"El documental" reemet "Buda, l'illa del Delta"
Un recorregut històric per l'illa del Delta, un espai guanyat al mar, modelat pels seus habitants al llarg de 300 anys
Dijous 30, a les 23.46, al 33

"El documental" reemet "Buda, l'illa del Delta"

Un recorregut històric per l'illa del Delta, un espai guanyat al mar, modelat pels seus habitants al llarg de 300 anys

"Buda, l'illa del Delta", de Santi Valldepérez (guió i direcció) i Guillermo Barberà (direcció de fotografia), és una coproducció entre la productora ebrenca Filmsnòmades i Televisió de Catalunya que ha comptat amb la participació de TVE

El documental és el retrat d'un dels espais naturals més emblemàtics del Delta que ha realitzat al llarg de més de dos anys un equip dirigit per Santi Valldepérez. El treball vol ser també un recorregut històric per l'illa del Delta, un espai guanyat al mar, modelat pels seus habitants al llarg de 300 anys, i en especial del far, que en la seva època (1864-1961) va ser el far metàl·lic més alt del món. Una llevantada el va vinclar el Nadal de 1961. En aquest sentit, el retrat que se'n fa transita els marges del documental, fent l'elogi d'un paisatge que ens atansa a la silueta d'un monument que ha alimentat la fantasia de diverses generacions d'ebrencs.

En últim terme, la pel·lícula és el retrat d'una obsessió, la d'una realitzadora anglesa per trobar el rastre d'una filmació antiga, feta a l'illa de Buda l'any 1906 per un avantpassat seu. Un viatge a la recerca d'una ombra, la hipòtesi d'un relat.

Per a l'elaboració s'ha comptat també amb materials audiovisuals i fotogràfics procedents d'arxius públics i privats, com ara de la Filmoteca de Catalunya, del NO-DO, de l'arxiu de l'Exèrcit de l'Aire, del fotògraf Ramon Borell, de la família Borés i de la família Cabezas, entre d'altres.
 

 

Premis
Premi Ciutat de Reus a la millor pel·lícula, Memorimage, Festival Internacional de Cinema de Reus, 2013

Festivals
Columbia George International Film Festival, Vancouver, Canadà

Fitxa tècnica
Autors: Santi Valldepérez i Guillermo Barberà
Guió i direcció: Santi Valldepérez
Direcció de fotografia: Guillermo Barberà
Recerca i documentació: Maite Subirats
Banda sonora: Jorge Alí Arango, Montse Castellà i Quico, el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries
Locució: José Luis Villa
Postproducció de so: Edgar de Ramon
Efectes visuals: Jaume Moya, Ruben Molina, Adrian Lazarean i Fortu Simón
Imatge gràfica: Maria Pons
Il·lustracions: Vlad Pop
2012
Una producció de Films Nomades en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE, el suport de la Diputació de Tarragona i l'IDECE i la col·laboració de ARGADELSA, el Parc Natural del Delta de l'Ebre, el Museu de les Terres de l'Ebre i l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre.

 

Anar al contingut