Dissabte 17, a les 22.55, al 33 i internet simultani (geolocalitzat Espanya)

"Acorats. Crònica d'un fenomen", a "El documental"

Anàlisi d'un èxit teatral a les illes Balears i Catalunya, "Acorar", un espectacle que ha guanyat més d'una desena de premis i han vist més de 30.000 espectadors, a través del testimoni de l'autor i actor, Toni Gomila, el seu director, Rafel Duran, l'equip que va muntar l'espectacle, Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Hermann Bonnín, Rafel Duran, Javier Matesanz, Joan Pons, Sílvia Munt i Màrius Serra, entre d'altres.
"Acorats. Crònica d'un fenomen", de Joan Martí
"Acorats. Crònica d'un fenomen", de Joan Martí

"El documental" estrena dissabte 17 de desembre al 33, a les 22.55,  "Acorats. Crònica d'un fenomen", de Joan Martí Mir. El film analitza un dels fenòmens teatrals dels últims anys a les illes Balears i a Catalunya, "Acorar", un monòleg escrit i interpretat per Toni Gomila i dirigit per Rafel Duran. És una peça teatral de petit format de només 50 minuts de durada, modesta en escenografia, però que ha captivat milers i milers d'espectadors, tant a les illes Balears com a Catalunya i al País Valencià. Des de la seva estrena, l'any 2011, a l'Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor, "Acorar" ha estat sempre en cartellera arreu del territori de parla catalana.

El terme "acorar" vol dir "matar una bèstia, traspassar-li el cor". Toni Gomila proposa i posa damunt l'escenari un dia de matances, que recrea al detall. En té prou amb la interpretació i les paraules perquè l'espectador observi, com en un quadre imaginari, una jornada de matances. Fins i tot, que en capti les olors. "Acorar" parla de la gent que fa matances i encara en fa i també de la que no n'ha fet mai, tothom s'hi pot veure reflectit. Sobre l'escenari circulen una gamma extensa de personatges, però sempre un sol actor. Per boca d'aquests personatges Gomila parla d'ahir, però també d'avui i de la incertesa del demà. En qualsevol cas, "Acorar" no és només la recreació d'un gest popular i ancestral com la matança del porc. Aquest dia és el fil argumental, l'excusa perfecta per parlar i reflexionar sobre la identitat d'un poble, Mallorca.

 

 

 

 

A través dels testimonis del públic, de l'entorn familiar de Toni Gomila i d'una trentena d'entrevistats entre els quals hi ha Oriol Broggi, Joan Lluís Bozzo, Hermann Bonnín, Rafel Duran, Javier Matesanz, Joan Pons, Màrius Serra, entre d'altres, el documental convida l'espectador a fer un viatge per l'origen, les motivacions, les influències i les claus de l'èxit d'un text que està cridat a esdevenir un clàssic.

El documental també repassa les claus de l'espectacle amb l'equip que va participar en el seu muntatge: Rafel Lladó, Antònia Jaume, Rafel Duran i el mateix Gomila. També reviu el moment en què Gomila va començar a escriure l'obra. Sabrem que la va engendrar a l'Argentina mentre assajava l'espectacle "Tot", de Rafael Spregelburd, amb la companyia gironina Mentidera Teatre, Meritxell Yanes, Cristina Cervià i David Planas.

En definitiva, el documental és una deconstrucció de l'obra des d'un punt de vista literari, teatral i gairebé antropològic, alhora que una reflexió i reivindicació d'un dels fragments més coneguts del text:

"Ses paraules diuen qui som, com vivim, què valoram i què menyspream. Expliquen es nostro món i sa nostra esquizofrènia; mos expliquen, a noltros. I si canviam de paraules canviam de món. I el món, per bé o per mal, sempre canvia, i es forts guanyen. I si amb una debilitat covarda descuidam es mots…quan moren es mots moren es conceptes. I llavors sa vida seguirà, silvestre i anònima, o morirà, com moren es pobles si moren ses paraules: És sa paraula s'ànima d'un poble".

"Acorats. Crònica d'un fenomen" es va estrenar el 8 de gener del 2016, a l'Auditòrium Sa Màniga de Cala Millor de  Mallorca i va competir a l'octubre a l'última edició de Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català en la secció de documentals. D'altra banda, el text de l'obra de teatre "Acorar" s'ha traduït a l'italià, el portuguès i el castellà. Al juny es va estrenar a Barcelona, a La Seca Espai Brossa i al setembre ho feia per primera vegada en castellà, a la Fira internacional de teatre i dansa d'Osca. El seu camí continua...

 

Acorats. Crònica d'un fenomen
Facebook    https://www.facebook.com/acorarelfenomen/
Twitter         @AcorarDoc


Festivals
Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016


Fitxa artística
Direcció, guió, fotografia i muntatge: Joan Martí Mir
Càmeres: Joan Vidal, Riki Peitx, Albert Capó, Marc Capó i Alejandro Morales
Grafisme i postproducció d'imatge: George Peake
Postproducció d'àudio: Lucía Millán
Música original: Universal Publishing Production Music
Una producció de Trompicar Films finançada a través de Verkami amb la col·laboració de Produccions de Ferro.


Joan Martí, director
(Ferreries, 1975) llicenciat en Filologia Hispànica (UdL) i en Comunicació Audiovisual. És periodista i ha treballat en premsa escrita, ràdio i televisió. Actualment és redactor i presentador d'Esports a IB3, la Televisió Autonòmica de les illes Balears i director i presentador del programa "Feim Kilòmetres", a IB3 Ràdio. Autor de la sèrie documental "La força d'un sentiment". "Acorats, crònica d'un fenomen" es pot considerar la seva "opera prima" com a director i guionista.


Quan es pot veure el documental
Televisió: dissabte 17 de desembre del 2016, al 33, a les 22.55
Internet simultani: dissabte 17 de desembre del 2016, al 33, a les 22.55 a tv3.cat/eldocumental i tv3.cat/3alacarta 

 

Programa "El documental"
Web  
@eldocumental33

 

Més informació sobre el documental a Catalunya
tv3.cat/documentals 
Subscriu-te al butlletí   
documentals@ccma.cat