Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Una ciutat convertida en bestseller

La Barcelona llegendària, fantasmagòrica i desapareguda de Ruiz Zafón

"Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón" és un recorregut per la Barcelona fantàstica i misteriosa que l'escriptor va immortalitzar en les seves novel·les. L'obra de Zafón ha originat una trentena de guies de viatge literàries, que segueixen la pista dels escenaris originals per Barcelona dels seus llibres.

Quan Carlos Ruiz Zafón va publicar "L'ombra del vent", que en molt poc temps es va convertir en un fenomen literari mundial de primer nivell, Barcelona havia deixat enrere la grisor dels temps del franquisme i començava a ser una ciutat moderna i cosmopolita, oberta al mar. L'univers imaginari de Zafón va fer que milions de lectors d'arreu del món redescobrissin la Barcelona més misteriosa, llegendària i fantasmagòrica. Amb la saga del cementiri dels llibres oblidats, l'autor va contribuir a convertir Barcelona en el que és avui dia: una de les principals destinacions turístiques d'Europa.

De fet, més de 30 guies de viatge literàries segueixen la pista dels escenaris originals de les novel·les de Carlos Ruiz Zafón i satisfan l'anhel d'autenticitat, en llocs allunyats del turisme de masses. El cor literari de Barcelona encara batega, però la ciutat necessita un descans.

La plaça Sant Felip Neri, racó de la Barcelona de Zafón (Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón)


El documental ""Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón" posa de relleu aquesta contradicció, precisament en un moment de desaparició de les llibreries històriques de la ciutat:

"Barcelona, una ciutat reclam. Avui està envaïda de turistes. Barcelona és sinònim de modernitat urbanística, innovació arquitectònica i animació als carrers. Llavors, com es pot explicar l'èxit mundial ininterromput de Carlos Ruiz Zafón i les seves novel·les, que evoquen exactament el contrari?"


El documental dona veu a diversos personatges, amics, editors i escriptors, com Eduardo Mendoza, que reconeix haver iniciat el camí:

Vull pensar que jo vaig començar un fenomen que va venir acompanyat del canvi de Barcelona, de convertir Barcelona en protagonista literària. Un cop aconseguit això, va venir Carlos després i la va omplir amb els seus personatges, amb les seves fantasies, amb els seus dracs.


Actualment, tres milions i mig de persones van a Barcelona cada any buscant-ne l'ànima. És la ciutat més visitada d'Europa, però...què queda, ara, de la Barcelona dels llibres de Zafón, es pregunta Michi Strausfeld, agent literària:
 

Ara hi ha un moviment contrari a aquest excés de turisme, que dispara els preus dels lloguers perquè la gent prefereix convertir-los en pisos turístics. Per tant, hi ha molts problemes en aquesta ciutat. I els autors joves que en pateixen les conseqüències, molts d'ells de manera directa, ho reflecteixen en els seus textos.

 

La Sagrada Família, símbol de la Barcelona turística actual(Bestseller Barcelona, el món de Carlos Ruiz Zafón)


Una transformació que reconeix i ens explica el mateix Zafón en una entrevista del 2016 a TV3, 4 anys abans de la seva mort a Los Angeles, on residia des del 1993: 

Sí que ha canviat molt, i ha canviat el clima de la ciutat i ha canviat la fisonomia i han canviat barris que eren emblemàtics o zones que eren emblemàtiques per mi del que era l'antiga Barcelona on jo em passejava de nen.

La gent que hi vivia era gent de veritat, i ara, diguem-ne, hi ha molts turistes i tots el comerços estan orientats cap a una altra indústria, ha canviat la natura dels barris, de l'economia local... Ha canviat tot. És normal.


Una producció de Goldmann & Karpe per a ZDF, amb la col·laboració de Arte Deutschland i Televisió de Catalunya.

Direcció i producció:  Christoph Goldmann, Leif Karpe

Guió: Christopher Goldman

Direcció de producció: Nalan Kahriman

Direcció de fotografia: Leif Karpe

Edició: Emma Graf

Música: Carlos Ruiz Zafón i Jordi Riera Abad

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut