Diumenge, a les 15.40, a TV3

El gran clàssic del cinema: "Allò que el vent s'endugué"

Fa 80 anys de l'estrena d'"Allò que el vent s'endugué". El film narra una tempestuosa història d'amor entre una dona manipuladora, Scarlet O'Hara, i un home arrogant i aventurer, Rehtt Butler, durant els períodes de la Guerra Civil americana i la Reconstrucció.

El 15 de desembre d'aquest any farà 80 anys que es va estrenar als Estats Units aquest clàssic de la cinematografia americana, considerada una de les millors pel·lícules de la història de Hollywood. "Allò que el vent s'endugué" va ser una pel·lícula complicada, amb una direcció que va passar per quatre mans i va tenir una multitud d'entrebancs. Amb gairebé quatre hores de durada, Vivian Leigh interpreta la famosa Scarlet O'Hara, propietària d'una gran plantació situada als estats del Sur (Georgia) durant la Guerra Civil i la Reconstrucció, una dona cruel i manipuladora que té dues relacions amoroses amb dos homes: Ashley Wikes (Leslie Howard) i Rhett Butler (Clark Gable).

Vivian Leigh va aconseguir el paper de Scarlet O'Hara, però van ser 1.400 les actrius que es van presentar al càsting per interpretar-lo, entre les quals hi havia actrius de molt renom vingudes de tot arreu dels Estats Units com Diana Barrymore, Nancy Coleman, Paulette Goddard o Miriam Hopkins. La decisió d'escollir Leigh no va estar exenta de polèmica i es rumorejava que els estudis ja havien emparaulat el paper amb l'actriu anglesa abans d'iniciar el càsting. Per publicitar la pel·lícula, els estudis MGM van demanar al públic que votés qui els agradava més i Vivian Leigh, actriu poc coneguda llavors als Estats Units, va obtenir un sol vot.

El productor David O. Selznick, que havia comprat els drets de la novel·la de Margaret Mitchell per 50 mil dòlars, va pensar en Gary Cooper com a primera opció per encarnar Rhett Butler, però Cooper va rebutjar el paper dient que "la pel·lícula seria un dels fracassos més estrepitosos de la història de Hollywood"

Hattie McDaniel, actriu que interpreta el paper de la serventa Mammy de Scarlett, es va convertit en la primera actriu afroamericana que aconseguia un Oscar. Tot i això, cap dels actors afroamericans que van participar en la pel·lícula van ser convidats a l'estrena. Clark Gable es va enfadar molt i va amenaçar de boicotejar l'estrena i no presentar-s'hi.

"Allò que el vent d'endugué" va aconseguir un total de vuit Oscars, el de millor actriu protagonista, millor actriu secondària, millor direcció (Victor Fleming), millor guió, millor direcció d'art, millor edició, millor direcció de fotografia i l'Oscar Honorífic al millor ús del color per interpretar l'atmosfera dramàtica del film.

El governador de Georgia, Eurith D. Rivers, va declarar dia de festa el dia de l'estrena del film perquè va considerar que era de tal interès que tothom havia d'anar-la a veure. "Allò que el vent s'endugué" segueix sent la pel·lícula que ha aconseguit més recaptació de tots els temps, si ens ajustsm a la inflació.

Sinopsi:
Scarlet O'Hara, una hereva capritxosa d'una rica família sudista, està enamorada del seu veí, Ashley Wilkes, però ell prefereix la seva cosina, Melania Hamilton. Per despit, Scarlet es casa amb un jove de família benestant que mor poc després, durant la guerra de successió. Mentre el sud s'ensorra, Scarlet flirteja amb el cínic Rhett Butler, que la salva de l'incendi d'Atlanta. Scarlet torna a Tara, la que havia estat una opulent finca familiar, i n'agafa la responsabilitat. Quan la guerra s'acaba, Scarlet es casa amb Rhett, però el seu caràcter rebel, l'amor que encara sent per Ashley i la pèrdua del seu fill, posa el matrimoni en una situació límit.

Anar al contingut