"El documental" recorda Ràdio Liberty amb "Adéu, Liberty"
Aquesta setmana es compleixen deu anys de la demolició de les antenes de Ràdio Liberty a la platja de Pals, el 22 de març del 2006. L'estació a nord-americana va ser construïda durant la guerra freda per difondre propaganda anticomunista a la Unió Soviètica. Era la més potent del segle XX i l'única que podia superar interferències soviètiques.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
17 de març del 2016, a les 23.15, al 33 i internet

"El documental" recorda Ràdio Liberty amb "Adéu, Liberty"

Aquesta setmana es compleixen deu anys de la demolició de les antenes de Ràdio Liberty a la platja de Pals, el 22 de març del 2006. L'estació a nord-americana va ser construïda durant la guerra freda per difondre propaganda anticomunista a la Unió Soviètica. Era la més potent del segle XX i l'única que podia superar interferències soviètiques.

Amb motiu del desè aniversari de la demolició de les antenes de Ràdio Liberty a la platja de Pals, "El documental"recupera "Adéu, Liberty", una coproducció de Televisió de Catalunya amb Canal Paradís i Canal Història dirigida per Carles Jover.

 

Sinopsi
Un dels recursos no militars desenvolupats pels EUA durant la guerra freda contra l'URSS va ser Ràdio Liberty. El documental aporta informació i testimonis des dels primers anys fins que va ser necessari construir l'estació de ràdio més potent del segle XX, l'única capaç de superar les interferències soviètiques.

Aquesta estació va ser construïda a la platja de Pals (Costa Brava). Dins d'aquesta estació, tres extreballadors internacionals visiten i descriuen els detalls operatius de l'estació, així com la programació i els continguts emesos per Ràdio Liberty.

Després de la disgregació de la Unió Soviètica, el govern nord-americà va considerar que la missió d'aquesta estació ja s'havia complert i l'any 2001 va decidir abandonar-la. Els convidats a l'estació expressen sentiments contraposats davant la decisió impredictible del govern espanyol sobre la continuïtat de les grans instal·lacions de Pals. El veredicte final és revela al final del documental.


Entrevistats
A l'estació de Pals (Costa Brava)
VLADIMIRO BORACHOV
Ucraïnès resident a Palamós. Va treballar com a traductor i intèrpret a Ràdio Liberty des dels inicis de l'emissora.
ALBERT CASTEJÓN
Nascut a Barcelona i resident a Palamós. Va ser enginyer en cap a Ràdio Liberty des dels inicis fins a la fi de les emissions.
CHELO ARGÜELLES
Nascuda a Astúries i actualment resident a Palafrugell. Va ser una "nena de Rússia" i, en tornar a Espanya durant la postguerra, va acceptar treballar com a traductora a l'emissora, on es va quedar fins que va tancar.

A Pals (Baix Empordà)
ENRIC SERRA
Periodista de la zona i gran coneixedor de la influència de Ràdio Liberty en els pobles de l'entorn.

A Washington
GEORGE WOODARD
Exvicepresident d'Enginyeria per Radio Free Europe/Ràdio Liberty i exdirector d'Enginyeria per Voice Of America i Radio Free Asia.
DONALD JENSEN
Director de Comunicacions de Radio Free Europe/Ràdio Liberty a Washington.

A Madrid
SANTIAGO CARRILLO
Punt de vista de l'exsecretari general del PCE sobre RÀDIO LIBERTY i autor del llibre "Eurocomunismo y Estado", que va ser transmès a l'URSS per RADIO LIBERTY.
MANUEL FRAGA IRIBARNE
Opinió procedent de la posició oficial dels diversos governs espanyols. Es dóna la circumstància que Fraga Iribarne va protagonitzar la història d'aquesta emissora a Espanya, des de la seva autorització per Franco als anys 50 fins a la seva acceptació i manteniment pels governs democràtics successius fins al 2001, quan els americans van tancar l'activitat de l'estació.


Fitxa tècnica
Direcció i producció: Carles Jover
Guió: Carles Jover, Alba Guerra Recas, Martín González Damonte
Realitzador: Martín González Damonte
Productora executiva: Alba Guerra Recas
Directora de producció: Glòria Rodríguez
Efectes especials: David Herrero i Lluís Boada
Música: Lluís Guerra
Catalunya, 2007
Una coproducció de Televisió de Catalunya amb Canal Paradís i Canal Història.


Quan es pot veure el documental
Televisió:
dijous 17 de març del 2016, a les 23.15, al 33
Internet: a partir del dijous 17 de març del 2016, a les 23.15, a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta sempre que vulgueu


Programa "El documental"
Web
@eldocumental33


 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut