Maig

Estrena de "Venus"

DocsBarcelona del Mes presenta "Venus", el documental sobre sexualitat femenina que ha batut tots els rècords de taquillatge a Dinamarca, país d'origen de les directores i protagonistes. El que havia de ser el procés de recerca previ a la creació d'una pel·lícula eròtica feta per dones i dirigida a dones es va acabar convertint en la pel·lícula. L'estrena, el dijous 4 de maig, als cinemes Aribau Multicines de Barcelona, a les 20.00, comptarà amb un col·loqui de Maria Cabral, sexòloga i educadora social experta en gènere.

"Venus", de Lea Glob i Mette Carla Albrechtsen
"Venus", de Lea Glob i Mette Carla Albrechtsen

"Venus" explora la relació que les dones tenen amb el sexe simplement situant la càmera davant desenes de dones que van accedir a participar en el projecte. Les protagonistes es despullen poc a poc davant de la càmera en un exercici de confessió i autoanàlisi de la relació que tenen amb el plaer i amb el sexe, desmentint els estereotips creats per la concepció masclista de la sexualitat, que encara predomina a dia d'avui.

L'any 2011 dues directores daneses, Lea Glob, Mette Carla Albrechtsen, convoquen un càsting com a part del procés de recerca per filmar una pel·lícula eròtica per al sexe femení. En resposta a la crida, més de 100 dones apareixen al seu apartament i parlen amb sinceritat absoluta i directament a càmera sobre les seves fantasies eròtiques, els seus desitjos, pors i frustracions. Les dones entrevistades són noies joves que se sotmeten a qualsevol pregunta sobre el sexe i la seva vida íntima: De què gaudeixes més al llit? Cada quan penses en sexe? I el resultat és tan potent que les directores decideixen convertir la recerca en el producte final.

Què vol dir sentir-se un ésser sexual? En podem donar una resposta universal? Tal com diu una de les protagonistes, les dones "vivim en una societat on es respira la tensió que suposa l'exigència de ser a la vegada sexy i femenina, ser innocent i al mateix temps un animal salvatge"; per satisfer els desitjos de qui? La sexòloga Maria Cabral ja ha mencionat la importància de desactivar la dicotomia puta/santa i poder viure la sexualitat des del plaer i la igualtat: "La perspectiva de les dones en tots els àmbits de la vida, i en el sexe, és més necessària que mai perquè aportarà major llibertat a tots i totes".

"Venus" proposa una reflexió per parlar del sexe "real" des d'una perspectiva feminista i lliure d'estereotips. La quantitat de perspectives, raonaments i maneres diferents de viure la sexualitat, allunya a l'espectadora de la visió d'una sexualitat femenina "oficial", i rescata, en part, el pensament d'Anaïs Nin, autora referent de la literatura eròtica feminista de mitjans del segle XX.

Un cop d'atenció per reivindicar el paper de la dona com a ésser sexual actiu i per trencar la concepció de "dona objecte" que encara a dia d'avui viu en l'imaginari col·lectiu. Una pel·lícula necessària que trenca amb la concepció "masculinitzada" de la sexualitat femenina i que proposa a les dones un exercici d'obertura i autoanàlisi a través del qual reconnectar amb el seu desig i apoderar-se dins i fora del terreny sexual.

 

 

Fitxa tècnica
Direcció: Lea Glob, Mette Carla Albrechtsen
Producció executiva: Jesper Jack
Edició: Signe Rebekka Kaufmann
Fotografia: Cathrine Coleman
Música: Ola Kvernberg
Producció: Kirstine Barfod, Anna J. Ljungmark, Julie Leerskov
2016
Dinamarca,
VO en danès subtitulada en català.


Festivals
Göteborg International Film Festival, Suècia, 2017
DocPoint, Tallinn, Estònia, 2017
Helsinki Doc Point Documentary Film Festival,Finlàndia, 2017
Docu Days UA, Ucraïna, 2017
IDFA, Països Baixos, 2016


Lea Glob, directora
(1982) És una directora danesa graduada per la National Film School of Denmark. Té una reconeguda trajectòria en el món de la televisió i la seva primera pel·lícula, titulada Meeting My Father Kasper Top Hat (2011), va rebre un premi al Sichuan Television Festival.


Mette Carla Albrechtsen, directora
(1980) Va estudiar al Graphic Arts Institute de Copenhaguen i ha treballat per a diverses  agències de publicitat abans de graduar-se a la National Film School of Denmark. L'any 2011, juntament amb Lea Glob, van guanyar el Nordic Talent Pitch Prize pel seu projecte "Human Female Sexuality".

Anar al contingut