Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La història de Nadia Ghulam

"Tornar a Nadia", el retorn d'una jove afganesa al seu país

Nadia Ghulam va viure disfressada de noi durant onze anys a l'Afganistan abans que el 2006 una ONG la portés a Barcelona. Quatre anys després d'arribar a Catalunya, la Nadia torna per primer cop com a dona al seu país per enfrontar-se al seu passat. El documental la segueix en l'aventura de tornar al seu Kabul natal i aconseguir que la família la reconegui com a dona.

"Tornar a Nadia", dirigit per Grau Serra, és un documental sobre la història de la Nadia Ghulam, una jove afganesa que, després de viure quatre anys a Barcelona, torna al seu país. Durant onze anys, a l'època dels talibans, hi va viure disfressada de noi. Ara torna per primera vegada al seu Kabul natal per enfrontar-se amb el seu passat i aconseguir que la família la reconegui com a dona.

Quan només tenia vuit anys, el seu país patia una sagnant guerra civil. Una bomba la va ferir de mort i li va provocar cremades a tot el cos. En sortir de l'hospital, dos anys més tard, els talibans havien arribat al poder a l'Afganistan. El seu germà Esmarai havia estat assassinat i des de llavors el seu pare s'havia convertit en una ombra sense ànima. La seva mare, la seva germana i ella havien de tirar endavant sense cap home, però les dones tenien prohibit treballar. Va ser llavors quan la Nadia, amb onze anys, va decidir vestir-se i actuar com un noi. Des de llavors ja no es diria Nadia, sinó Esmarai, com el seu germà mort. D'aquesta manera va poder estudiar i treballar per mantenir la família, a més de gaudir d'una llibertat que cap dona afganesa no podia ni somiar.

Després, i malgrat la caiguda dels talibans, la situació encara era perillosa. Per això la Nadia va continuar fent d'home fins que una ONG va aconseguir portar-la a Catalunya per poder intervenir quirúrgicament les ferides que li marcaven la cara i el cos. A Catalunya va trobar una nova família i va començar una nova vida com a dona.

 

Nadia Ghulam ('Tornar a Nadia', de Grau Serra)

 

Quatre anys després, torna a l'Afganistan com a dona, és a dir, com a Nadia. El documental segueix el retrobament amb la família i els amics. Allà, però, ella no s'hi vol quedar, malgrat la insistència de la seva mare, ja que les dones encara no poden treballar. També es retroba amb un amic ben especial i estimat, amb qui, potser en un futur, en un altre país, fora de les normes i pressions de l'Afganistan, podria començar una vida en comú.

La Nadia va traslladar la seva experiència al llibre "El secret del meu turbant" (Columna Edicions, 2010), escrit amb Agnès Rotger i que va guanyar el Premi Prudenci Bertrana 2010. A més, la seva història va arribar a la gran pantalla gràcies al director Siddiq Barmak, que s'hi va inspirar per realitzar el film "Osama".

 

Premis
Menció especial del jurat al millor documental de televisió, Festival Internacional de Cinema Documental de la Ciutat de Mèxic, DOCSDF, 2011.


Fitxa tècnica
Direcció: Grau Serra
Guionista: Grau Serra, Oriol Cortacans, Marc Roma
Productor executiu: Oriol Cortacans
Fotografia: Marc Martínez
2011

"Tornar a Nadia" és una producció de Batabat en coprodució amb Televisió de Catalunya, TVE i la col·laboració de RAI3, ICIC i Casa Àsia.

 

 

I DESPRÉS, AL 33

"ON BRILLA LLA LLUM" ("WHERE THE LIGHT SHINES")

 

El documental s'emmarca dins el cicle de documentals dedicats a l'Agfanistan que el 33 emet aquest setembre. És una història estimulant i inspiradora, dirigida per Daniel Etter, que mostra com, a través de l'esquí, dos esquiadors afganesos aprofiten l'esport per aportar esperança per a un futur millor a l'Afganistan, un país que fa dècades que viu castigat per la guerra.

 

 

"On brilla la llum", de Daniel Etter.

 

 

ARXIVAT A:
Afganistan
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut