Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La nova temporada començarà el 29 de setembre

"El documental" tanca la temporada amb l'estrena de "No vam néixer refugiats"

El director Claudio Zulian explica les singulars històries de sis persones refugiades després de la seva arribada a Barcelona. Les sis van prendre la decisió de l'exili abans que la submissió i aquesta decisió dona ara sentit a les seves vides. Aquest documental s'emet amb motiu del Dia Internacional del Refugiat, que se celebra el 20 de juny

L'advocat José Luis Nvumba Mañana va tenir càrrecs importants al govern de Guinea i va fundar un partit d'oposició als anys 80. Va ser empresonat pel règim del dictador Teodoro Obiang i va aconseguir sortir del país i refugiar-se a Espanya. Ara és un actiu defensor dels drets dels refugiats. 

 

José Luis Nvumba Mañana (Documental "No vam néixer refugiats")

 

Gabriel Brncic, un important compositor xilè, va arribar a Barcelona com a refugiat l'any 1974. Aquí ha desenvolupat una important tasca docent (UPF, ESMUC), a més d'una gran producció musical. 

 

Gabriel Brncic, al documental "No vam néixer refugiats", de Claudio Zulian(Documental "No vam néixer refugiats")

 

George Reginald Freeman, activista pels drets LGTB a Sierra Leone, va rebre amenaces de mort i va ser atacat al carrer al seu país. És refugiat a Barcelona des de fa tres anys. 

Iryna Bachova, directiva d'una empresa a Ucraïna, va haver de sortir del país quan el govern, a causa de la guerra amb Rússia, va tallar totes les possibilitats de diàlisi que necessitava el seu marit. Viu com a refugiada a Barcelona des de fa dos anys. 

 

Maysam Zaarour (Documental "No vam néixer refugiats")

 

Maysam Zaarour, enginyera síria, traductora i professora d'àrab a diverses entitats i escoles, va fugir de Síria amb les seves germanes i la seva mare quan les forces del règim van atacar el seu barri i bombardejar casa seva. És refugiada a Barcelona des de fa tres anys. 

El poeta i escriptor siripalestí Mohamed Bitari va ser empresonat pel règim sirià. Des de fa dos anys viu a Barcelona, on continua els seus estudis de Filologia.

 

Mohamed Bitari (Documental "No vam néixer refugiats")

 

Els sis són els protagonistes de "No vam néixer refugiats", un documental que els segueix en el seu dia a dia per fer un retrat de les seves vides, ara que viuen a Barcelona, i escoltar les seves idees i opinions. Malgrat el tràngol que han hagut de passat, tots sis tenen vides plenes d'aspiracions, realitzacions i aportacions a la societat que els ha acollit.  

El documental ofereix una mirada necessària davant de tantes tensions i pors injustificades, just quan les persones refugiades més ens necessiten. Moltes de les raons per les quals l'acolliment de refugiats està generant tensions, als diferents països d'Europa, té a veure amb un profund desconeixement de les realitats d'aquestes persones. 

El documental de Claudio Zulian mostra l'analogia entre les nostres vides i les dels refugiats -viuen igual que nosaltres i desitgen les mateixes coses-, i explica que són portadors de cultures i experiències valuoses per a tothom. Tots ells treballen o estudien a Catalunya, aportant coneixements d'altres llocs del món o participant en formes de coneixement pròpies de la nostra societat -tècniques, científiques o literàries-. El fet d'entendre aquestes persones en la seva lluita i el seu context vital pot induir a un major respecte, en un moment molt crític per a elles i per a Europa com a projecte polític. 

 

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Claudio Zulian
Productor: Claudio Zulian i Pere Portabella
Productor executiu TV3: Jordi Ambròs
Productor delegat TV3: Joan Pavon
Director fotografia: Sergi Garriga
Muntatge: Dani Garcia Benavides
Director de producció: Claudio Zulian
Música: Claudio Zulian i Claudio Nervi
Grafisme: Àlex Gifreu
2018

"No vam néixer refugiats" és una producció d'Acteon SCCL en coproducció amb Televisió de Catalunya i Films 59, la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i el suport de Caritas i Dibujos por Sonrisas

ARXIVAT A:
Refugiats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut