Formació per a dones astronautes, NASA, 1978
Dones en la cursa espacial

El camí de les dones per arribar a l'espai

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la ciència, l'11 de febrer, "El documental", al 33, emetrà "Dones a l'espai". És un dels capítols del projecte documental de la televisió pública dels EUA (PBS) en què s'explica el llarg camí de les dones per arribar a participar en la cursa a l'espai i la invisibilitat que van patir, malgrat tenir un paper cabdal a institucions com la NASA

Durant la guerra freda, en plena cursa espacial amb la Unió Soviètica, un metge nord-americà anomenat Randy Lovelace va demostrar que les dones estaven tan ben preparades com els homes per viatjar dins d'un coet, però llavors la NASA no acceptava sol·licituds de candidates femenines.

No va ser fins al 1982 que una dona astronauta, Sally Ride, va viatjar per primera vegada en un transbordador espacial. Des d'aquell moment, el paper de la dona a la NASA ha anat prenent importància i el talent femení ha contribuït de manera decisiva als grans avenços de la humanitat. Més tard, el 1995, Eileen Collins es va convertir en la primera dona a pilotar una nau espacial.

 

La coronel Eileen Collins va ser la primera dona pilot i la primera dona comandant d'un transbordador espacial ("Dones a l'espai" )

 

"Dones a l'espai" inclou entrevistes amb Collins i amb els companys de classe de Sally Ride, Shannon Lucid, Rhea Seddon i Kathryn Sullivan. Compta també amb els testimonis de Mae Jemison, la primera dona astronauta de color, i Peggy Whitson, la primera dona comandant de l'Estació Espacial Internacional.

El documental acaba amb les intervencions de la pròxima generació de dones enginyeres, matemàtiques i astronautes. Un nou grup de pioneres, com Marleen Martinez i Dava Newman, que continuen fent importants avenços.

Aquest projecte està dirigit per alguns dels principals realitzadors nord-americans, que han rodat entrevistes en profunditat i íntimes amb dones pioneres, algunes de conegudes i, altres, del tot desconegudes.

 

Classe de dones astronautes, NASA, 1978 ("Dones a l'espai" )

 

"Dones a l'espai" (Makers 2: Women in Space) és una producció de Kunhardt McGee Productions , Ark Media i Weta Whashington.

ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut