"Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels"
"Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels"
Dijous 8 de gener, a les 23.30 al 33

El documental" estrena "Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels"

"Pep Gimeno Botifarra, el cant de les arrels" és una coproducció d'Òptim TV amb Televisió de Catalunya, dirigida per Albert Montón, que explica la història d'un jove que durant els anys 80 va començar a recórrer les comarques centrals del País Valencià fent recerca sobre la cançó popular de transmissió oral, en perill d'extinció en plena era dels mitjans de comunicació de masses.

Sinopsi

A finals del segle XX, el cant tradicional de transmissió oral valencià es trobava en perill d'extinció per la pèrdua de la seva funcionalitat, la pressió dels grans mitjans de comunicació de masses i la condició de cultura perifèrica no castellana en un Estat espanyol que sortia de quaranta anys de dictadura. En situacions així, el futur sovint depèn més de les iniciatives individuals que no pas de la garantia dels poders públics. I aquest és el cas de Pep Gimeno "Botifarra", que en la dècada de 1980 va sortir a buscar cançons tradicionals gairebé oblidades, amb la colla d'amics del grup de danses Sarau i gravadora en mà. D'una en una, el Botifarra va anar enregistrant les cançons dels güelos (avis), els vells cantadors i cantadores que ja no trobaven a qui transmetre una tradició arraconada. A més, el treball de recerca també va incloure paraules, dites, refranys, fets i romanços gairebé perduts.

 

Al País Valencià ja se'n feia, de recerca: quedaven els cants populars al carrer, i fins i tot hi ha la històrica formació Al Tall, que durant gairebé 40 anys ha fet noves propostes sobre la base de la música popular dels Països Catalans i la Mediterrània. Amb Pep Gimeno, però, es produeix un petit miracle quan un dia, cap al 2006, un bon amic l'anima a gravar un disc en solitari i pujar als escenaris amb aquelles peces recopilades 25 anys enrere. És llavors que es desferma un carisma inèdit, una veu potentíssima i un espectacle que rememora les arrels més profundes. Tot plegat fa que el públic respongui com no ho havia fet mai abans amb un artista semblant als Països Catalans, i el jovent del món globalitzat del segle XXI acabarà coneixent i cantant les cançons dels güelos.

 

Fitxa tècnica i artística

Direcció, guió i realització: Albert Montón

Productor executiu: Enric Canals

Productor executiu TVC: Jordi Ambròs

Productor delegat TVC: Joan Pavón

Director de fotografia: Jovi Viadel

Muntatge i grafisme: Txiqui Montán

Directora de producció: Cristina Bagué

 

 

Anar al contingut