Dissabte 11 de febrer, Teatre Principal d'Olot

"La Pemba torna a Goli" es presenta al festival Vivim Muntanyes

La Pemba, una xerpa de l'Himàlaia que viu a Catalunya, torna al seu poble natal vint anys després per organitzar un concert. El relat mostra com es viu en un dels indrets més feréstecs del planeta. Josep Pérez, el director, i la protagonista intervindran en la xerrada que acompanyarà la projecció. El documental està produït per Jopergon en coproducció amb Televisió de Catalunya.
"La Pemba torna a Goli", de Josep Pérez
"La Pemba torna a Goli", de Josep Pérez

"La Pemba torna a Goli" es projecta per primera vegada en el marc del festival Vivim Muntanyes, el dissabte 11 de febrer a les 19.00, al Teatre Principal d'Olot. L'ànima del projecte, Josep Pérez, autor, guionista, realitzador i productor del documental, el presentarà amb la protagonista, Pemba Chhoti Sherpa. Aquest és un treball de la productora empordanesa Jopergon en coproducció amb Televisió de Catalunya.

 

Sinopsi
La Pemba és una xerpa de l'Himàlaia, l'ètnia nepalesa mundialment coneguda per donar suport als alpinistes als cims més alts de món. Però ella no ha escalat mai muntanyes; ella és una cantant de música folklòrica que va marxar del seu país a causa de la Guerra Civil que hi va haver a patir dels anys 90 i que va començar una nova vida amb la seva família a Taradell, a la comarca d'Osona. La Pemba, però, decideix, vint anys després, emprendre un viatge de retorn a la seva aldea natal, Goli, situada en una recòndita vall al cor de l'Himàlaia i totalment desconnectada del progrés, per organitzar un concert i descobrir què queda del paradís on va créixer. En el seu viatge de retorn per celebrar aquest concert ens ensenyarà, a través de deu personatges que viuen allà; la grangera, el monjo, la professora, el bruixot, el guia de muntanya, etc., com és la vida en un dels indrets més remots i mítics del planeta.

 

 

 

 

La pel·lícula vol presentar la Pemba com un exemple de superació. Va arribar a Europa fugint de la guerra al seu país i ara, un cop ha refet la seva vida, hi torna a aportar coneixement i riquesa. Alhora, el film retrata un dels últims pobles que viuen lluny del progrés. Goli està situat a la província nepalesa de Solu Khumbu, molt a prop del Tibet. És la zona amb més concentració de pics de vuit mil metres del planeta. L'aldea està situada a quatre dies a peu de la carretera més propera. No disposa d'electricitat ni clavegueram. S'han de caminar quaranta-cinc minuts per arribar al riu més pròxim i tres hores fins a l'escola. Durant segles, ha estat desconnectat de l'anomenada civilització, tot i que ara està subjecte a canvis arran de l'arribada imparable del progrés, les conseqüències del canvi climàtic i la presència de turistes.

"La Pemba torna a Goli" es tornarà a projectar el 31 de març al Teatre de Roses, a les 20.00, amb la presència del director i la protagonista.

 

Fitxa tècnica
Direcció, guió, realització i producció: Josep Pérez
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia: Roger Lleixà
Muntatge: Josep Pérez
Música: Pemba Chhoti Sherpa i Chris Zabriskie
Grafisme: Albert Estany i Alex G. Cuadras
Veu en off: Pemba Chhoti Sherpa
53 minuts
2016
Una producció de Jopergon en coproducció amb Televisió de Catalunya i la col·laboració de: Ajuntament de Figueres, Ajuntament de Roses, Diputació de Girona, Ajuntament d'Olot, Focus Engelhorn, Ajuntament de Taradell, i els mecenes de Verkami
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.


Josep Pérez, director
(Barcelona, 1970) Productor, guionista i director de sèries de televisió, "TV movies", curtmetratges i un llargmetratge amb més de vint anys d'experiència. Periodista per a diversos mitjans a les comarques de Girona.
Web          https://www.jopergon.com/
Facebook https://www.facebook.com/jopergonfilms
Twitter      @jopergon