXI, assistirem a un judici polític en el cor de l'Europa democràtica?

* Diumenge 18, capítol 2: "Presos polítics"
Després de quinze mesos de silenci, els acusats són cridats a declarar. Alguns es neguen a contestar preguntes de les acusacions. D'altres opten per passar a l'ofensiva i porten la seva declaració al terreny de la confrontació política per tal de convertir el judici en una denúncia pública de la vulneració de drets fonamentals per part de l'estat espanyol.

Relació d'entrevistats
Acusats: Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila

Advocats defensors
Andreu van den Eynde (Oriol Junqueras i Raül Romeva), Jordi Pina (Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull), Marina Roig, Benet Salellas, Àlex Solà i Olivier Peter (Jordi Cuixart), Xavier Melero i Judit Gené (Joaquim Forn i Meritxell Borràs), Josep Riba (Carles Mundó), Olga Arderiu (Carme Forcadell) i Mariano Bergés (Dolors Bassa)

Fiscals
Javier Zaragoza (fiscal sala II del Tribunal Suprem)

Familiars
Diana Riba (parella de Raül Romeva), Blanca Bragulat (parella de Jordi Turull), Laura Masvidal (parella de Joaquim Forn), Meritxell Lluís (parella de Josep Rull), Txell Bonet (parella de Jordi Cuixart), Susanna Barreda (parella de Jordi Sànchez) i Montse Bassa (germana de Dolors Bassa)

Experts
August Gil-Matamala (advocat expert en drets humans), Olga Tubau (advocada penalista), Joaquín Giménez (magistrat emèrit del Tribunal Suprem), Enrique Gimbernat (jurista), José Guevara (membre del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU), Anaïs Franquesa (coordinadora dels observadors d'International Trial Watch), Jaume Alonso-Cuevillas (advocat)

Observadors d'Amnistia Internacional
Daniel Joloy (assessor legal i de polítiques d'Amnistia Internacional) i Gustavo Palmieri (advocat i professor de la Universitat Central de Lanús, Argentina)

Testimonis rebutjats pel Tribunal
Jody Williams (Premi Nobel de la Pau), Carles Puigdemont (president de la Generalitat de Catalunya 2015-2017) i Sir Hugh Orde (expert de Scotland Yard en ordre públic, coautor de l'informe sobre l'1-O i el 20S)

Testimonis admesos pel Tribunal
John Paul Lederach (pèrit), Ada Colau (alcaldessa de Barcelona), Roger Torrent (president del Parlament de Catalunya), Anna Simó (exdiputada i membre de la mesa del Parlament de Catalunya), Joan Josep Nuet (exdiputat i membre de la mesa del Parlament de Catalunya), Lluís Corominas (exdiputat i membre de la mesa del Parlament de Catalunya), Jaume Asens (advocat i diputat al Congrés) i David Fernàndez (periodista i activista)

Anar al contingut