"69-78 Prescrit", de Guillem Aiats
"69-78 Prescrit", de Guillem Aiats
Dijous 22 de març, al 33

"El documental" relata els últims assassinats del franquisme amb l'estrena de "69-78 Prescrit"

El dijous 22 de març, a les 22.50, "El documental"estrena al 33 "69-78 Prescrit", en què quatre joves realitzadors narren els últims assassinats relacionats amb el franquisme. Abans d'aquesta estrena, el programa del 33 oferirà, a partir de les 22.00, la reemissió d'"Els anys del contraban" i "El domador de peixos".

"69-78 Prescrit"

"El documental" estrena "69-78 Prescrit", un projecte que reuneix quatre joves realitzadors que narren, amb diferents estils, el relat d'assassinats comesos per les forces policials durant la dictadura, la transició i, fins i tot, en democràcia. Es tracta d'alguns dels últims assassinats relacionats amb el franquisme, els culpables dels quals mai han estat jutjats.  

Amb aquest documental, els realitzadors Maialen Sarasua, Rubén Margalló, Pilar Monsell i Lluís Galter posen de manifest la impunitat amb què algunes institucions van silenciar aquestes accions criminals que atempten contra el concepte de democràcia.

Es tracta dels coneguts fets de Vitòria del 3 de març del 1976. La tortura i assassinat, a la presó de Carabanchel, del veí de Sallent Agustín Rueda, el 13 de març del 1978. La mort a trets per la policia de l'obrer de la central tèrmica del Besòs Manuel Fernández Márquez, el 3 d'abril del 1973. I l'assassinat de Javier Verdejo, comès per la Guàrdia Civil a Almeria el 13 d'agost del 1976.

Es tracta d'una iniciativa del Memorial Democràtic, produïda per la Universitat Pompeu Fabra i Lastor Media.  

 

"Els anys del contraban"

Durant la postguerra espanyola, Cunit va ser un punt estratègic del contraban, o estraperlo, de la Catalunya central. Com en altres pobles on aquesta pràctica formava part del dia a dia, tota la societat hi estava implicada d'una forma o altra.

Tot i que l'estraperlo ja existia abans de la Guerra Civil espanyola, va ser durant la postguerra i, sobretot arran de l'aparició de les cartilles de racionament, que es va intensificar. Diversos testimonis i l'historiador Joan Santacana n'expliquen la història, evolució i funcionament.  

Un treball dirigit per Guillem Aiats i produït per DipsoFilms SCP, amb el patrocini de la Diputació de Tarragona i la col·laboració de l'Ajuntament de Cunit i Penedès Marítim.

 

"El domador de peixos"

A la bassa del pati de cal Franciscu encara neden peixos de colors, però n'hi ha un que sempre es queda al fons i no surt com ho feia abans. Està trist i es nega a menjar, si no és de la mà del seu amo, que va morir anys enrere.

Qui digui que els peixos no tenen memòria és perquè no coneix el peix del Franciscu, la carpa Juanita. Durant molts anys va ser un reclam turístic per als visitants del Museu de Curiositats Marineres de Vilanova i la Geltrú. La Juanita va ser l'únic peix del món que menjava amb cullera i bevia d'un porró.

Un documental produït per El Cangrejo i dirigit per Dani Resines i Roger Gómez.

Anar al contingut