Anar a la navegació principalAnar al contingut

capítols

T4xC15 - Forasters a Madrid
reproduir

T4xC15 - Forasters a Madrid

Durada: 59 min

Aquesta vegada el Foraster farà un viatge fora de Catalunya. Més de 600 km de carretera terra endins. Se'n va a la capital d'Espanya. Se'n va a Madrid. L'objectiu és conèixer com viuen els catalans que s'han instal·lat a la ciutat més gran de l'estat, tot i que com diuen els madrilenys, Madrid és com un poble, el poble més gran d'Espanya. Més de 6 milions d'habitants. I la majoria forasters, gent vinguda de tot arreu que han quedat atrapats per la capital. Un viatge que serveix per saber com són els madrilenys, però també per saber, de retruc, com som els catalans, tant els que s'han quedat a Madrid com els que viuen a Catalunya. I queda clar que els madrilenys són més directes, més vitalistes, més avesats a gaudir del moment, del "hoy es hoy y mañana Dios dirá", mentre que els catalans som més de donar voltes a les coses, més reflexius i més pendents de quedar bé i del què diran. Durant tres dies, el Foraster anirà amunt i avall de la capital escoltant les experiències dels forasters catalans a Madrid. Entrevistarà cares conegudes, com el corresponsal de TV3 a Madrid, en Josep Capella, que fa vint anys que es mou entre els lleons del Congrés, o el periodista Carles Francino, que ja fa deu anys que treballa a la Cadena Ser. O el Santi Villas, que va venir a Madrid per quinze dies i ja hi porta 12 anys. Com diu ell mateix, a Madrid no hi vius, a Madrid t'entretenen. I entrevistarà cares anònimes. El ventall de catalans a Madrid és amplíssim. Coneixerem la Mercè, que hi porta 47 anys i encara s'enyora de Catalunya, o en Marc, que només fa tres mesos que hi viu i ja coneix els bars més peculiars de la capital; en Toni, que només arribar a Madrid es va canviar el nom i la manera de vestir; l'Oriol, que planta tomàquets de sucar al balcó perquè al mercat són caríssims, o en Juanma, un enamorat de la capital que es capaç d'ensenyar-te a parlar amb accent madrileny en un minut.

T4xC16 - Formentera
reproduir

T4xC16 - Formentera

Durada: 1 h

El Foraster desembarca a l'illa més petita de les Balears, Formentera. Paradís dels hippies durant els anys 70, Formentera conserva un caràcter especial, una manera diferent d'encarar la vida, sense presses, sense embuts, fins al punt que els formenterencs d'avui diuen que ja no és l'illa dels hippies, és ara l'illa dels happys. I el foraster en trobarà uns quants de happys, com per exemple en Miquel, famós per traslladar famosos fins els restaurants de la costa: Leonardo di Caprio, Sergio Ramos... O un altre happy, segurament l'exemple vivent més clar de l'estil de vida de Formentera, en Tranquilito. El nom ja ho diu tot. Si algú té pressa, que no vagi darrere seu per l'única carretera que creua l'illa. Després d'un viatge nocturn de deu hores acompanyat de camions, el ferry et trasllada del brogit de Barcelona a una illa sense semàfors. Segurament Formentera és un dels viatges més singulars que es poden fer per la mediterrània. I és així perquè, com diuen aquí, no és fàcil: o t'agrada o no t'agrada. Són només 20 quilòmetres de llarg. El punt més alt és a 150 metres d'altura. I en un espai tant petit es pot trobar de tot. Fins i tot et pots trobar l'home que es va trobar amb el primer turista, que ves a saber "d'on putes venia", o et pots trobar la Neus, una dona salvada per Formentera: anava per pija i ara és una feliç desclassada. I et pots trobar amb cinc italianes al far de la Mola que et poden fer sentir l'home més atractiu del món. I sobretot et pots trobar amb tu mateix.

T4xC17 - Mercabarna
reproduir

T4xC17 - Mercabarna

Durada: 55 min

24 hores al rebost de Catalunya. El Foraster viurà tot un dia i tota una nit entre la fruita, la carn i el peix del mercat més gran de la mediterrània i el segon més gran d'Europa: Mercabarna. Situat a la Zona Franca de Barcelona, Mercabarna proporciona cada dia la majoria d'aliments que mengem els catalans. És un univers propi, una ciutat que no dorm mai, gairebé és un país diferent, amb més de 6.000 treballadors, policia pròpia i uns ritmes de vida que no tenen res a veure amb el que estem acostumats. Durant 24 hores seguides, el Foraster intentarà comprendre com funciona Mercabarna. Des de les vuit del matí fins a les vuit del matí de l'endemà. Tot un dia non-stop. Primer a la fruita i la verdura i finalment al mercat del peix, i pel mig, l'escorxador de la carn, els restaurants, els serveis i la zona d'activitats complementàries, on per exemple es preparen els càterings dels creuers que amarren a Barcelona. I de parada en parada, el Foraster descobrirà que Mercabarna no és només un gran mercat d'aliments, també és una gran font d'històries humanes. Peixateres que s'enamoren d'escórpores, vigilants que llegeixen Karl Marx o fruiters que han après que a la vida no hi ha res més segur i honest que confiar en una encaixada de mans. I al final de tot el cicle, el monòleg. Per primer cop, el Foraster farà el monòleg a plena llum del dia, a primera hora del matí, a les vuit en punt. És l'única hora en què la gent de Mercabarna pot frenar momentàniament la seva activitat, perquè els peixaters de Catalunya encara no han obert les seves parades i la gent de la fruita encara no han entrat en la seva hora punta. Mercabarna. 90 hectàrees. El doble que la Ciutat del Vaticà. A Roma hi tenen la Capella Sixtina, però a Mercabarna no es queden curts, és el paradís dels colors. Durant el dia, els colors vius de la fruita i la carn, i durant la nit, els colors freds del peix. Mercabarna no s'atura mai. El ritme és frenètic. És un espectacle únic.