"El documental" estrena "Flames a la fosca"
Retrat indagador en la vida i obra desconeguda del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913 – 1938). Mort als 24 anys de tuberculosi, ha esdevingut un mite pel que va donar de si la seva personalitat extraordinària en un temps tan curt.
Dijous 28, a les 23.40, al 33 i internet

"El documental" estrena "Flames a la fosca"

Retrat indagador en la vida i obra desconeguda del poeta mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel (1913 – 1938). Mort als 24 anys de tuberculosi, ha esdevingut un mite pel que va donar de si la seva personalitat extraordinària en un temps tan curt.

"El documental" estrena al 33, dijous 28 d'abril, a les 23.40,"Flames a la fosca", de Juanjo Suñer i Alberto Jarabo, un homenatge a la figura del poeta Bartomeu Rosselló-Pòrcela través de la seva obra, els paisatges que la van configurar i la mirada dels poetes Sebastià Alzamora, Biel Mesquida, Miquel de Palol, la cantant i compositora Maria del Mar Bonet i els experts en la seva figura Xavier Abraham i Josep Camprubí, entre altres testimonis.

 

 

 

 

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va néixer a Palma el 1913. De família modesta, era fill d'un dependent d'una botiga de teles. Va començar a escriure versos als dotze anys i articles als diaris, als catorze. Al Batxillerat va ser el deixeble predilecte del polític i escriptor Gabriel Alomar. Més tard, gràcies a una beca, va anar a Barcelona per estudiar Lletres a la Universitat Autònoma (la Universitat de Barcelona actualment). Allà va conèixer Salvador Espriu, que es convertiria amb el seu gran amic, i altres noms que configurarien un paper important en la literatura catalana del segle XX: Joan Teixidor, Marià Manent, Joan Vinyoli, Josep Palau i Fabra, Carles Riba i Miquel Ferrà.

"Flames a la fosca" posa l'accent en la seva faceta de poeta, més que no pas la de traductor, tot i que va traduir autors com Quevedo o Blaise Pascal. El poeta Biel Mesquida destaca que va ser un poeta en constant canvi i experimentació: "I el seu estil seria això, és un estil d'estils, de continus trencaments d'estil, de contínues recerques. Era un cercador nat. (...). No és una persona que fa una escultura tota la seva vida". "Ell era un poeta que es deia a si mateix incendiari", subratlla Maria del Mar Bonet. El foc apareix ja en el primer poema que Bartomeu Rosselló-Pòrcel considerava vàlid, escrit amb divuit anys i publicat a "La nostra terra", matisa Josep Camprubí.  I esdevé un element destacat del seu tercer poemari, el més influent, i que es va publicar després de la seva mort, "Imitació del foc".

Bartomeu Rosselló-Pòrcel va morir el 1938 de tuberculosi en el sanatori del Brull, a Osona, amb només vint-i-quatre anys, en plena Guerra Civil Espanyola i ben lluny de la seva família de Mallorca. La seva mort va deixar una petjada inesborrable en el seu amic Salvador Espriu, el qual el va evocar en nombroses ocasions als seus poemes.

La seva obra pòstuma, "Imitació al foc", apuntava el geni d'un jove poeta de la literatura del segle XX.

L'estrena en la gran pantalla de "Flames a la fosca" serà el dilluns 25 d'abril a laFilmoteca de Catalunya, a les 19.00. La sessió comptarà  amb la presència de Roser Delor, experta en l'obra de Salvador Espriu, Joan Josep Suñer Cladera, director i guionista del documental, Jordi Ambròs, productor executiu de Televisió de Catalunya, Josep Ramon Cerdà, director de l'Institut d'Estudis Baleàrics, i Laura Borràs, directora de la Institució de les Lletres Catalanes.

 

Fitxa tècnica
Direcció: Juanjo Suñer i Alberto Jarabo
Guió: Juanjo Suñer i Aina Riera
Realització: Alberto Jarabo i Aina Riera
Productora: Magdalena López-Baisson
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director de fotografia: Javier González Bordas
Muntatge: Alberto Jarabo i Javier González
Música: Jaume Manresa i Maria del Mar Bonet
Grafisme: Lluís Ozonas
Veu en off: Miquel Àngel Torrens i Nofre Moyà
Intèrprets: Miquel Àngel Torrens i Aina Pascual
2015
Una producció Quindrop Produccions Audiovisuals amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, Consell de Mallorca, Institut d'Estudis Baleàrics, Institució de les Lletres Catalanes, Fundació Lluís Carulla, Ajuntament de Palma i PEN Català.

 

Quan es pot veure el documental
Televisió:
dijous 28 d'abril del 2016, al 33, a les 23.40
Internet: a partir del dijous 28 d'abril del 2016 a les 23.40 a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta sempre que vulgueu

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33 
 

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

Anar al contingut