Gilbert-Ndunga Nsangata assegut en un bar.
Gilbert-Ndunga Nsangata, a "Imatges d'una tornada al país natal".
Dijous, a les 23.30, al 33

"El documental" emet "Imatges d'una tornada al país natal"

Després de més de deu anys d'exili, Gilbert-Ndunga Nsangata necessita tornar al seu país, la República del Congo, però com que és un refugiat polític, només hi pot entrar de manera il·legal. "El documental" ens ho explica a "Imatges d'una tornada al país natal".

El programa del 33 "El documental" emet el dijous 19 de febrer, a les 23.35, "Imatges d'una tornada al país natal".

Després de més de deu anys d'exili, Gilbert-Ndunga Nsangata necessita tornar al seu país, la República del Congo, per tornar a veure la seva mare, família i amics. Com que és un refugiat polític, només pot entrar al país il·legalment.

Gilbert-Ndunga Nsangata va fugir de Brazzaville fa deu anys fugint de la guerra civil, l'horror i la mort. El seu crim, com afirma al documental, era el seu grup ètnic i les seves idees polítiques. Ara viu a Sabadell, amb la seva dona Maria, però s'enfronta a la decisió més difícil des que viu a l'exili: arriscar-se a tornar al seu país. Legalment, només pot tenir problemes, a més dels riscos que comporta tornar-hi, però, segons la seva tradició, com a primogènit de la família ha de sentir les últimes paraules que li ha de dir la mare abans de morir. Malgrat que decideix emprendre aquest viatge, s'estima més que la mare no n'estigui al cas, per si de cas no aconsegueix arribar a veure-la.

Fitxa tècnica i artística
Direcció: Gilbert-Ndunga Nsangata
Producció: Gabriel Amdur i Gilbert-Ndunga Nsangata
Productor executiu: Gabriel Amdur
Productor associat: Aleksandra Leszczyńska
Càmera: Gilbert-Ndunga Nsangata
Guió: Gilbert-Ndunga Nsangata i Gabriel Amdur
Muntatge: Sofi Escudé
Coordinador de postproducció: Hervé Forestier
Música: Mauricio Villavecchia i Jean Emile Biayenda
Correcció de so: Simon Smith
Grafisme i animació: Julio Salvador i Marta Villavechia
Traduccions: Mario Trigo

Gilbert-Ndunga Nsangata (República del Congo, 1950)
Realitzador de cinema i televisió i director de teatre a la ciutat de Brazzaville. Arran de la guerra civil, el 1998 va abandonar la seva llar, els amics i la feina, com van fer milers de persones desplaçades. Des de llavors va iniciar amb la seva família un camí per l'Àfrica central que el van portar a residir a diversos camps de refugiats de l'ACNUR. Gràcies a l'ajuda del Parlament Internacional d'Escriptors, va aconseguir l'estatut de refugiat i des de l'any 2002 resideix a Sabadell.

Gabriel Amdur (Argentina, 1975)
Fundador de la productora audiovisual Talatala Filmmakers amb el realitzador Gilbert-Ndunga Nsangata l'any 2009, reconeguda a festivals com Canes, Berlinale, Hotdocs, Göteborg International Film Festival, Visions du Rèel i Tribeca Film Festival entre d'altres. Els últims anys ha desenvolupat tallers d'educació i formació audiovisual a Espanya, Colòmbia, Hondures, Nicaragua, el Salvador, Guatemala i Guinea Equatorial. Actualment resideix a Alemanya, on prepara l'estrena de les seves últimes produccions.

Anar al contingut