"Tortell Poltrona, sense fronteres", torna a "El documental"
Al darrera del nas de pallasso de Tortell Poltrona, heretat del mateix Charlie Rivel, descobrim en Jaume Mateu, que ha aconseguit el reconeixement internacional unànime i el favor del públic al llarg de més de quatre generacions. Una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres dirigida per Marcel·lí Parés.
Dimecres 27, a les 22.00, al 33 i internet

"Tortell Poltrona, sense fronteres", torna a "El documental"

Al darrera del nas de pallasso de Tortell Poltrona, heretat del mateix Charlie Rivel, descobrim en Jaume Mateu, que ha aconseguit el reconeixement internacional unànime i el favor del públic al llarg de més de quatre generacions. Una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres dirigida per Marcel·lí Parés.

"El documental" recupera el dimecres 27 de juliol al 33, a les 22.00, "Tortell Poltrona, sense fronteres", de Marcel·lí Parés, un retrat que mostra la singularitat del personatge que ha creat Jaume Mateu per convertir-lo en una icona internacional del món del pallasso, aplaudit per la crítica i el públic durant dècades. La seva màgia a l'escenari ha captivat des dels més petits fins a poetes com Joan Brossa, artistes com Joan Miró i companys de professió. Va heretar del mateix Charlie Rivel el nas de pallasso, tot un símbol amb el qual el declarava el seu hereu.


Sinopsi

Un repàs professional i personal de la figura de Jaume Mateu, més conegut com a Tortell Poltrona, i la seva peculiar manera d'entendre el món. A partir del trencament estètic i de concepte que hi va haver a les arts escèniques arran de la fi de la dictadura franquista, Jaume Mateu sorgeix amb una idea de pallasso i una concepció del circ absolutament revolucionàries, que contrasten fortament amb la grisor predominant a l'època. Manel Joseph, Lluís Pasqual, Jordi Jané, Rosa M. Malet, entre molts d'altres, ens expliquen l'evolució del pallasso i de l'home que hi ha al darrere, compromès amb la societat, i fundador de Pallassos Sense Fronteresl'any 1993. Després de 23 anys d'activitat, l'ONG porta més de 23.000 actuacions per tot el món amb escenaris improvisats en camps de refugiats, amb públic desplaçat per conflictes bèl·lics o accidents naturals.

 

 

 

 

Tortell Poltrona ha esdevingut un referent en el món del circ reconegut amb nombrosos premis i amb l'èxit de públic. Els seus inicis es remunten als anys 70, just quan l'estètica del món de l'espectacle va canviar radicalment coincidint amb els canvis polítics que es produïen a Europa i, sobretot a Espanya, on finalitzaven quaranta anys de dictadura. Es van aplicar cànons nous, posades en escena arriscades i una gran professionalitat que de seguida va atrapar nous públics. A Catalunya, els carrers s'omplien amb tot tipus de propostes innovadores i atrevides en música, dansa, teatre, espectacles de carrer... El circ, molt devaluat i allunyat de la cultura popular, va tornar als seus orígens amb propostes com les de Tortell Poltrona, la qual, a més, oferia un espectacle pensat i fet totalment en català.

Col·laboradors, crítics, experts i familiars van entrellaçant la narració de com en Jaume Mateu es va convertir en Tortell Poltrona. En parlen Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure; Manel Joseph (cantant de l'Orquestra Plateria); el periodista Joan Roses; la directora de la Fundació Miró, Rosa Maria Malet; Claret Papiol, l'altre germà Poltrona; Manel Trias, escenògraf i col·laborador del tots els seus espectacles; el crític Jordi Jané; l'escriptor Manel Barrera; el pallasso Pep Callau i els cantants Joan Garriga (La Troba Kung-Fú) i Albert Pla.

Avui en dia el circ, com l'entén Jaume Mateu o Tortell Poltrona, s'ha consolidat a casa nostra. Aquesta idea es materialitza al Circ Cric; establert al Montseny com a punt de referència; centre de treball, recerca i experimentació on es fusionen el circ, la música, el teatre i la dansa. Des del  Circ Cric s'han fidelitzat fins a quatre generacions de públic entusiasta. Un públic que estima el circ de qualitat i omple la carpa cada vegada que s'obre per oferir una nova actuació.

 

Fitxa tècnica
Guió i direcció: Marcel·lí Parés
Producció executiva: Sandra Forn
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Direcció de fotografia: Ignasi Llobet
Muntatge: Paula Morelló
Disseny de so: Angelo Vernuccio
2016
Una producció de Films de l'Orient en coproducció amb Televisió de Catalunya i Pallassos sense Fronteres, amb la col·laboració de l'ICEC.

 

Marcel·lí Parés, director
Director, guionista i productor amb més de 35 anys d'experiència en el camp audiovisual.
Filmografia (selecció)
Director: "Tortell Poltrona, sense fronteres" (2016), "Aconcagua, ruta de ‘polacos'" (2013).
Director i guionista: "Alba. La primera llum" (2011), "Asmita Bed & Breakfast" (2010).
Director i coguionista: "Carmen! la Capitana" (2013).
Productor executiu: "La memòria materna" (2013).
Productor executiu associat: "Hermanos Oligor" (2004), guardonat amb el premi del públic al Festival de Cine Espanyol de Màlaga 2005, el premi del públic a Docúpolis 2005 i el premi del Jurat a Docúpolis 2005.
Productor associat: "Open 24h" (2011).
Realitzador i coguionista: "Un segle per a les dones" (2004, sèrie documental).

 

Recull de vídeos i notícies sobre Tortell Poltrona

Recull d'àudios sobre Tortell Poltrona

 

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33 
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut