Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Dijous 8 de juny, a les 23.30h, al 33

La proesa pirinenca de Jacint Verdaguer per conquerir el cim de l'Aneto

Jacint Verdaguer va decidir pujar el cim més alt dels Pirineus, la Maleïda, quan començava a escriure la seva propera gran obra, "Canigó". El documental "Maleïda 1882" recrea amb absoluta fidelitat la travessa pirinenca del poeta, tot descobrint la seva vessant més aventurera i muntanyenca.

L'estiu del 1882, Jacint Verdaguer va resseguir el Pirineu a peu i de cap a cap. Estava començant a escriure el que seria un dels seus millors poemes, "Canigó". Més de 140 anys després, la pel·lícula recrea amb absoluta fidelitat la travessa pirinenca del poeta per rescatar de l'oblit una gran gesta de la nostra història pirinenca: la primera gran travessa d'alta muntanya, fins al cim de l'Aneto, protagonitzada per un català il·lustre. 

La pel·lícula planteja per què Jacint Verdaguer va voler pujar a l'Aneto quan encara cap català ho havia fet abans ("Maleïda 1882")

Què empeny les persones a voler conquerir cims? En el cas de Verdaguer, és el poeta o l'aventurer? Què el va portar a planificar la pujada a l'Aneto quan encara cap català no ho havia fet abans? El documental, òpera prima d'Albert Naudín, tan rigorós en la recreació de l'expedició com sensible en el retrat del poeta romàntic, cerca el mite del superhome, de l'explorador, del muntanyenc, d'aquell que es pot enfrontar amb qualsevol repte encara que no en surti ben parat, d'un personatge que inspira anhels de llibertat. 

El documental és l'òpera prima d'Albert Naudín ("Maleïda 1882")

L'aventura èpica del rodatge 

Tot descobrint el vessant més aventurer i muntanyenc de Jacint Verdaguer, el film recrea l'itinerari que va seguir en el seu ascens a l'Aneto, també conegut com la Maleïda, a través dels versos del poeta i els textos d'investigació de Bernat Gasull, recollits al llibre "Maleïda" (Verdaguer Edicions, 2015). L'equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d'alta muntanya, va registrar tota la ruta pirinenca de Verdaguer, encarnat per Lluís Soler i Santi Pocino, reproduint les condicions, vestimentes, equips de muntanya de l'època i ambients als pobles per on va passar. 

El documental mostra la vessant més aventurera de Jacint Verdaguer ("Maleïda 1882")

Resseguir els vells camins de Verdaguer més de 100 anys després ha estat per a l'equip un doble repte, artístic i tècnic. El poeta volia pujar la Maleïda, però només comptava amb la seva fortalesa, guies inexperts, mapes incomplets i unes sabates que avui ningú gosaria calçar-se per emprendre una aventura d'aquesta magnitud. El documental ha afrontat el repte artístic, per una part, de correspondre amb imatges els textos de Verdaguer, una empresa difícil traslladada a la pantalla amb la interpretació i veu de Lluís Soler i Santi Pocino, la rigorosa documentació del llibre de Bernat Gasull i els espectaculars paratges rodats; i el repte tècnic, per l'altra, ja que una de les premisses del film era recrear fidelment l'expedició de Verdaguer a l'Aneto. 

L'equip de la pel·lícula, expert en expedicions i rodatges d'alta muntanya, va registrar de forma rigorosa tota la ruta pirinenca de Verdaguer, amb l'equipament de l'època ("Maleïda 1882")

Fitxa tècnica 

Direcció: Albert Naudín 

Guió: Bernat Gasull 

Producció: Albert Naudín 

Producció associada: Jordina Boix 

Fotografia: Samuel Colomer 

Muntatge: David Ayllón i Albert Naudín 

So i música: Albert Naudín 

Assessorament: Carme Torrents i Bernat Gasull 

 

"Maleïda 1882" és una coproducció de TV3 amb FilmeXplora i amb el suport de la Fundació Jacint Verdaguer.

 

ARXIVAT A:
Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut