Dissabte 15 d'abril, a les 22.10, al 33 i internet

"El documental" presenta "Teresa Rebull. Ànima desterrada"

El 33 recorda Teresa Rebull en el segon aniversari de la seva mort, el 15 d'abril del 2015. "El documental" estrena "Teresa Rebull. Ànima desterrada", un film dirigit per Susanna Barranco sobre política i art, i també sobre l'exili i la vida, explorant la figura de l'artista catalana, una dona apassionada i revolucionària. Després es reemet el concert "Visca l'amor" que va tenir lloc el 2006, lloc al Palau de la Música Catalana, en homenatge a la cantautora sabadellenca i que va reunir Lluís Llach, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, entre altres artistes.

La pel·lícula explora la figura de Teresa Rebull, des de diverses perspectives: com a dona política i activista, com a dona artista, cantant i pintora, en definitiva, mostra la seva riquesa i la seva complexitat. D'una banda, el documental explora el camí de l'exili, les dificultats de la fugida i la duresa d'una realitat imposada, i de l'altra, la seva figura com a àvia de la Nova Cançó, la passió per la pintura i la força amb què encara la vida.

A partir d'un retrat intimista de Teresa Rebull, el documental recorre la història del moviment d'esquerres de la República, l'exili, la vida en un país estranger i el record de Catalunya. Teresa Rebull no va renunciar mai als seus ideals polítics i va actuar sempre amb una absoluta coherència i amb la llibertat com a emblema.

 

 

El film mostra el procés de preparació d'un recital concert de Rebull a Barcelona, el procés d'assajos, un recital poètic a través dels poemes de les seves cançons, acompanyat de música i dels seus amics més especials, un comiat de la cançó i la poesia amb el seu públic. Tot i que malauradament no podrem gaudir d'aquest últim concert, Teresa Rebull ens va deixar tot un llegat de pensament poètic i polític.

El documental respon a la necessitat, d'una banda, de defensar la història dels oblidats i de les persones que n'han format part, i de l'altra per rememorar l'art i la lluita de Teresa Rebull. És un reclam a la vida, a la passió i a l'art, un reclam a favor de la memòria històrica, de la recuperació dels oblidats de la guerra i una reivindicació de l'exili com a viatge obligat. Tal com diu Walter Benjamin: "La construcció històrica es consagra a la memòria dels qui no tenen nom".

"Teresa Rebull. Ànima desterrada", és, per sobre de tot,  un homenatge a la vida i a la lluita pels ideals, un retrat d'una dona forta, enèrgica, carismàtica i amb les idees molt clares. Es va estrenar el 6 d'octubre del 2016, als Cinemes Girona de Barcelona. Durant els mesos de novembre i desembre del 2016 es va estrenar internacionalment a França (Banyuls, Argelers, Elna, Cabestany i Portvendres) i a la ciutat natal de la Teresa, als Cinemes Imperial de Sabadell.


Fitxa tècnica
Direcció, guió i realització: Susanna Barranco
Producció executiva: Cia Susanna Barranco
Producció executiva TV3: Jordi Ambròs
Producció delegada TV3: Joan Pavón
Producció associada: Associació Teatral Mousiké
Operadors de càmera: Susanna Barranco, Christian Guiriguet, Sergio Jiménez i Samuel Morgan  
Música: Jofre Horta i Pedro Soler
Muntadors offline: Juan Morales Calvo i Susanna Barranco
Muntadors online: Juan Morales Calvo
Veus en off: Susanna Barranco i Imma Colomer
2016
Una producció de Cia. Susanna Barranco, en coproducció amb Televisió de Catalunya, i la col·laboració del Departament de Cultura, Obra Social La Caixa i la Diputació de Barcelona.

 

Susanna Barranco, directora
Creadora multidisciplinar, treballa en diversos àmbits artístics des d'una forta empremta personal. L'any 1999 crea la companyia que porta el seu nom, on treballa en col·laboració amb diferents professionals per dur a terme els seus espectacles. Com a directora i actriu, cal destacar "Massa tard per ser pessimista" (2013). Ha publicat diversos llibres i, com a documentalista, ha creat, dirigit i realitzat: "Sóc part del teu món" (2008), "Ferides" (2009), "Buits" (2011), "El silenci del Jonc" (2013), estrenat al programa del 33 "El documental", "Caure del niu" (2015), guardonat recentment amb una menció especial en la modalitat de televisió dels premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació (CMBS) i "Teresa Rebull. Ànima desterrada" (2016). Pròximament estrenarà el documental "Nues".
Web: http://www.susannabarranco.com
Facebook: @ciasusannabarranco /www.facebook.com/ciasusannabarranco
Twitter: @SusannaBarranco

 

 

Anar al contingut