Un dels dilemes morals més grans del segle XX

"El documental" emet "1944: Cal bombardejar Auschwitz?"

Aquesta producció de la BBC explora un dilema moral que encara és vigent avui: com s'ha d'actuar davant d'un genocidi? El film se centra en un moment clau de la II Guerra Mundial, quan els aliats es van trobar en la disjuntiva de decidir si s'havia de bombardejar Auschwitz

L'abril de 1944 els presoners jueus Rudolph Vrba i Alfred Wetzler van poder fugir miraculosament d'Auschwitz. El seu testimoni esborronador va revelar per primera vegada el veritable horror de l'Holocaust al món exterior. Van descriure amb detall forense l'assassinat massiu dels jueus europeus a les cambres de gas i l'abast real del programa d'extermini nazi. Un testimoni que va col·locar els aliats davant d'un dels més grans dilemes morals del segle XX: s'havia de bombardejar Auschwitz?

 

(Documental "1944: Cal bombardejar Auschwitz?")

 

El maig, un mes després de la fugida dels dos presoners, mentre els aliats deliberaven a Londres i Washington, gairebé 800.000 jueus hongaresos esperaven ser transportats a aquell complex de la mort. A començaments de juliol del 1944, un gruix important ja havia arribat al camp d'extermini i la majoria van ser assassinats tan bon punt hi van arribar.

Quan l'extermini a Auschwitz va assolir el seu clímax frenètic, la Segona Guerra Mundial arribava a un equilibri entre els bàndols enfrontats. Milions de tropes lluitaven als dos fronts i es disputaven la supremacia a l'aire. Els aliats dubtaven entre utilitzar els seus recursos per guanyar la guerra o aturar aquella matança industrial.

La petició desesperada de bombardejar el camp, amb 30.000 presoners captius, plantejava tot un seguit de desafiaments operatius: era possible arribar al camp per bombardejar-lo? Quants bombarders pesants serien necessaris? Què diria la màquina de propaganda nazi sobre un atac així? L'operació també plantejava desafiaments morals: quants presoners moririen en aquesta incursió? Es poden matar civils per salvar la vida dels transportats cap al camp d'extermini? Aquestes eren les dures qüestions a què es van enfrontar Winston Churchill, el Comandament Aeri Aliat i l'Agència Jueva.

"1944: Cal bombardejar Auschwitz?" ("1944: Should we bomb Auschwitz?")  una producció de la BBC dirigida i produïda per Tim Dunn, és una excel·lent combinació de dramatització, testimonis de primera mà d'alguns dels supervivents d'Auschwitz, material d'arxius i l'anàlisi dels experts, que explora un dilema moral que encara és vigent avui: com s'ha d'actuar davant d'un genocidi?

 

 

ARXIVAT A:
Segona Guerra Mundial
Anar al contingut