Iago Pericot, amb el seu company Josep, treballant en el projecte de la Guillotina a la seva casa del Masnou
Dijous, a les 22.45, al 33

"El Documental" recorda Iago Pericot, impulsor de la modernitat teatral a Catalunya

"El Documental" recorda Iago Pericot, impulsor de la modernitat teatral a Catalunya. Albert Folk dirigeix aquest homenatge a la figura de l'artista del Masnou a través dels esdeveniments més importants de la seva carrera, de les seves obres i de la relació que va mantenir durant més de quinze anys amb en Josep

"Iago Pericot. La conquesta de la innocència" és el retrat de Iago Pericot (El Masnou, 1929; Barcelona, 2018), un artista polifacètic que va jugar un paper central en el desenvolupament d'una modernitat teatral a Catalunya, que va fructificar en companyies de renom internacional com Els Joglars, Els Comediants o La Fura dels Baus. Com a professor d'espai escènic a l'Institut del Teatre durant vint anys, va tenir una gran influència en la generació posterior. Escenògrafs i directors com Paco Azorín, Tomàs Aragay, Roger Bernat o Jordi Cortés reconeixen la seva influència.

El documental repassa la llarga trajectòria del pintor, gravador i escenògraf, en escenaris de Barcelona, El Masnou i Agramunt, mentre segueix el procés de treball del seu últim projecte, "Guillotina", fins a la seva estrena al Grec de Barcelona. I mostra un Pericot que, malgrat els 85 anys que tenia en aquell moment, mantenia una intensa activitat artística i creativa i una mirada lúcida i alhora juganera sobre la realitat històrica i social que estava vivint.

 

L'actor Oriol Pla, en un assaig de la Guillotina, abans de l'estrena de l'espectacle al Mercat de les Flors durant el Festival Grec 2015 ('Iago Pericot. La conquesta de la innocència', d'A)

 

També ens acosta a moments de la seva vida quotidiana que recullen el seu vessant més humà -inseparable de la seva actitud artística-, la seva recerca constant de la llibertat, el desig de crear malgrat la falta de mitjans, el respecte que li professen els professionals del teatre, el valor que donava a la creació col·lectiva i al treball en equip, la importància de l'amistat i la seva relació amb el Josep, el seu company.

"Iago Pericot. La conquesta de la innocència" és el retrat d'un home vital, terrenal, inquiet, juganer, lliure, valent i amic dels seus amics. "L'adult més semblant a un nen", en paraules de l'actor Paco Azorín. Un home que vivia l'art com una manera d'estar en el món, d'entendre'l i mirar d'influir-hi. Un retrat que li va valer el Premi del Públic al millor documental en la 18a edició del Festival Internacional de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona.

Pericot va obtenir el Premi Nacional d'Arts Escèniques l'any 1990, el Premi d'Honor FAD Sebastià Gasch del 2015 per "l'aportació més contundent a la modernitat escènica del nostre país" i el premi González Pérez de Olaguer de la Crítica a la trajectòria 2018, entre altres reconeixements.

 
El 2015, Iago Pericot va ser guardonat amb el Premi d'Honor FAD Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals, en reconeixement a la seva trajectòria ('Iago Pericot. La conquesta de la innocència', d'A)

 

Premis
Premi del Públic al millor documental al DOC-LGTIB, Festival Internacional de Cinema Gay i Lèsbic de Barcelona, 2018


Fitxa tècnica
Direcció i guió: Albert Folk
Fotografia: Albert Folk i Benet Romàn
Muntatge: Eloi Tomàs i Albert Folk
Producció: Oriol Cortacans, Marc Roma i Sonia Sancho
2018

És una producció de Som Batabat amb la col·laboració de l'Ajuntament del Masnou i l'Institut del Teatre.

Anar al contingut