Dirigit per Wim Wenders i Juliano Ribeiro Salgado

El món segons Sebastião Salgado (en sis fotografies)

El cineasta i també fotògraf Wim Wenders ha plasmat en el documental "La sal de la Terra" els 40 anys de trajectòria de Sebastião Salgado

En les darreres quatre dècades, el fotògraf Sebastião Salgado ha viatjat per tot el planeta seguint els passos d'una humanitat en canvi constant. Una trajectòria que ha motivat el cineasta Wim Wenders a dirigir aquest documental amb Juliano Ribeiro Salgado, fill del cèlebre fotògraf brasiler. I és que les fotografies de Salgado han estat testimoni d'alguns dels esdeveniments més destacats de la nostra història recent: conflictes internacionals, fam i èxodes.

  1. La fam

El continent que més cops ha captivat la seva atenció ha estat l'Àfrica. El 1984 va viatjar al Sahel i va fer un reportatge sobre la fam que es vivia a la regió. La seva càmera va ser testimoni durant dos anys de la misèria espantosa que vivien, una situació que els duia al límit de les seves forces.  

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", d'un metge que mira i pesa un nen
 
  1. Els treballadors

El tercer gran volum de fotografies que ell i la seva dona Lélia van concebre junts va ser "Treballadors". Entre d'altres, va fotografiar treballadors de l'acer a la Unió Soviètica, va fer la mar amb pescadors gallecs i va presenciar l'àrdua feina dels bombers que apagaven els incendis ordenats per Sadam Hussein als pous de petroli de Kuwait, unes fotografies amb les quals va obtenir un gran reconeixement.

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", que mostra un bomber canadenc exhaust

Duien un camió vermell preciós. I seguien una norma: un cop apagat el foc, havien de rentar el camió cada nit. L'endemà al matí el camió apareixia cobert de petroli una altra vegada. Era un treball infernal! Vaig retardar la meva sortida com a mínim dues o tres vegades fins al dia que me'n vaig haver d'anar.

  1. L'horror

De nou a l'Àfrica, mentre treballava en el projecte sobre moviments de població, va presenciar com els tutsis de Ruanda fugien d'una repressió brutal.

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", sobre l'èxode massiu dels tutsis
 

Jo vaig ser un dels primers a arribar-hi. Va ser una catàstrofe absoluta. Persones que fugien cap a Burundi, el Congo, Uganda... Fugien a tot arreu. Les carreteres eren plenes de gent. Gent que dormia arran de carretera, que duia totes les seves possessions en una bicicleta... que fugien amb el que podien.

Salgado no s'imaginava que la violència i la brutalitat que va presenciar a Ruanda les tornaria a capturar amb la càmera a Europa, a l'antiga Iugoslàvia. En aquesta fotografia, per exemple, hi veiem el finestral d'un autobús que sortia de Krajina passant per Croàcia. El forat significa que allà hi van assassinar una persona.

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", feta a l'antiga Iugoslàvia

No creia en res. No creia en la salvació de l'espècie humana. No podíem sobreviure a una desgràcia com aquella. No ens mereixíem viure. Ningú no es mereixia viure. Quants cops vaig llançar per terra el meu equip fotogràfic per plorar pel que havia vist?

  1. Homenatge al planeta

Després de veure comportaments tan cruels, de qüestionar-se la seva tasca com a fotògraf social, va decidir que el nou projecte fotogràfic estaria relacionat amb el medi ambient. Volia fer un homenatge al planeta i als éssers que l'habiten: tortugues, lleons marins, balenes, goril·les... En va descobrir moltes coses, de tots ells.

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", en la seva nova etapa

La seva mirada és tan profunda... Se'm va acostar, li vaig fer una foto, es va ficar el dit a la boca... era el primer cop que es mirava en un mirall... l'objectiu li feia de mirall. S'anava ficant i traient el dit de la boca i va descobrir que el de la imatge era ell. Començava a descobrir la seva imatge. M'hi vaig sentir del tot identificat.

Les fotografies d'aquest nou projecte ens descobreixen la bellesa que conté també el nostre planeta: territoris verges amb flora i fauna salvatge, paisatges grandiosos...

Fotografia de Sebastião Salgado, extreta del documental "La sal de la Terra", d'un paisatge idíl·lic

En els últims viatges l'acompanyen en Juliano, el seu fill, i Wim Wenders, que ens revelen de la mà d'aquest magnífic documental, "La sal de la Terra", la vida i l'obra de Sebastião Salgado, un fotògraf únic.

Disponible a "TV3 a la carta" fins al 25 de febrer. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut