Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"El documental": "Miguel në terren (sobre el terreny)"

Miguel Gil, un homenatge al periodista assassinat fa 20 anys

Una reflexió sobre la feina dels periodistes en conflictes alhora que un homenatge a Miguel Gil, que viatja a través de les imatges captades per ell mateix al llarg de set intensos anys de feina

El 24 de maig de l'any 2000, el periodista català Miguel Gil Moreno va morir a Sierra Leone, víctima d'una emboscada de les forces rebels. La notícia de la seva mort va aparèixer a televisions de tot el món i és el punt de partida del documental "Miguel, në terren (sobre el terreny)", que reconstrueix el seu pas durant set anys i mig per la primera línia de foc de la major part de les guerres d'aquells anys: Bòsnia, Libèria, Ruanda, el Zaire, Kosovo, Txetxènia i Sierra Leone.

"La teva vida val el que valen els teus compromisos", diari personal de Miguel Gil Moreno (1967 - 2000)

Miguel Gil, d'advocat a periodista

El 1993, Miguel Gil va deixar la seva feina d'advocat a Barcelona i se'n va anar en moto fins a Bòsnia. Un cop allà, en plena guerra, se li va despertar la vocació periodística. Aquell va ser l'inici d'una curta però intensíssima carrera com a càmera de l'agència APTN, que el va dur a ocupar un lloc reconegut entre els reporters de guerra.

"No sé per què vaig anar a Bòsnia, en vaig veure unes imatges a la televisió i vaig pensar que ho volia veure, però no en sé el motiu", Miguel Gil Moreno

A Sarajevo va contribuir a obrir l'única via possible per entrar i sortir de la ciutat en cotxe, una pista forestal del mont Igman, sobre la qual els serbis disparaven contínuament. Acabada la guerra de Bòsnia, Miguel comença un periple per terres africanes. Durant dos anys cobreix tot tipus de situacions en països de l'Àfrica com Kènia, Zaire o Ruanda.

"Els primers fets que va viure al continent van ser molt dramàtics, eren fets històrics d'un valor informatiu de primer ordre, estic segur que li van causar una impressió increïble, tot i que ell venia d'una altra història forta, com va ser Bòsnia", David Guttenfelder, fotògraf d'Associated Press

 

Les imatges de Miguel Gil fan la volta al món

L'any 1998 Miguel torna als Balcans a cobrir la guerra de Kosovo i es passa dos anys a la primera línia del front. Es va fer força conegut perquè va ser l'únic periodista que s'hi va quedar quan van començar els bombardejos de l'OTAN. Les seves imatges dels trens de refugiats van fer la volta al món.

El maig del 2000, la guerra civil de Sierra Leone torna al primer pla de l'actualitat mundial. Els grans mitjans de comunicació internacionals hi envien els seus periodistes, entre ells Miguel.

"Miguel no volia anar a aquella carretera, a Sierra Leone tenia una sensació estranya", Ramón Lobo, periodista El País

El 24 de maig del 2000, Miguel Gil Moreno va ser víctima d'una emboscada a Sierra Leone mentre treballava cobrint informativament la guerra en aquell país africà. Juntament amb el seu col·lega Kurt Shork, va morir assassinat per un grup de rebels.

'Miguel në terren (sobre el terreny)', d'Enric Miró i Lluís Jené. Una imatge de Miguel Gil Moreno a Mostar.
"Miguel në terren (sobre el terreny)", d'Enric Miró i Lluís Jené. Una imatge de Miguel Gil Moreno a Mostar.

El documental "Miguel, në terren (sobre el terreny)" és alhora una reflexió sobre la feina dels periodistes en conflictes i un homenatge a Miguel Gil. Viatja a través de les imatges captades per ell mateix al llarg de set intensos anys de feina i de les opinions i reflexions que li va suggerir la visió dels conflictes i de la mort. També recull els testimonis dels que van ser companys i companyes seus de feina, i que el van conèixer en els fronts de guerra, entre el 1993 i el 2000. Tothom coincidia en el mateix: Miguel Gil no era d'aquells periodistes que arriben, treballen i se'n van. El seu compromís era tan gran que patia la guerra com qualsevol dels habitants de cada lloc.

Per fer el documental, l'equip de TV3 també va comptar amb una documentació excepcional: les prop de 400 cintes gravades que Gil havia deixat com a llegat, que la seva família va trobar a Abidjan, la capital econòmica de la Costa d'Ivori, i Londres.

L'any 2002, la família de Miguel Gil va decidir continuar amb el seu llegat de solidaritat, denúncia i compromís amb els que pateixen. Així va néixer la Fundació Miguel Gil Moreno (FMG), que va crear el Premi de Periodisme Gil Moreno, atorgat a periodistes com Ryszard Kapuściński, Gemma Parellada, Javier Espinosa o Raúl Gallego Abellán.

"Miguel në terren (sobre el terreny)", una producció de TV3 dirigida per Enric Miró i Lluís Jené, ha guanyat diversos premis com la Medalla de plata del Festival de Nova York (2004), el Diploma d'Honor i Premi FIPRESCI del Cracow Film Festival (2004) o el Grand Prix i Premi del Jurat Jove al Festival Internacional du Film sur les Droits Humains de Ginebra (2005).

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut