Dijous 21 d'abril, a les 23.40, al 33 i internet

"El documental" celebra Sant Jordi amb "Carlos Barral, el temps de les paraules"

Un recorregut per la personalitat i l'obra del poeta i editor Carlos Barral Agesta (Barcelona 1928-1989) amb els testimonis de Mario Vargas Llosa, Joan Marsé, Xavi Ayén, Xavier Sabater, entre altres. És un treball d'Espectrum Produccions, amb la col·laboració de TVC i en coproducció amb RTVE, dirigit per Jordi Nin.
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
"El documental" estrena el 21 d'abril al 33 "Carlos Barral, el temps de les paraules", un homenatge al poeta i editor català Carlos Barral. Un recorregut per la seva vida i obra que compta amb els testimonis de Carme Riera, Mario Vargas Llosa, Joan Marsé, Xavi Ayén, Xavier Sabater, Alberto Oliart, Josep Inglada, Sergi Aguilar, Fina Oliver, Joan Santacana, Malcolm Otero Barral, la viuda i els fills de l'editor: Dánae, Yvonne i Alexis Barral.


Sinopsi
Yvonne Hortet, viuda del poeta i editor Carlos Barral, que va morir ara fa més de 25 anys, visita el monument erigit en la seva memòria a la platja de Vilaseca, Tarragona. Carlos Barral va ser l'editor més important del nostre país durant la segona meitat del s. XX: com a director literari de Seix Barral i després de Barral Editores, va impulsar la publicació d'un catàleg d'autors "imprescindibles" i va propiciar l'anomenat "boom" de la novel·la llatinoamericana. També va ser un personatge singular que es va relacionar amb els escriptors i intel·lectuals més rellevants del seu temps, però ell hauria volgut que se'l recordés per la seva poesia, d'una profunditat poc habitual. Evocar la seva vida ens porta a un temps de lluita contra la repressió cultural del franquisme en el qual existia el convenciment que la cultura tindria un paper essencial en la construcció de la llibertat.


 La banda sonora principal és una composició de Pau Casals interpretada pel pianista Jordi Camell, "Somni de l'infant", una peça musical que va compondre el gran mestre l'any 1935 a la seva casa de Sant Salvador (davant del mateix mar del Carlos Barral) un any abans d'exiliar-se. Aquesta peça musical és molt poc coneguda, ja que Pau Casals mai la va interpretar en públic. El  primer i únic enregistrament es va realitzar l'any 2011. Al documental també hi ha peces musicals de Toru Takemitsu, Claude Debussy, Enric Granados i de Maurice Ravel, interpretades per la pianista i compositora Ayako Fujiki i composicions del músic Pau Saura.
 
 
Entrevistes
Yvonne Hortet, viuda de Carlos Barral.
Danae, Yvonne i Alexis Barral, fills de Carlos Barral i Malcolm Otero Barral, el seu nét, parlen del personatge del punt de vista de la intimitat familiar. Danae, que va treballar amb el seu pare a Barral Editores, també parla de la seva professió.
Carme Riera, membre de la Real Academia Española i Premi Nacional de Literatura 2001, responsable de l'edició de la poesia completa de Carlos Barral, parla d'ell com a poeta.
Xavier Sabaté, polític afiliat al PSC, parla de l'experiència de Carlos Barral com a senador per la província de Tarragona durant el període 1986-89 i del seu paper en la redacció de la Llei de la Propietat Intel·lectual i la Llei de Costes.
Sergi Aguilar i Fina Olivé, escultors, parlen dels monuments projectats en homenatge a Carlos Barral: "Marca d'aigua" (Sergi Aguilar) i "Absència" (Fina Olivé), i comenten sobre el fet que Carlos Barral es va considerar sempre un escultor frustrat.
Juan Marsé (Premi Cervantes 2008) i Mario Vargas Llosa (Premi Nobel de Literatura 2010) parlen de Carlos Barral com a editor i amic i de la seva lluita per superar els obstacles de la censura franquista.
Xavi Ayén, periodista de "La Vanguardia" i autor de l'assaig premiat amb el premi Gaziel 2013 "Aquellos años del Boom: García Máquez; Vargas Llosa y el grupo de amigos que lo cambiaron todo", RBA, 2014, parla de Carlos Barral com a editor.
Joan Santacana, historiador, catedràtic i director del grup de recerca de Didàctica del Patrimoni de la Universitat de Barcelona, parla del Calafell dels temps de Carlos Barral i del seu interès per la Història Antiga.
Josep Inglada, cofundador i primer president de l'Associació Mar Mític, Mar Lúdic, de Calafell, parla de la barca que s'ha restaurat copiant el model de "Capitan Argüello", l'embarcació de pesca que Carlos Barral utilitzava per navegar.


Fitxa tècnica
Direcció: Jordi Nin
Guió: Helena Rotés
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor executiu de programes RTVE: Sonia Sancho
Fotografia: Jordi Nin
Locució i declamació: Sílvia Comes
So: Jaume Nin
Muntatge: Jordi Aymerich, Jordi Escofet, Adrià Pujol
Grafisme: Carla Elias
Estilisme: Kristina Nordlöf
Script: Margarida Almirall
Músiques: Pau Casals, interpretat per Jordi Camell.
Toru Takemitsu, Claude Debussy, Enric Granados i Maurice Ravel interpretats per la pianista i compositora Ayako Fujiki i composicions originals del músic Pau Saura
Una producció d'Espectrum Produccions, SL, amb la col·laboració de TVC i en coproducció amb RTVE, 2016


Jordi Nin, director
(Barcelona, 1960) Guionista i realitzador cinematogràfic, especialitzat en projectes d'àmbit cultural i en la creació artística d'instal·lacions audiovisuals arquitectòniques de gran format. El 2004 funda la productora Espectrum Produccions, S.L. Algunes produccions realitzades des del any 2005: "Siegfried Wagner, el último romántico", "La llum de Barcelona", "Drizzle by Ayako Fujiki", "Requiem", "Cervantes en un laberinto de luz", "Córdoba, la luz de las culturas", "Felip Pedrell, the first Wagnerian", "Dia de muertos, Mexico DF" i "Carlos Barral, el temps de les paraules".
 
 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33 
 
 

Més informació sobre el documental a Catalunya
Web Documentals TV3 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat

 

 

VÍDEOS RELACIONATS