Avui, a les 22.05, al 33

"El documental" estrena "Babylonia mon amour" i recorda la figura del paleoantropòleg Josep Gibert amb "Humans a Venta Micena"

El director i fotògraf italià Pierpaolo Verdecchi filma a "Babylonia mon amour" un grup d'homes senegalesos a Barcelona durant dos anys. Sense feina, sense papers, sense lloc per dormir, sense futur, en una lluita interminable per la supervivència i assetjats per la policia, comencen a adonar-se que el seu somni europeu potser no és res més que un munt d'il·lusions. Després, "Humans a Venta Micena" ret homenatge al paleontòleg Josep Gibert, descobridor a Venta Micena, Granada, del famós "Home d'Orce".
"Babylonia mon amour", de Pierpaolo Verdecchi

"Babylonia mon amour", de Pierpaolo Verdecchi

"BABYLONIA MON AMOUR"

Emissió: Dijous 7 de desembre, a les 22.05, al 33 i 30 dies a internet (geolocalitzat a Espanya)

 

Als extraradis de la ciutat de Barcelona viuen la majoria de joves senegalesos que no tenen permisos de residència per viure, legalment, a la ciutat. Entre cases okupes i carrers de barris degradats, aquests joves intenten sobreviure i trobar un sentit a l'existència. Escapen de la temptació de Babilònia, de dues opcions de vida: la perdició o la resistència a viure en decadència.

"Babylonia mon amour" és un exercici d'observació d'un grup d'immigrants il·legals senegalesos que viuen a Barcelona. Dos anys durant els quals el director Pierpaolo Verdecchi va viure amb els protagonistes del film a les cases ocupades i als carrers de Barcelona i Badalona. Pierpaolo va ser acceptat pels joves senegalesos com un membre més de la seva comunitat, una comunitat que no és només la suma dels individus. Els joves comparteixen un rerefons cultural i religiós: el Baye Fall, una branca mística i pacifista de l'Islam, originària de les comunitats rurals del Senegal que viuen del treball comú, sense propietat privada, dedicades a la feina i a les pregàries.

Tot i que els joves del film s'identifiquen amb aquesta cultura, alhora estan totalment absorts i fatalment atrets pel que anomenen Babilònia: la temptació de les llums de la ciutat, de l'alcohol, les drogues i la prostitució. Pierpaolo aconsegueix una mirada discreta i respectuosa per explicar aquest xoc cultural i espiritual. No hi ha cap forma d'integració, viuen en un món a part. L'únic contacte amb la realitat és el treball precari que han de realitzar per sobreviure: des de pescar, recol·lectar metalls de les fàbriques abandonades o vendre droga pels carrers de la ciutat.

El retrat que aconsegueix Pierpaolo és molt fotogràfic. L'extensa experiència en treballs fotogràfics s'evidencia en el tractament artístic en blanc i negre del film. La bellesa i la desesperança apareixen no com a oposats, sinó com a elements de la lluita vital del dia a dia per sobreviure i per trobar un sentit a la seva existència. Alguns personatges destaquen més que d'altres, però el veritable protagonista és el col·lectiu, la comunitat, que té vida autònoma.

Els joves passen el temps xerrant en grup a través d'un sentiment compartit d'existència. Els moments de la vida quotidiana passen entre la desesperació i la ràbia, entre riures i bromes.

 

 

Festivals

L'Alternativa, Festival de Cinema Independent de Barcelona, 2017

Visions du Réel, Festival Internacional de Cinema de Nyon, Suïssa, 2017

ShorTS, Festival Internacional de Cinema, Trieste, Itàlia, 2017

       

Dirigit per Pierpaolo Verdecchi.

 

 

"HUMANS A VENTA MICENA"

Emissió: Dijous 7 de desembre, a les 23.11, al 33 i internet

 

L'any 1976, el paleontòleg Josep Gibert va descobrir a Venta Micena un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia. L'aparició del fragment cranial de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'Home d'Orce, va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors problemes per continuar treballant.

Aquest documental, dirigit per Germán Balart, va esdevenir un homenatge pòstum a la figura del paleoantropòleg vallenc Josep Gibert, que va morir a Barcelona el dia 7 d'octubre del 2007. El podem veure i escoltar parlant de la seva activitat com a investigador i descobridor, l'any 1976  a Venta Micena, Granada, d'un dels jaciments fossilífers més importants d'Euràsia.

L'aparició d'un fragment de crani de més d'1,3 milions d'anys, conegut popularment com l'"Home d'Orce", va encetar una dura controvèrsia que va causar a Gibert i als seus col·laboradors greus problemes per continuar treballant. Aquesta és la història del Doctor Gibert i la seva família que han hagut de fer front durant més de vint anys a aquesta polèmica.

Tal com expressa la seva filla Patxu, la família del Doctor Gibert va compartir tant la passió per la ciència que els va infondre el seu pare, com per l'art, de la mà de la seva mare, la pintora basca Pepa Beotas. El particulars paisatges de Venta Micena estan presents en l'imaginari i en l'obra artística i científica de tots ells des que van començar a acompanyar el seu pare en els treballs d'excavació durant els períodes de vacances d'estiu en la infantesa.

Les cendres del doctor Gibert van ser lliurades al vent sobre el jaciment de Venta Micena.

Tres dies després de la seva mort, la família Gibert va rebre una carta de condol de la Junta d'Andalusia i la denegació del darrer permís que havia sol·licitat per excavar a Orce.

Aquesta és la història de 20 anys de lluita.

 

 

Fitxa tècnica
Realitzador: Germán Balart Cerdán
Fotografia: Pablo García
Muntatge: Pablo García
So directe: Verónica Font, Marta García
Directora de Producció: Leonor Miró
Producció executiva: Pablo García, Yolanda Olmos
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Musica: El árbol del sicomoro de l'àlbum "Los penitentes" del grup La Búsqueda; 
Fco. Javier Vich Cadarso, Javier Suárez Genovard, Jaume Compte Bosch; per cortesia de Grabaciones en el Mar
Amb la participació de: Josep Gibert, Pepa Beotas, Lluís Gibert, Patxu Gibert, Blanca Gibert i Maria Leira.
2007
 
Una coproducció de Televisió de Catalunya amb Producciones Doble Banda i Granada Mira TV amb la col·laboració de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICIC), la Fundación Caja Rural de Granada i Zoco Serveis Audiovisuals.