"La distància dels noms", de Cordelia Alegre i Clàudia Aragon
"La distància dels noms", de Cordelia Alegre i Clàudia Aragon
Dimecres 10 i 17 de maig, a les 22.00, Cinemes Texas

Estrena de "La distància dels noms"

Els arxius d'una de les primeres organitzacions europees solidàries d'ajuda a la infància arriben a les mans de quatre joves universitaris que inicien una recerca per trobar els protagonistes d'una història que van viure durant la Guerra Civil Espanyola. Les directores Cordelia Alegre i Clàudia Aragon presenten "La distància dels noms" durant dues sessions als Cinemes Texas, un documental que il·lumina el record gairebé esborrat d'aquells dies.

"La distància dels noms" s'estrena en dues sessions els dies 10 i 17 de maig als Cinemes Texas de Barcelona. Les directores Cordelia Alegre i Clàudia Aragon presentaran el documental i participaran en el col·loqui posterior. És una producció de Batabat i la Universitat Pompeu Fabra que va comptar amb una campanya de micromecenatge de Verkami.

 

Sinopsi

El 1937, el periodista britànic John Langdon-Davies va fundar PLAN, Plan International UK, una organització solidària per ajudar els nens víctimes de la Guerra Civil Espanyola. La seva finalitat era crear una xarxa de cases d'acollida que, gràcies al finançament d'un sistema d'apadrinament internacional, facilités una llar a més de quatre-cents nens espanyols mentre durés la guerra. Durant uns cinc anys, nens d'arreu d'Espanya que havien hagut de marxar de casa seva van viure en unes colònies infantils a Catalunya i al País Basc Francès apadrinats per adults anglesos i americans, entre els quals destaquen noms tan coneguts com els de Frank Sinatra, Ingrid Bergman, Peter Ustinov o Eleanor Roosevelt.

Setanta-cinc anys després de l'inici d'aquell projecte, arriba a mans de quatre joves, acabats de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona, una llista amb els noms dels protagonistes d'aquella experiència. Seduïts per la força de la història, decideixen iniciar una investigació per aconseguir trobar aquells nens i narrar la recerca en un relat fílmic.

"La distància dels noms" es construeix com un documental històric sense l'ús deliberat de les imatges d'arxiu. Reuneix les peces d'una història d'àmbit internacional que havia quedat completament oblidada i rescata les veus dels seus protagonistes.

El fil conductor del documental és la pròpia recerca dels realitzadors. De mica en mica es va descobrint l'heroica gesta iniciada per John Langdon-Davies i els seus col·laboradors. Busquen els testimonis arreu del món, ara entre els 80 i els 90 anys, i intenten que es retrobin per fer-los recordar i reviure aquella història. També contacten amb els descendents dels creadors de l'ONG d'apadrinament.

Clàudia Aragon, Cordelia Alegre, Clàudia Barberà i Nico Martínez són els directors i protagonistes del projecte, que es va iniciar a partir de la lectura del llibre "El xalet de Puigcerdà: solidaritat sota les bombes" (editat per Ara Llibres), de Jordi Finestres.

 

 

 

 

Projeccions
Dimecres 10 de maig, a les 22.15
Dimecres 17 de maig, a les 22.00
Cinemes Texas, Barcelona


Festivals
Seminci, Cine de Autor, Semana Internacional de Cine, Valladolid, 2016
Festival de Cine Espanyol de Tübingen, Stuttgart, Alemanya, 2016
Cinema Coix, Mostra de cinema independent, 2015


Fitxa tècnica
Idea original i guió: Cordelia Alegre, Clàudia Aragon, Clàudia Barberà i Nico Martínez
Direcció: Cordelia Alegre i Clàudia Aragon
Producció: Oriol Cortacans
Producció delegada: Jordi Balló i Aitor Martos
Música original: Isidre Palmada
Direcció de fotografia: Clàudia Barberà
Muntatge i disseny de so: Nico Martínez Millán
2014
Una coproducció de Batabat  i la Universitat Pompeu Fabra i una campanya de micromecenatge de Verkami.


Cordelia Alegre, direcció i guió
(Barcelona, 1991) Llicenciada en Comunicació Audiovisual i Grau professional de violoncel al Conservatori Municipal de Música de Badalona.
Dirigeix projectes propis i treballa com a assistent de direcció de la cineasta catalana Maria Ripoll.
Actualment estrena el seu primer llargmetratge documental "La distància dels noms", que codirigeix juntament amb Clàudia Aragon, i desenvolupa un nou llargmetratge documental en l'àmbit del Màster en Documental de Creació de la Universitat Pompeu Fabra.


Clàudia Aragon, direcció i guió
(Barcelona, 1991) Llicenciada en Comunicació Audiovisual.
El seu treball "Una col·lecció de riures" és guardonat amb el Premi Miramar a la creativitat audiovisual del Consell Assessor de RTVE de Catalunya en la categoria de ràdio.
En acabar els seus estudis treballa en diferents equips de direcció de pel·lícules com "Murierion por encima de sus posibilidades" i "La propera pell", d'Isaki Lacuesta, "El club de los buenos infieles", de Lluís Segura i "Júlia Ist", d'Elena Martín.
Actualment, estrena el seu primer llargmetratge documental "La distància dels noms", que dirigeix juntament amb Cordelia Alegre, fruit del seu treball de final de carrera. Paral·lelament treballa com a directora de càsting i ajudant de direcció en diverses produccions i cursa el Màster en Humanitats de la Universitat Oberta de Catalunya.
Anar al contingut