Dijous 15 de març, a les 22.00 i les 22.55, al 33 i internet

"El documental" estrena "12 d'octubre: cultura de l'odi i legítima autodefensa"

"12 d'octubre: cultura de l'odi i legítima autodefensa" explica el testimoni d'uns joves antifeixistes acusats per danys i lesions a un grup de neonazis a Barcelona. És un documental Metromuster, productora de "Ciutat morta" i "Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud". S'estrena a les 22.55. Abans, a les 21.55, el programa ofereix la reemissió d'"El tram final", d'Òscar Pérez.

 

"12 D'OCTUBRE: CULTURA DE L'ODI I LEGÍTIMA AUTODEFENSA"

Estrena, a les 22.55

 

L'octubre de 2013, sis joves antifeixistes van ser detinguts a Barcelona acusats per danys i lesions a un grup de neonazis després de la celebració del Dia de la Hispanitat. Avui dia, els sis joves encara estan a l'espera de la sentència, però la Fiscalia contra els Delictes d'Odi busca aplicar-los penes elevades per agreujament d'odi.

 

 

Aquesta festivitat, que se celebra el 12 d'octubre, anteriorment s'anomenava Dia de la Raça, nom que alguns països encara conserven actualment, i commemora l'arribada de Colom a Amèrica i l'inici del genocidi dels pobles originaris del continent. A Barcelona, amb aquest rerefons històric i els discursos polítics actuals, aquesta data no passa desapercebuda.

Aquest documental explica el cas d'aquests joves, i es pregunta les arrels històriques que té el dia 12 d'octubre com a diada nacional, intenta mostrar com opera el feixisme des del carrer a la institució, i explica les complexitats de l'aplicació d'agreujament d'odi.

"12 d'octubre", produït per Metromuster, ofereix les veus i els testimonis  dels propis encausats, d'activistes, com Daniela Ortiz i Judith Butler, i juristes especialitzats en la matèria. L'objectiu és construir una aproximació a les arrels del colonialisme, el racisme i la xenofòbia, i per reflexionar sobre l'ús de la violència com a resposta defensiva i la construcció de relats basats en la cultura de l'odi.

 

 

 

"EL TRAM FINAL"

Reemissió, a les 21.55

 

"El documental" recupera el documental dirigit per Òscar Pérez, "El tram final", treball pel qual va ser guardonat amb la Bisnaga de Plata al millor director al Festival de Màlaga. El film va participar a festivals com l'IDFA, el Festival Internacional de Documentals d'Amsterdam, el DocsBarcelona i el ZagrebDox. Anteriorment, Òscar Pérez havia codirigit el multipremiat documental "Hollywood talkies" amb Mia de Ribot.

Aquest treball és el reflex d'una comunitat del delta de l'Ebre, que desapareix cada any engolida pel mar i que, malgrat viure paralitzada per la desocupació, troba en cada estació l'ocasió per lliurar-se a una particular "grande bouffe".

Cada estiu, un grup de pagesos fornits construeixen, amb les seves pròpies mans, el recinte on familiars i amics es reuneixen durant la Festa Major per celebrar, sense restriccions, els tiberis més abundants de la temporada.

La tardor és temps de segar, però també de temporals, així que la Marcela i la Cinta, dues germanes propietàries d'un restaurant i unes terres situades a primera línia de costa, es preparen per rebre les envestides del mar.

Durant les nits hivernals de lluna plena, els caçadors surten amb les seves armes per reivindicar el seu esglaó en la cadena alimentària. Paradoxalment, com més breu i escassa és la cacera, més generosos i prolongats són els tiberis que l'acompanyen.

Fa uns anys, el Manolo va perdre la feina, i la seva activitat física és mínima, però les seves enormes ganes de menjar continuen intactes i, actualment, ja arriba als 140 quilos.

"El tram final" és un recorregut per l'últim tram del riu, un territori en crisi econòmica, social i mediambiental, és el reflex d'una societat abandonada a l'excés i que es devora a ella mateixa.

 

Premis
Bisnaga de Plata al millor director, Festival de Màlaga, 2015


Festivals
Festival Internacional de Documentals DocsBarcelona+Medellín, Colòmbia, 2015
DocsBarcelona, Festival Internacional de Cinema de Documental de Barcelona, 2015
Millenium International Documentary Film Festival, Brussel·les, Bèlgica, 2015
ZagrebDox, International Documentary Film Festival, Croàcia, 2015
IDFA, International Documentary Film Festival Amsterdam, 2014


Fitxa tècnica
Direcció, realització i producció: Òscar Pérez
Guió: Òscar Pérez i Mia de Ribot
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia i muntatge: Òscar Pérez
Director de producció: Rocío Martagón
Música: Kit Packham & One Jump Ahead
Grafisme: Guillem Pericay
2014
Una producció de Getsemaní Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració d'YLE i Media Programme i amb el suport de l'ICEC.


Òscar Pérez, director
Llicenciat en cinema per The London College of Communication, Anglaterra, ha donat classes sobre documental creatiu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i actualment en dóna a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) i l'Escola de Cinema de Barcelona (ESCAC). El 2010 va fundar Getsemaní Produccions, on va produir i codirigir "Hollywood Talkies" (2011), un llargmetratge estrenat al Venice IFF i al FICX Xixon, i "El tram final" (2014). Després va dirigir "La millor opció".