Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
MIG SEGLE DEL CATALÀ A LES ILLES

El català a les Balears: l'eterna lluita entre llengua i poder

"L'Obra i el dinosaure", d'Antoni Mir i Marí, ofereix una panoràmica inèdita sobre mig segle d'història dels mallorquins per mantenir viva la llengua catalana. Per fer-ho, segueix el fil conductor de la seva entitat més representativa, l'Obra Cultural Balear, i explora la tensió perenne entre llengua i poder.

El 1962, un any després de la creació d'Òmnium Cultural a Catalunya, Francesc de B. Moll va fundar l'Obra Cultural Balear. Des de finals del franquisme i fins ara, aquesta entitat i els docents que treballen a les illes Balears han actuat com a bastions de la llengua catalana. No sense obstacles.

 

Mig segle de lluita per mantenir viva la llengua catalana a les Balears ("L'Obra i el dinosaure")

 

"L'Obra i el dinosaure" ofereix una visió inèdita d'aquesta lluita, de la tensa relació entre llengua i poder i de la voluntat de la societat illenca per mantenir viva la llengua catalana al llarg de mig segle, seguint el fil conductor de la seva entitat més representativa, l'Obra Cultural Balear. Una lluita per la supervivència i el reconeixement d'una llengua i d'una cultura. Una història local que representa una realitat universal. 
 

Els docents a les Balears, bastions de la llengua catalana ("L'Obra i el dinosaure")

 

El documental fa un viatge que va des de la publicació del darrer volum del "Diccionari Català-Valencià-Balear" d'Alcover-Moll, el 1962, passant per l'arribada de l'home a la Lluna, l'arribada del turisme massiu i la transformació de les Balears, la transició del franquisme a la democràcia i l'Estatut d'Autonomia, fins a l'evolució dels mitjans de comunicació i la revolució digital. Un viatge pels grans canvis socials, institucionals i culturals que han transformat les Balears al llarg del darrer mig segle fins als nostres dies.
 

El català a les illes, sempre pendent de l'alternança política ("L'Obra i el dinosaure")

 

Fitxa tècnica

Direcció, guió i realització: Antoni Mir Marí

Productor executiu TV3: Jordi Ambròs

Productor delegat TV3: Joan Pavon

Director de fotografia: David Bonet

Muntatge: Antoni Mir Marí

Director de producció: Antoni Mir Fullana

Grafisme: Antoni Mir Marí

"L'Obra i el dinosaure" és una producció de Tu Diràs Produccions, SL, en coproducció amb Televisió de Catalunya i la Xarxa Audiovisual Local, SL. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Tarragona, l'ICEC i el Consell de Mallorca (Departament de Cultura, Patrimoni i Esports).

ARXIVAT A:
Català Illes Balears
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut