Dijous 13, a les 23.16, al 33

"El documental" del 33 estrena "Somni d'escuma"

Una pel·lícula dirigida per Elena Molina que neix del somni de quatre joves entusiastes i un mariner romàntic per portar un vell pesquer des de França fins a Haití.

Travessar l'oceà Atlàntic per portar un vell pesquer des de França fins a Haití. Aquesta és la proposta que rep la directora, Elena Molina, per part de l'associació bretona Solidarité Pêche. Molina no dubta a unir-se al grup de voluntaris que duran a terme la gesta: reparar el Rêve de Mousse, un vaixell d'arrossegament de 12 m, desnonat per les lleis europees de pesca, que promouen i protegeixen la pesca industrial, deixant de banda els petits vaixells de pesca artesanal, com el Rêve de Mousse, que queden abandonats a les costes franceses. I, un cop reparat, carregar-lo de material humanitari i donar-lo als pescadors haitians.

La directora, membre també de la tripulació, narra en primera persona com la il·lusió, les bones intencions i les expectatives inicials aniran transformant-se a mesura que s'allunyen d'Europa i la realitat del somiat Carib es revela davant dels seus ulls. Després de tres mesos de viatge, l'arribada a Haití és una fuetada, quan descobreixen que, allà, més del 80% de la població segueix pescant amb tècniques molt artesanals i no té accés a les infraestructures necessàries ni als diners per pescar a més de cent metres de la costa, quedant les aigües profundes a disposició de grans companyies pesqueres estrangeres. El destí del Rêve de Mousse serà, per tant, enfonsar-se a la costa haitiana i convertir-se en escombraries i pol·lució.

 

El documental, que compta amb la participació d'Isaki Lacuesta, Txema Torres i Laura Calavia en la redacció del guió, s'acaba convertint en una reflexió sobre la simplicitat de mires i el xoc entre l'idealisme i la crua realitat.

FITXA TÈCNICA
Direcció: ELENA MOLINA
Guió: ELENA MOLINA, ISAKI LACUESTA, LAURA CALAVIA, TXEMA TORRES
Realització: ELENA MOLINA
Productor: MAYCA SANZ, ELENA MOLINA, TXEMA TORRES
Director fotografia: ELENA MOLINA
Muntatge: ELENA MOLINA, JULIANA MONTAÑÉS, BEGOÑA RUÍZ
Director de producció: MAYCA SANZ
Música: IVÁN CESTER
Lingüista:ORIOL CARBONELL
Grafisme: PAU BONET
Veu en off: ELENA MOLINA, MICHAËL RUDY CERMENO

"Somni d'escuma" és una coproducció de Televisió de Catalunya i Cicely Films, que compta amb el suport de l'ICEC i amb la col·laboració de Solidarité Pêche i l'Institut Ramon Llull.

Anar al contingut