"Lágrimas de aceite", de Marc Gavaldà
"Lágrimas de aceite", de Marc Gavaldà
Divendres 21 d'abril, a les 19.30, Espai Jove La Fontana

Estrena de "Lágrimas de aceite"

Quan caduca un oleoducte a l'Amazones? L'any 2016 hi va haver més de deu vessaments de cru en diferents trams de l'oleoducte Norperuano que van afectar desenes de comunitats natives dels pobles Awajún, Huampis i Kukamas. "Lágrimas de aceite", de Marc Gavaldà, explora les conseqüències de l'obsolescència de la infraestructura petrolera i defensa un canvi de model energètic que no generi desplaçats ambientals a llarg termini.

El col·lectiu Alerta Amazònica estrena el seu últim documental, "Lágrimas de aceite", el divendres 21 d'abril a l'Espai Jove La Fontana de Barcelona, a les 19.30. Hi assistiran diversos membres de l'equip: el director Marc Gavaldà, l'operadora de càmera Lídia Álvarez, el dissenyador gràfic Albert Jepús (Wolf produccions) i l'animador Roc Albalat (Taller Estampa). També participarà el fotògraf Sergi Rugrand (col.lectiu Kasnyi), que va presenciar l'aixecament amazònic de Saramuro, protagonitzat per les comunitats contaminades que exigien la reparació ambiental, entre els mesos d'octubre a desembre del 2016. 

 

Sinopsi

"Ens diuen que no podem veure aigua del riu ni pescar, pero no ens queda altre remei"- afirma l'Apu de la comunitat awajún de Pakun, a la riba del riu Chiriaco.

"Lágrimas de aceite" explora les conseqüències de la caducitat de la infraestructura de la indústria petroliera al cor de l'Amazònia. Un recorregut que dóna veu a les comunitats indígenes afectades directes pels més de deu vessaments de cru provocats per l'oleoducte Norperuano l'any 2016.  Un descens per les aigües contaminades del riu Marañón fins a desembocar al gran Amazones. Les veus dels pobles Awajún, Huampis i Kukamas trencant el silenci de la impunitat corporativa. Una reflexió de la motxila ecològica d'aquest model energètic fòssil caduc.

 

 

 

Estrena
Divendres 21 d'abril, a les 19.30
Espai Jove La Fontana
c/ Gran de Gràcia, 190
Barcelona

Fitxa tècnica
Direcció: Marc Gavaldà
Producció: Alerta Amazònica
Càmeres: Lidia Álvarez i Marc Gavaldà
Música: Manu Estrada
Disseny Gràfic: Albert Jepús
Animacions: Tallers Estampa

Marc Gavaldà, director
Ambientòleg i documentalista. Autor de diversos llibres sobre els conflictes generats pel petroli i la resistència dels pobles indígenes: "La Recolonización" (2003), "Viaje a Repsolandia" (2006), "Patagonia Petrolera" (2010) i "Gas Amazónico" (2014), entre d'altres.
Autor dels documentals "Vivir sobre el Pozo" (Equador-Colòmbia, 2002), "Tentayapi, el pueblo intacto" (Bolívia, 2005) i "Patagonia Petrolera" (Argentina, 2008).
Des del 2012 impulsa el col·lectiu audiovisual Alerta Amazònica, on ha realitzat els documentals "Los Nahua 20 años después" (Perú, 2012), "Alerta Amazònica" (Perú, 2013) i "Asfaltar Bolívia" (Bolívia, 2015).
Paral·lelament, participa com a corealitzador del programa "Contrainfos" de "La Tele".
Actualment realitza el programa televisiu "Muntanya i Llibertat" a LaMosca.tv, on col.labora amb altres programes.
Anar al contingut